slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Λεβογιάννης: Ο λαός των Κυκλάδων εκθεμελίωσε μία κατάσταση που μόνο κακό έκανε

Ο Νίκος Λεβογιάννης, ο τελευταίος Ναξιώτης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Κυκλάδων σχολιάζει με το δικό του μοναδικό τρόπο τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012, αποκαλύπτει τι ψήφισε και γιατί, εξηγεί το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή» και βέβαια δεν κρύβεται λέγοντας ότι χάρηκε για την κατεδάφιση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ που είχε στηθεί στις Κυκλάδες που έβλαψε το Νομό. Αποτελεί ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην πολιτική σκηνή της Νάξου, έστω κι εάν έχει αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική από το 2004 
κλείνοντας τον κύκλο του ως Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε Υφυπουργός στο Παιδείας και Θρησκευμάτων (από το Δεκέμβριο του 1988 έως τον Ιούνιο του 1989) στην Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και εκπροσώπησε τον Νομό Κυκλάδων ως βουλευτής του ΠΑΟΣΟΚ ....από το 1981 έως το 1989 (στις εκλογές του 1985 και 89) αλλά και το 1996 και 2000. Ουσιαστικά μιλάμε για τον τελευταίο Νάξιο Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ενός ανθρώπου που γαλουχήθηκε πολιτικά στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου ενώ μέσα από τις εφημερίδες, την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων της οποίας διετέλεσε πρόεδρος αλλά και του συλλόγου Κορωνίδας πάντα είχε την ικανότητα των παρεμβάσεων εκείνων που θα λειτουργούσαν υπέρ του νησιού στο οποίο γεννήθηκε και ανδρώθηκε…
Χαστούκι. Ο λόγος για το Νίκο Λεβογιάννη, με τον οποίο είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε δύο ημέρες μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, οι οποίες για το σύνολο του πολιτικού κόσμου χαρακτηρίστηκαν οι πλέον κρίσιμες από τη Μεταπολίτευση ενώ με βάση το αποτέλεσμα σηματοδοτούν μία νέα πραγματικότητα στην πολιτική σκηνή όπου τα δύο άλλοτε κραταιά κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έχουν πλέον ρόλο κομπάρσου. Μάλιστα για το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι έπεσε κάτω από το ποσοστό που είχε λάβει στις εκλογές του 1974 αποτελεί συντριβή ενώ στις Κυκλάδες το ποσοστό που εξέλαβε μοιάζει ως το απόλυτο χαστούκι απόρροια μίας πολιτικής για την οποία ο κ. Λεβογιάννης έχει πολλά να πει… Όμως με την ευκαιρία της συζήτησης μας αναλύει το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή», μας μιλάει για την καθημερινή εμπειρία που βιώνει σε μία πρωτεύουσα που πεθαίνει αφημένη από τους πολιτικούς που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους και μας εξηγεί τον λόγο για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος υπηρέτησε και μεγάλωσε έχει πεθάνει ενώ για το τέλος αναφέρει τον λόγο που τον ώθησε στην επιλογή της ψήφους που «έριξε» στις τελευταίες εκλογές…
Βάρβαρη. Και μας τονίζει χωρίς καθυστέρηση: «το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αναμενόμενο καθώς ήταν φανερό από όσους καταλαβαίνουν και αφουγκράζονται ότι ο λαός είναι οργισμένος, απογοητευμένος και αισθάνθηκε να προσβάλλεται από την ληστρική συμπεριφορά και πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως και σήμερα. Κι αυτό γιατί δεν είχε πάρει καμία εξουσιοδότηση να ακολουθήσει αυτή τη πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε με βάση τα «Λεφτά υπάρχουν» κι ενώ αρχικά δόθηκαν κάποια επιδόματα, στη συνέχεια υπήρξε μία πρωτοφανή, βάρβαρη και αιφνιδιαστική επίθεση στο εισόδημα του εργαζόμενου, του μικρομεσαίου πολίτη που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή των οικονομικών δεδομένων του οικογενειακού προϋπολογισμού. Μία επίθεση που κατεδάφισε κάθε δομή του κοινωνικού ιστού στο συγκεκριμένο χώρο φτάνοντας τους πολίτες στην απόγνωση».
Μοιραία λοιπόν ήρθε η έκρηξη; «Ναι όταν μιλάμε για μία κυβέρνηση που το μόνο που έκανε ήταν να υπογράφει μνημόνια σε… συνέχειες (1ο, 2ο, 3ο) και μεσοπρόθεσμα χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες προς τον πολίτη, η τιμωρία μοιάζει δεδομένη. Ο Έλληνας πολίτης αισθάνθηκε ότι εξαπατήθηκε και επέλεξε μέσα από τη ψήφο του να εκφράσει αυτό που ένιωθε. Αυτό έκανα κι εγώ. Είμαι ένας από τους πολλούς που επέλεξαν να καταδικάσουν μέσα από τη δύναμη της κάλπης την πολιτικής της εξαπάτησης, τη ληστρική επιδρομή της οικονομίας μας».
Και η επιλογή είχε μόνο τη μορφή της τιμωρίας; «Ήταν και ένα μήνυμα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Ψήφισα για τα παιδιά μου και για τα εγγόνια μου. Για το μέλλον τους που είναι αβέβαιο. Με ενοχλεί αυτή η απίστευτη εικόνα της Αθήνας στην καθημερινότητά της. Με πονάει να βλέπω τις στρατιές πλέον των ανέργων που έφτασαν στο σημείο να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Με ανατριχιάζει η είδηση ότι παιδιά στα σχολεία λιποθυμούν γιατί υποσιτίζονται. Και αυτές τις διαπιστώσεις δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να τις κάνεις. Αρκεί να κάνεις μία βόλτα να περπατήσεις ανάμεσα στους πολίτες. Ξέρεις τι είναι να υπάρχουν οικογενειάρχες με χρόνια πίσω τους προϋπηρεσία και δουλειά να έρχονται και να λένε σε γνωστούς μου να τους δώσουν τα ρούχα των παιδιών τους για να ντύσουν τα δικά τους (!!!) Δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον η επικοινωνία ανάμεσα στους πολίτες και τους πολιτικούς και είναι λογικό μέσα απ’ αυτή την εικόνα οι πολίτες να είναι εκτός εαυτού».
Τι ώθησε όμως το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση; «Όπως είπα, ο λαός είναι οργισμένος. Και δεν αντέχει ή δεν καταλαβαίνει από διλήμματα. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι μία σκληρή και μαζική αποδοκιμασία για όσους ευθύνονται και αυτό περιλαμβάνει και τη ΝΔ που είδε και τα δικά της ποσοστά να κατρακυλούν σε ιστορικά χαμηλά. Όπου κι εάν πήγε το ΔΝΤ έφερε μόνο καταστροφή. Και αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τίποτα τελικά δεν ήταν τυχαίο. Κάτι που φαίνεται μέσα από την ιστορία των γεγονότων αυτών των μηνών που διανύουμε. Το ΠΑΣΟΚ όπως είπε και η Βάσω Παπανδρέου αποτελείωσε αυτό που κατέστρεψε η ΝΔ και συμφωνώ απόλυτα. Και αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που υπηρέτησα και γνώρισα στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου, δεν υπάρχει. Τα τρία πλέον τελευταία χρόνια είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ μόνο κατ’ όνομα ενώ στη λογική του μοιάζει πιο φιλελεύθερο και από τα γνωστά φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη».
Τι εννοείται περί άλλου… ΠΑΣΟΚ; «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το κίνημα που υποστήριξα, υπηρέτησα και γεννήθηκε μέσα από τις ανάγκες του κόσμου για μία άλλη πολιτική έκφραση δεν υπήρχε. Κι αυτός ήταν ο λόγος που έφυγα. Αισθανόμουν άσχημα, ότι παραβιάζονταν οι αρχές που είχαμε και αυτό φαίνεται σήμερα μέσα από τις αποκαλύψεις για την ύπαρξη συμμοριών και τη φυλάκιση του Τσοχατζόπουλου. Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν επέστρεψα στην πολιτική όταν μου είχε ζητηθεί από τον κ. Παπανδρέου. Του είχα στείλει επιστολή όπου του εξηγούσα τι συνέβαινε στις Κυκλάδες, ότι έπρεπε να αλλάξουν αρκετά πράγματα, αλλά δεν έγινε τίποτα, κι έτσι δεν επέστρεψα στον πολιτικό στίβο. Είναι λυπηρό να βρίσκεται το κίνημα σε ποσοστά μικρότερα του 1974. Τότε ήταν η αρχή, τώρα όμως έχουμε μία κατρακύλα που δεν έχει τέλος. Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο «Γέρος της Δημοκρατίας» έλεγε συχνά «στην πολιτική είναι πολύ εύκολο κανείς να ανέβει ψηλά. Όμως το δύσκολο είναι το πώς κατεβαίνεις». Κι αυτό το πρόβλημα καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ».
Υπήρξαν λάθη στη πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου; «Ήταν τελείως απροετοίμαστος σε αυτό που βρέθηκε να αντιμετωπίσει. Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε μπροστά σε έναν πόλεμο, ανάλογο με τις συνέπειες που υπήρξαν μετά την Μικρασιατική εκστρατεία θα μπορούσα να πω έστω κι εάν είναι κάπως υπερβολικό. Τι έκανε λοιπόν; Αντί να κηρύξει γενική επιστράτευση και να αξιοποιήσει τους πλέον έμπειρους πολιτικούς που υπήρχαν στην παράταξη, επέλεξε να μείνει στη δίνη των εξελίξεων έχοντας στο πλευρό του δεκανείς και άπειρους φαντάρους. Μα έτσι δεν κερδίζεις το πόλεμο. Τα είπε αργότερα και ο Βενιζέλος, αλλά ήταν αργά. Ως υπουργός της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να απεμπλακεί από τις δικές του ευθύνες ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Η αυλή, οι κηπουροί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και τιμωρήθηκαν μέσα από τις εκλογές. Ήταν πολύ μεγάλο ολίσθημα να αλυσοδέσουν την Ελλάδα με τόσο σκληρά δεσμά, για τα οποία νομίζω ότι κανείς δεν γνώριζε».
Η επόμενη ημέρα; «Ο Τσίπρας που αίφνης βρέθηκε στο κέντρο της πολιτικής σκηνής έχει πολύ δύσκολο έργο καθώς όλα έχουν δεσμευτεί μέσα από τα μνημόνια. Ο Γιώργος Παπανδρέου μέσα από την πολιτική που ακολούθησε θα έλεγα ότι προχώρησε σε εξαγνισμό της πολιτικής του Καραμανλή που μας έφερε έως εδώ. Η πίεση που άσκησε στον Καραμανλή για εκλογές το 2009 είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στα χέρια του η καυτή πατάτα των εξελίξεων και να αναλάβει τις ευθύνες μόνος του. Και το κυριότερο με την πολιτική και τις ενέργειες του οι περισσότεροι ξέχασαν τι είχε κάνει η ΝΔ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί, να καταρρεύσει το ΠΑΣΟΚ και να καταστραφεί, γιατί μόνο αυτή η εικόνα υπάρχει μέσα από τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Ενδεχομένως να μπορούσε να είχε αλλάξει την εικόνα της χώρας τον Απρίλιο του 2010 όταν μας δόθηκε η δυνατότητα ουσιαστικά να διαπραγματευτούμε. Κι εκεί νομίζω ότι αποσκοπεί και η αποκάλυψη του Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το μνημόνιο».
Ποια είναι η άποψή σας για την «Χρυσή Αυγή»; «Τι να πούμε περισσότερο. Ήταν απλά μία ψήφος οργής χωρίς να καταλαβαίνουν τι ψηφίζουν ή τι αντιπροσωπεύουν αυτοί οι άνθρωποι. Με εξοργίζει που ψήφισαν πολλά νέα παιδιά στην συγκεκριμένη παράταξη, χωρίς να ξέρουν τι πρεσβεύουν. Μίλησα με έναν συντοπίτη μου πριν τις εκλογές και μου είπε ότι θα ψηφίσει Χρυσή Αυγή. Και το έκανε γιατί «έχω σιχαθεί πλέον αυτούς που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια». Αυτό μου απάντησε. Όμως, με ικανοποίησε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή έδειξαν ποιο είναι το πραγματικό τους πρόσωπο».
Και φτάνουμε στις Κυκλάδες. Ποια είναι η άποψή σας για το αποτέλεσμα;«Ο λαός και οι πολίτες στις Κυκλάδες κατάλαβαν και με την ψήφο τους κατεδάφισαν, ξεθεμελίωσαν έναν μηχανισμό ρουσφετολογίας που είχε στηθεί εδώ και αρκετά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Ήταν ένας μηχανισμός σε προσωπικό επίπεδο που είχε διεισδύσει σε φορείς και κλάδους και είχε διαστρεβλώσει σε τεράστιο βαθμό την κρατική μηχανή και την κοινωνική δομή του τόπου. Περισσότερο έβλαψαν τον τόπο και αποτέλεσαν ένα τεράστιο πρόβλημα για το Νομό και τα συμφέροντα των πολιτών. Το να μπούμε σε ονόματα νομίζω ότι είναι περιττό. Άλλωστε νομίζω ότι και μόνο από τον τρόπο που συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο φαίνεται ο τρόπος σκέψης και ενέργειας αυτών των ανθρώπων. Με ποιο σκεπτικό συμπεριελήφθη αλήθεια συγκεκριμένο πρόσωπο που μόνιμα είχε αποτύχει σε νομαρχιακό επίπεδο; Φίλοι και συγγενείς δεν μπορούν να συγκροτούν ψηφοδέλτια σε τέτοιο επίπεδο. Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά ήταν γνωστά σε όλους όσον αφορά την πυραμίδα των ευθυνών του κόμματος. Αλήθεια τόσο καιρό τι καλό έχει γίνει για το νησί της Νάξου ή τις Κυκλάδες; Λύθηκε κάποιο πρόβλημα; Απορώ με τη σιωπή που ακολουθούν κάποια στελέχη. Η περίπτωση αντιμετώπισης του πρώην νομάρχη κ. Μπάιλα, που έπεσε θύμα αυτού του μηχανισμού, νομίζω ότι απεικονίζει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα λειτουργίας του. Και δεν το κρύβω ότι χάρηκα από το ξήλωμα αυτού του μηχανισμού. Που ξηλώθηκε από το λαό καθώς είχα συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Η Νάξος από το 1961 ανήκε στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου. Όμως ακόμη και ο Δήμος πέρασε στα χέρια της Δεξιάς μέσα από τα λάθη και τις ενέργειες αυτού του μηχανισμού. Πως λοιπόν να μην είμαι χαρούμενος που ο λαός με την επιλογή του εκθεμελίωσε μία κατάσταση που μόνο κακό έκανε»…
Πηγή: ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ
Άρθρο: Νικόδημος Λιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια: