slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΝΔ πρέπει να ενώνει τους Έλληνες και όχι να τους διχάζει



Για μια στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Στην πρώτη μου ανάρτηση στο Antinews (Η ΝΔ πρέπει να αλλάξει επειγόντως προεκλογική στρατηγική) αναφέρθηκα στην ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής της ΝΔ στην πορεία προς τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Συνοπτικά τα σημεία που τόνισα ήταν τα εξής:
- Ο κ. Σαμαράς πρέπει να μιλήσει ξανά ως εθνικός ηγέτης και όχι ως κομματικός αρχηγός. Να αρχίσει να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς διχαστικά διλήμματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Να ενώνει και όχι να διαιρεί. Να μην επιτρέψει διολίσθηση της παράταξης σε....
έναν στείρο αντικομμουνισμό του παρελθόντος
- Η ΝΔ να ανακτήσει τον αντιμνημονιακό της χαρακτήρα που δώρισε σε άλλους. Με συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγής και επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου που να αφορούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
- Η ΝΔ να μην βασίσει την προεκλογική της καμπάνια σε φοβικά σύνδρομα όπως “Ευρώπη ή δραχμή”, επειδή έτσι θα ταυτιστεί περισσότερο η ΝΔ με το Μνημόνιο. Αντί των διλημμάτων θα ήταν καλύτερα να προτάξει το όραμα Σαμαρά για την Ελλάδα (“πως θέλουμε την Ελλάδα”, “η Ελλάδα που θέλουμε”) και να το αντιπαρατάξει στην Ελλάδα που μας οδηγούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί αντιμνημονιακοί.
Διάβασα με προσοχή τα πολυάριθμα σχόλια των φίλων αναγνωστών και αισθάνομαι την ανάγκη να επανέλθω:
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ/ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
Η πρόταξη της έννοιας της “επαναδιαπραγμάτευσης” δεν είναι παρά συνέχεια όσων λέει πρώτος εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς, απλά τώρα είναι επιτακτική η ανάγκη επανατοποθέτησης της εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Ο κ. Σαμαράς οφείλει να δώσει περιεχόμενο στον όρο και να εξηγήσει τι σημαίνει για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες : νέους , μισθωτούς κ άνεργους του ιδιωτικού τομέα, γυναίκες, μητέρες και νοικοκυρές. (Αναφέρομαι σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες μια και αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό αναποφάσιστων)
Με άλλα λόγια πρέπει να διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο πακέτο επαναδιαπραγμάτευσης – διεκδίκησης.
Με το πακέτο αυτό να πάει στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά να μην συναντηθεί μόνο με τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος (πολλοί από αυτούς με πρώτη τη Μέρκελ είναι κόκκινα πανιά για τους Έλληνες) ,αλλά να ζητήσει να δει και Φιλελεύθερους και Σοσιαλδημοκράτες. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, κ Μάρτενς, είναι φίλος του κ. Σαμαρά και θα διαμεσολαβήσει μετά χαράς για κάτι τέτοιο.
Το σύνθημα αυτής της πρώτης φάσης μπορεί να είναι : ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΖΙ !
Είναι Ελληνοκεντρικό όπως το πνεύμα των καιρών.
Είναι διεκδικητικό και δυναμικό όπως θέλουμε και πρέπει να είναι η ΝΔ.
Είναι εθνικό . Προτάσσει με το “Μαζί” την ανάγκη συνεργασιών όπως μας υπέδειξαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου, άλλα και το αίσθημα ενότητας που πρέπει να μας διακρίνει σε καιρούς κρίσης.
2. Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΗ: ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Εκεί στον 3ο όροφο της Συγγρού όχι μόνο δεν μαθαίνουν από τα πρόσφατα λάθη τους , άλλα προφανώς αρέσκονται να τα επαναλαμβάνουν…
Τον Απρίλιο και τον Μάιο είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και παραλίγο να μας περάσει.. Τώρα έχουν ξεχάσει ότι υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ…!!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμπιεστεί ανάμεσα σε δυο έστω και πρώην μεγάλα κόμματα.
Αλλιώς ο μικρός Αλέξης μεγαλώνει..
Υπάρχει ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πρώην ( και είναι πολλοί) αλλά και νυν, να κινηθούν μαζικά προς την Αριστερά από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ χτίσει παράσταση νίκης. Ας μην υποτιμούμε στο σημείο αυτό τον γενικότερο αίσθημα νίκης που εκπέμπει για όλη την Αριστερά η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ (“επιτέλους να κερδίσει και μια φορά η Αριστερά, να πάρουμε την ρεβάνς”).
Ήδη μας περνάει 3 μονάδες. Σε λίγο θα είναι αργά. Και μην πει κανένας ότι έτσι νεκρανασταίνουμε το ΠΑΣΟΚ γιατί ούτως ή άλλως είναι τελειωμένο τρίτο .
Άλλωστε , τα στελέχη της Κεντροαριστεράς ξέρουν να αποδομούν καλύτερα τους συντρόφους τους από εμάς .
Γι αυτό όταν θα ζητήσει ο Βενιζέλος να συμμετάσχει στο debate ας είμαστε συναινετικοί.
Όχι να αλλάξουμε θέση και να το προτείνουμε εμείς πανικόβλητοι σε δέκα ημέρες, γιατί τότε θα έχουμε κάνει άλλη μια θεαματική αναδίπλωση…
ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ
Η επικοινωνιακή στρατηγική παραδοσιακά στοχεύει σε δύο άξονες: Το λογικό και το θυμικό.
Μελετώντας τώρα προσεκτικά τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων θα παρατηρήσει πως το εκλογικό σώμα διατηρεί μια ψυχολογική σύνδεση με τον ΣΥΡΙΖΑ (θυμικό), ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει μεγαλύτερη πολιτική διασύνδεση των ψηφοφόρων της με το πρόγραμμά της (λογικό).
Προσοχή όμως. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατία πλεονεκτεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω της ανυπαρξίας του και της επιμονής του σε μια αόριστη και εν πολλοίς ανέξοδη καταγγελία του Μνημονίου.
Με άλλα λόγια η κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί -δεν ξέρει- ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις δημόσιας πολιτικής που θα την ανακουφίσουν από τα βάρη του Μνημονίου.
Στην παράσταση νίκης σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά ακριβώς γιατί ο κόσμος δεν απαντά με βάση τη λογική αλλά με γνώμονα τον αυθόρμητο συναισθηματισμό.
Πως λοιπόν αλλάζεις το κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές;
Πως τον πείθεις να σε εμπιστευτεί;
Σίγουρα δεν του ορίζεις εσύ πως θα σε κρίνει. Δεν πας να τον παιδαγωγήσεις «κουνώντας το δάχτυλο απειλητικά για να του πεις: ψήφισε με λογική…όχι τους συναισθηματισμούς…!!!
Δεν έχεις καμία πλέον κοινωνική νομιμοποίηση να το κάνεις. Δεν σε εμπιστεύεται.
Αλλάζει κανάλι όταν βγαίνεις και του μιλάς.
Αστον να αποφασίσει αυτός πως θα σε κρίνει.
Εσύ βγες στον κόσμο πες του με απλά λόγια τι θα κάνεις την επόμενη μέρα. Και την μεθεπόμενη.
Βγάλε το κουστούμι και κάνε ξεκάθαρες τις θέσεις σου πως θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κόσμου: των Μικρομεσαίων, των Ανέργων, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, των Γυναικών…όλων!!!
Κάντο με λογισμό, φτιάξε το χάος σε κόσμο, την αταξία σε τάξη, την έλλειψη μέτρου σε μέτρο…
Και δημιούργησε το όνειρο, μέσα από την καρτερικότητα, το κουράγιο, τη δύναμη και την αισιοδοξία.
Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και το αποτέλεσμα εξόχως αβέβαια.
Ιδιαίτερα τώρα που το παλιό δεν έχει πεθάνει και οι πόνοι από τις οδύνες του τοκετού του νέου που γεννιέται είναι ισχυροί…
Κλαούζεβιτς
Υ.Γ. Ας διαβάσουν με προσοχή στον κ. Σαμαρά τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων και να δώσουν έμφαση (focus) στους νέους. Καλή η νίκη της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια, αλλά εκτός από τη σπουδάζουσα υπάρχει και η άνεργη νεολαία στην οποία είμαστε κάτω από 10…

Δεν υπάρχουν σχόλια: