slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΣΤΙΣ 27/5/2012

Με μία προεκλογικού ύφους ρητορική περασμένων δεκαετιών και επιλέγοντας να επιτεθεί σε κάθε μη ομοϊδεάτη, αντί να προβεί σε μια ουσιαστική και  τεκμηριωμένη πληροφόρηση των κατοίκων για τα έργα επί των ημερών του, ο δήμαρχος Αντιπάρου κ. Λεβεντάκης προέβη πριν λίγες ημέρες σε «ενημέρωση», όπως αυτός την εννοεί και όπως έμαθε να την εφαρμόζει κατά την πολυετή του πολιτική διαδρομή. Δε λάβαμε κάποια επίσημη πρόσκληση για......
τη συγκεκριμένη εκδήλωση, καθώς επρόκειτο για ένα εξωθεσμικό και άτυπο μονόπρακτο, ενώ ακόμα περιμένουμε την περίφημη λαϊκή συνέλευση που είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος για τον Μάη του 2011. Το ότι η λαϊκή συνέλευση προβλέπεται από τους θεσμούς δε σημαίνει ωστόσο ότι αποτελεί και προτεραιότητα του «νέου Καλλικρατικού» Δήμου.
Δε θα αναφερθούμε διεξοδικά στο δημαγωγικό λόγο του πληθωρικού Δημάρχου, πλήρη λαϊκισμών και πλούσιο σε ανακρίβειες, ακόμα και ψεύδη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ούτε θα σχολιαστεί εκτενώς η ανήθικη επιμονή του να παροτρύνει διά του λόγου του τα απαράδεκτα σχόλια και ύβρεις που ακούστηκαν από παρευρισκόμενους χειροκροτητές με πολιτική ιδεολογία άλλης εποχής. Θα εστιάσουμε όμως στα σημεία που ο Δήμαρχος Αντιπάρου στοχοποίησε το συνδυασμό μας προσπαθώντας να μετακυλήσει από επάνω του τις βαριές ευθύνες που του αναλογούν για τους αντιδημοκρατικούς και άστοχους χειρισμούς του μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Για όσους δεν έχουν λάβει γνώση, ο Δήμαρχος προέβη σε απευθείας ανάθεση στην εταιρεία που από νωρίς φερόταν να έχει προσωπική προτίμηση, παρότι αδαής επί του θέματος. Η ανάθεση έγινε στις 11 Μαΐου 2012, μία εβδομάδα ακριβώς μετά το επίσημο αίτημα του συνδυασμού μας για να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να συζητηθούν οι τεχνικές προδιαγραφές και ο τρόπος που θα έπρεπε να γίνει η αξιολόγηση των σχετικών προσφορών. Από το Νοέμβριο του 2011 ο δήμαρχος –διά της σχετικής διαπαραταξιακής επιτροπής που συγκροτήθηκε – είχε συγκεντρώσει στο γραφείο του τουλάχιστον τέσσερις προσφορές από εταιρείες καταξιωμένες στο χώρο, το δε υλικό που είχε επεξεργαστεί η εν λόγω επιτροπή είχε ολοκληρωθεί και βρισκόταν επίσης στην κατοχή συνεργατών του και του ιδίου. Τότε, είχε δικαιολογηθεί για την καθυστέρηση λέγοντας ότι περίμενε κάποια προσφορά ακόμα από εταιρεία που πρότεινε ο συνδυασμός μας, παρότι η μόνη προσφορά που έλειπε ήταν αυτή της προσωπικής του προτίμησης. Επειδή τα ψέματα δεν κρατάνε πολύ, γρήγορα –αρχές 2012- υιοθέτησε μια νέα πρόφαση για την προκλητική ολιγωρία, ότι δηλαδή έπρεπε να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του νέου έτους. Μάλιστα ο κ. Λεβεντάκης δεν δίστασε δημόσια να αναφερθεί μειωτικά στην προσφορά που είχε κατατεθεί από συμπολίτες μας (που απασχολούνται εκτός Αντιπάρου). Λίγες εβδομάδες αργότερα δήλωσε για πρώτη φορά ότι η επιτροπή που είχε ορίσει δεν κατάφερε να συνεργαστεί και ότι καθυστερεί η ανάθεση επειδή ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού μας κ. Σκούρτης δεν είχε παραδώσει κάποια κείμενα που είχε επεξεργαστεί για την ιστοσελίδα. Το ίδιο ψέμα επανέλαβε και στην πρόσφατη «ενημέρωση» της 27ης Μαΐου. Απέκρυψε μάλιστα ότι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του «Μένουμε Αντίπαρο» κ. Σφαλαγκάκος έχει από καιρό θέσει τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες του στη διάθεση του Δήμου για την κοπιώδη μετάφραση όλης της ιστοσελίδας στα αγγλικά. Είναι όμως πλέον πασιφανές ότι η αποκλειστική προτεραιότητα της δημοτικής αρχής για το μείζον μέσο προβολής και ανάδειξης του νησιού μας στην παγκόσμια κοινότητα ήταν η εν κρυπτώ δράση και η απευθείας ανάθεση, παρακάμπτοντας τις προτάσεις και τα τεχνικά κριτήρια που είχαν υποβληθεί στην επιτροπή από άτομα ευθέως σχετιζόμενα με το θέμα, ακόμα και από εγκεκριμένο ακαδημαϊκό επιστήμονα. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, ο δήμαρχος όμως προτίμησε να «θάψει» άλλη μία αίτηση μας και να δράσει ως ειδήμων του διαδικτύου. Για μια ακόμα χρονιά το νησί μας μένει χωρίς διαδικτυακή δημοτική ιστοσελίδα, η δε ποιότητα αυτής που ο κ. Λεβεντάκης οραματίζεται θα κριθεί ασφαλώς εκ του αποτελέσματος, χωρίς όμως όλα τα παραπάνω να αφήνουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Το ότι ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την καθυστέρηση στον απολογισμό  που έκανε είναι το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει, αναλογιζόμενος τους υπόγειους χειρισμούς που εφάρμοσε.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και πάλι στο συνδυασμό μας, ότι –μαζί με τη μείζονα αντιπολίτευση- αναζητούμε εναγωνίως λακκούβες στο οδόστρωμα. Ευτυχώς παραδέχτηκε ότι ο δρόμος δεν είναι τέλειος, ερχόμενος σε αντίθεση με τις μεγαλόστομες δηλώσεις του στο ραδιόφωνο (ΗΧΩ FΜ, το περασμένο φθινόπωρο) ότι ο δρόμος είναι «αεροδρόμιο». Ο συνδυασμός μας είχε ζητήσει να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθούμε για την παρούσα κατάσταση και τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής καθώς είχαν ήδη διαπιστωθεί ελλείψεις, φθορές, πιθανά σημεία κακοτεχνίας, θαμμένα καπάκια αποχέτευσης κάτω από τον ασφαλτοτάπητα, καθώς και αυθαίρετες παρεμβάσεις αποκατάστασης σε «φαγώματα» του τάπητα που δημιουργήθηκαν. Το  αίτημα δεν έφτασε φυσικά στο δημοτικό συμβούλιο, κατά την προσφιλή τακτική του Δήμου μέχρι σήμερα, παρά μόνο στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 4/5/2012, προκειμένου να καταβληθούν τα 73.892 στον εργολάβο του έργου. Παρότι διατυπώσαμε τις ενστάσεις μας (που καταγράφηκαν και στα πρακτικά) για τη βιασύνη να εξοφληθεί ο εργολάβος πολύ πριν λήξει η εγγύηση του έργου, αλλά και για την ποιότητα του οδοστρώματος και τη συμπεριφορά αυτού τους χειμερινούς μήνες, αφού είναι λογικό το καλοκαίρι να μη φανούν οι πιθανές κακοτεχνίες, τελικά ψηφίσαμε την πρόταση, καθαρά ως ένδειξη συναίνεσης. Αυτό όμως ξεχάστηκε από τον κ. Λεβεντάκη μέσα στον οίστρο του λαϊκισμού του, που ασφαλώς με το επιχείρημα ότι επισκευάστηκε και δεν κατασκευάστηκε εξαρχής ο δρόμος θεωρεί ότι παίρνει άφεση.


ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΙΚΟ

Ενημερώνουμε και πάλι το Δήμαρχο Αντιπάρου ότι ο εθελοντής που μονίμως ξεχνάει το όνομά του και ο οποίος προσέφερε πέρυσι αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στο Σπήλαιο για 21 ημέρες (κι όχι 10 όπως δήλωσε), ήταν μία συνεισφορά του συνδυασμού μας στο αντίστοιχο περυσινό αίτημα του Δήμου, που μάλιστα η ανταπόκρισή μας υπήρξε αυθημερόν. Η πρόθεση για συνεργασία λοιπόν πάντα υπάρχει. Η εμμονή ωστόσο του δημάρχου να θεωρεί ότι πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να καλύπτουν τα κενά που ο ίδιος δεν φρόντισε να προβλέψει είναι φαιδρή. Γεγονός είναι επίσης ότι η έννοια του εθελοντισμού έχει αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του. Για δεύτερη συνεχή χρονιά, κρινόμενο εκ του αποτελέσματος, το Σπήλαιο (κεντρικό αξιοθέατο και πόλος έλξης επισκεπτών, βασικός παράγοντας της οικονομικής βιωσιμότητας του Δήμου από τα έσοδά του) παρέχει υποβαθμισμένες υπηρεσίες, ενώ καθυστέρησε και πάλι να λειτουργήσει. Δικαιολογίες υπάρχουν, όπως και προφάσεις.
  
Φυσικά, καμία αναφορά δεν έγινε στην «ενημέρωση» του Δημάρχου σχετικά με το Δεσποτικό, αξιοθέατο μοναδικό και άξιο της προσοχής του Δήμου. Ίσως τελικά το γεγονός ότι στο λογότυπο της παράταξης του Δημάρχου το Δεσποτικό και το Στρογγυλό έχουν ξεχαστεί να σημειωθούν, να αντανακλά και την πολιτική του στο θέμα.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Ο Δήμαρχος Αντιπάρου κατήγγειλε, εν μέσω οπαδικών κραυγών που ο ίδιος ενθάρρυνε, ότι ο συνδυασμός «Μένουμε Αντίπαρο» καταψήφισε το μεγαλεπήβολο έργο αποκρύπτοντας ωστόσο, όπως όλο αυτό το διάστημα:
α) ότι για 5 και πλέον μήνες δεν απαντούσε στο αίτημά μας για πρόσβαση στη μελέτη, καθώς και στο αίτημά μας για δημόσιο διάλογο με ειδικούς.
β) ότι δεν καταψηφίσαμε την εκτέλεση ή όχι του έργου (ποιος δεν θέλει να γίνει αποχέτευση και βιολογικός στην Αντίπαρο;) αλλά την αντιδημοκρατική μεθοδολογία (έλλειψη ενημέρωσης) που είχε ακολουθήσει μέχρι τότε ο Δήμαρχος.
γ) ότι υπερψηφίσαμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 04-05-2012, οπότε και ξανασυζητήθηκε το θέμα των μελετών του έργου. Ο λόγος που τις ψηφίσαμε τη δεύτερη φορά ήταν φυσικά το γεγονός ότι ανάμεσα στις δύο ψηφοφορίες είχε μεσολαβήσει η πρόσκληση του Δημάρχου για ενημέρωση για τα δύο έργα.
δ) ότι η αδιαμφισβήτητη κατά το Δήμαρχο στενή επικοινωνία με την αντίδικο του έργου δεν τεκμαίρεται από πουθενά. Μάλιστα, εμείς ως οπαδοί της διαφάνειας δηλώσαμε δημόσια ότι ήρθαμε σε τηλεφωνική επαφή μαζί της σε μια προσπάθεια να συλλέξουμε πληροφορίες για το έργο που ο ίδιος ο Δήμαρχος απέκρυπτε. Ο ίδιος γιατί δεν μας αναφέρει το περιεχόμενο των πολλαπλών μυστικών επαφών που διατείνεται ότι έχει κάνει με την ίδια;
ε) οι λιγοστοί αντιρρησίες με μη οπαδική σκέψη ας ρίξουν μια ματιά στα επίσημα πρακτικά της επίμαχης συνεδρίασης κι ας ξεχάσουν για λίγο τους οργισμένους μαζί μας δημοτικούς συμβούλους που παπαγαλίζουν δημόσια τις λαϊκίστικες ερμηνείες του Δημάρχου. Θα διαπιστώσουν λοιπόν ότι εκφράσαμε έναν προβληματισμό που και ο ίδιος ο Δήμαρχος συμμερίστηκε, ενώ δηλώσαμε σαφώς ότι δεν λέμε όχι στο έργο αλλά στην έλλειψη ενημέρωσης για το έργο.
Αξίζει να θυμηθούμε όλοι μας ότι ακόμα και η συζήτηση ενός τόσο σπουδαίου θέματος έγινε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση χωρίς καμία απολύτως εισήγηση από ειδικό. Αξίζει να θυμηθούμε ότι ακόμα και η κίνηση ανάρτησης ενός δημόσιου εγγράφου στην ιστοσελίδα μας (τοπογραφικό αποχέτευσης), ώστε να δουν όλοι οι πολίτες το έργο, δέχτηκε αήθη επίθεση από σύσσωμη τη δημοτική παράταξη του κ. Λεβεντάκη.
Είναι φανερό ότι ο δήμαρχος Αντιπάρου προσπαθεί να μετακυλήσει στο συνδυασμό μας όλα τα δεινά του μέλλοντος, ακόμα και το δυστοπικό σενάριο ανεπιτυχούς εκπλήρωσης ή λειτουργίας του έργου, αποσκοπώντας πρωτευόντως στην προεκλογική του επιχειρηματολογία και δευτερευόντως στην –αμφίβολη- υστεροφημία του.

ΜΠΑΡΕΣ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ

Πρόκειται για το ύστατο πείραμα ενός παραλογισμού: ο ίδιος ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αν αποτύχει αυτό το μέτρο σηκώνει τα χέρια ψηλά, ενώ παρουσίασε το πρόβλημα της οδηγικής παιδείας ως αξεπέραστο (κι ας κατηγορούσε ψευδώς το συνδυασμό μας πριν λίγους μήνες ότι είχαμε θέσει ζήτημα γενικότερης παιδείας). Κάθε μπάρα κόστισε 3000 ευρώ (ας ψάξει κάποιος στο διαδίκτυο πόσο κοστίζουν γενικότερα), με αμφίβολο αποτρεπτικό αποτέλεσμα και βέβαια ακόμα πιο αμφίβολη διάρκεια ζωής. Μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων θα κόστιζε πολύ φθηνότερα και θα είχε μακροπρόθεσμα οφέλη. Προφανώς το μακροπρόθεσμο δεν ανήκει στην ατζέντα του δημάρχου, αλλιώς δεν εξηγείται η εμμονή του να τοποθετηθούν οι κακής αισθητικής (και σε σημεία που είναι λανθασμένα) μπάρες. Χωρίς εμπέδωση στην τοπική κοινωνία της αξίας που έχει ο πεζόδρομος και δίχως μια στοιχειώδη αστυνόμευση το ζήτημα απλά θα διαιωνιστεί, όπως γίνεται εδώ και δύο δεκαετίες.

ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ

Το αίτημα για την αστυνόμευση και την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει τεθεί εδώ και τρεις μήνες (πριν από τα πολύ δυσάρεστα τροχαία συμβάντα) από το Συνδυασμό μας, ωστόσο ακόμα δεν έχει κριθεί ως ώριμο για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλείται και φέτος το νησί να βιώσει την αναρχία και ανομία των μεταμεσονύχτιων ωρών, την επικίνδυνη οδήγηση στους δρόμους, αλλά και πολλές άλλες παραβατικές συμπεριφορές, απλά γιατί ο δήμαρχος πιστεύει (όπως δήλωσε στην «ενημέρωσή» του) ότι σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεωκοπίας δεν μπορείς να βρεις πρόσθετο αστυνομικό προσωπικό. Κι όμως, είναι γνωστό -και ασφαλώς το γνωρίζει κι ο ίδιος- ότι ο ένας από τους αστυνομικούς του Σταθμού Αντιπάρου ήταν αποσπασμένος σε βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ πλέον αγνοείται η τύχη του στην προσωπική φρουρά άλλων βουλευτίνων του ίδιου κόμματος. Παράλληλα, όφειλε ο ίδιος να έχει προωθήσει το αίτημα για την αναβάθμιση του αστυνομικού σταθμού σε τμήμα κι όχι να βρίσκει μνημονιακές δικαιολογίες.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θα άξιζε να μας πει απλά γιατί έχει παραγκωνιστεί προκλητικά μια επιτροπή που είναι θεμελιώδης σε άλλους δήμους. Αποτελεί στο φαντασιακό κόσμο του κ. Λεβεντάκη ανταγωνιστικό όργανο προς τη Δημοτική Επιχείρηση ή θέτει πολύ ψηλά τον πήχη για το δήμο; Γιατί δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τις πολύ αξιόλογες προτάσεις που έχει ετοιμάσει η Τουριστική Επιτροπή -διά των μελών της- προκειμένου να αναβαθμιστεί το τουριστικό προφίλ του νησιού; Γιατί δεν έχει κληθεί σε ζητήματα που την αφορούν στα δημοτικά συμβούλια; Η παρακμή της θα χρεωθεί αποκλειστικά στο Δήμαρχο και τους άστοχους κι επικίνδυνους για τα κοινό συμφέρον χειρισμούς και επιλογές του.

ΔΙΑΥΓΕΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Υπό το μανδύα της νομιμότητας και της κατ’ επίφαση συνεργασίας διαπιστώνουμε, όσο περνάει ο καιρός, ότι συντηρείται εσκεμμένα ένα καθεστώς συγκάλυψης, συσκότισης και παραπληροφόρησης: η αίτησή μας για ζωντανή αναμετάδοση των συμβουλίων παραμένει εκτός συζήτησης, ενώ δεν έχει ψηφιστεί ακόμα(!) ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι τα συμβούλια πολλές φορές αποτελούν μία παρωδία αυτών που όφειλαν να είναι. Όποιος έχει έρθει ακόμα και σε λίγα από αυτά μπορεί να επιβεβαιώσει το χαμηλό, καφενειακό επίπεδο της συζήτησης, την αναβάθμιση του δημάρχου σε ρόλο προεδρεύοντος, τη συχνή παραίνεση του δημάρχου «κλείστε τα κασετόφωνα(!)» ώστε να ενημερωθούμε άτυπα για τις αλχημείες του ίδιου και των συμβουλατόρων του, συνθήκες που επίτηδες παραμένουν έτσι, ώστε να επικρατεί η αγοραία επιχειρηματολογία.
Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε δημόσια αιτηθεί να γίνονται διαφορετικές συνεδριάσεις για την έγκριση προσφορών και την τελική ανάθεση, προκειμένου να υπάρχει η περίφημη «διαφάνεια», ότι δεν έχουμε δει ούτε ένα απολογισμό της Οικονομικής Επιτροπής (κι ας προβλέπεται να γίνεται κάθε τρίμηνο), καθώς βέβαια και ότι πολλά αιτήματά μας αγνοούνται προκλητικά για μήνες. Ας μάθουν επίσης οι πολίτες ότι δεν λαμβάνουμε φάκελο με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς ο δήμαρχος θεωρεί πολυτέλεια την πλήρη και έγγραφη ενημέρωση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, επιλέγοντας να μας ενημερώνει προφορικά, πλημμελώς και μέσα σε ένα γραφείο γεμάτο καπνό.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Ασφαλώς υπάρχουν έργα που ανέφερε ο δήμαρχος ότι έγιναν και άλλα που προγραμματίζονται να γίνουν. Δεν μας ανέφερε όμως:
-ότι το νησί δεν διαθέτει ακόμα κανονισμό καθαριότητας (αίτημά μας προς το Δήμο, που απαντήθηκε προσχηματικά και διεκπεραιωτικά),
-ότι η έλλειψη ανακύκλωσης θα είναι και φέτος η γκρίνια των τουριστών,
-ότι η περιοχή του Ακονητού παραμένει μία περιβαλλοντική βόμβα, αυτή τη φορά με πόρτα και κλειδαριά για να μένουν μακριά οι ανεπιθύμητοι, υπό τη σιωπηλή ανοχή του Δήμου, ακολουθώντας μία τακτική που κληροδότησε και βαδίζει ακριβώς στα χνάρια της, γνωρίζοντας τα πρόστιμα που επικρέμονται για το Δήμο.
-ότι η απεντόμωση έγινε τόσο αργά και φέτος, με μεθοδολογία που και ο αδαής αμφισβητεί (έβρεχε την πρώτη ημέρα της εφαρμογής, γινόταν ψεκασμός έξω από το σχολείο εν ώρα λειτουργίας τη δεύτερη ημέρα εφαρμογής, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία που δεν ψεκάστηκαν). Το ζήτημα που έχει αξία είναι ότι ο Δήμαρχος, πάλι με προσχήματα και ψεύδη, απέρριψε μία ουσιαστική πρόταση-ευκαιρία του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου που του είχαμε προτείνει (μέσω πολιτών), ώστε να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος την απεντόμωση μέσα από την εκπαίδευση προσωπικού, την ταυτοποίηση των κουνουπιών και την αιτιολογική θεραπεία για κάθε είδος, μέθοδο που θα μπορούσε να εφαρμόζει με ελάχιστο κόστος τα επόμενα έτη. Και πάλι όμως η μακροπρόθεσμη πολιτική δεν φαίνεται να είναι το φόρτε του κ. Λεβεντάκη.
-ότι πέρα από την πρόθεση σύστασης Εταιρείας Ύδρευσης και Διαχείρισης Ύδατος ο πολίτης δεν γνωρίζει τι νερό κυλάει στις βρύσες του, πόσες και ποιες δειγματοληψίες έγιναν και ποιες έχουν προγραμματιστεί, τι πρέπει να μετρήσουμε και άλλα σχετικά, αφού το θέμα θεωρείται ταμπού, ειδικά μετά το φιάσκο με την περυσινή ανάθεση δειγματοληψίας στην ΕΛΚΕΔΕ, την απόρριψη εκ μέρους της δημοτικής πλειοψηφίας να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την πλημμελή δειγματοληψία που έγινε στα τέλη του 2011, που ήταν και η τελευταία.
-ότι καμία δέσμευση και καμία πολιτική δεν ακούστηκε για τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, σαν να πρόκειται για το αποπαίδι του Δήμου. Κι όμως, υπάρχει στο συρτάρι του Δημάρχου εκτεταμένο υπόμνημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, που έχει μείνει ανέγγιχτο, κρινόμενο ως «καυτή πατάτα», τουτέστιν ως μη διαχειρίσιμο από ένα δήμαρχο που θέλει να διασφαλίσει την επανεκλογή του.
-ότι ούτε φέτος είδαμε το Δήμαρχο να αναλαμβάνει να λύσει το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις ακτές, όπως είχε πολλάκις δεσμευθεί, τόσο προεκλογικά όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.
-ότι οι –αμφίβολης αισθητικής- στάσεις των λεωφορείων ίσως και να μην έχουν τοποθετηθεί σωστά
-ότι δεκαπέντε μήνες μετά καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να αποδοθεί ένας χώρος άθλησης της νεολαίας, αφού το γήπεδο είναι σε χειρότερη κατάσταση από ποτέ
-ότι το μέλος του συνδυασμού μας κ. Μπραμ Σπρόνσεν, μέλος του AWA και του PAWS, πρότεινε την εφαρμογή του νόμου για κατασκευή καταφυγίου για αδέσποτα ζώα, που αγνοήθηκε.


αποκλεισμόΣ του συνδυασμού μας

Θα προσθέταμε στα αρνητικά έργα του δημάρχου αυτούς τους δεκαπέντε μήνες τον αποκλεισμό του συνδυασμού μας από όλες τις σημαντικές Επιτροπές του Δήμου. Κορυφαία στιγμή είναι ασφαλώς η καρατόμηση - για δήθεν «θεσμικούς» λόγους- του μέλους του συνδυασμού κ. Λούφα Μαρίας από τη θέση του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής, θέση την οποία ο ίδιος ο Δήμαρχος της είχε προτείνει λίγους μήνες νωρίτερα. Στην πραγματικότητα η κ. Λούφα είχε γίνει ενοχλητική λόγω της εμμονής της σε πρωτεύοντα ζητήματα του δημοτικού σχολείου που όφειλε ο δήμος να ενσκήψει. Αξίζει να θυμηθεί μεταξύ άλλων την επάνδρωση της ΚΕΔΑ με δημοτικούς συμβούλους σε θέση πολίτη και άλλα ευτράπελα, την πρόσφατη συνέντευξη του Δημάρχου όπου φάνηκε ότι δεν επιθυμεί καν την παρουσία μας στην Οικονομική Επιτροπή (αφού την κατήγγειλε ως προϊόν συνεργασίας μεταξύ των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης) και αρκετά άλλα.

Αφήνουμε τελευταίο ένα σχολιασμό για την πολιτική υποκρισία του Δημάρχου: λίγες εβδομάδες πριν κάλεσε το Συμβούλιο να πάρει θέση στην καταδίκη κάθε βίαιου επεισοδίου εναντίον δημοτικών συμβούλων και συμβούλων του ίδιου. Τόνισα την ανάγκη να διευρυνθεί η καταδίκη και σε κάθε μορφή λεκτικής βίας και έγινε δεκτό. Στην συγκέντρωσή του ο κ. Λεβεντάκης φαίνεται να το ξέχασε, παρασυρόμενος από την οπαδική μέθεξη των παρευρισκομένων, και ντύθηκε άνκορμαν σε τηλεαρένα, υποθάλποντας τη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και τη λεκτική βία. Επιλέγοντας όλο αυτό το διάστημα να ανοίγει κόντρες όχι σε πολιτικό αλλά σε προσωπικό επίπεδο, στερεί την τοπική κοινωνία από τη δυνατότητα πολιτισμένου κλίματος και τις παρατάξεις από τη δυνατότητα συνεργασίας. Δεν πάει καιρός που συζητούσαμε για το ενιαίο ψηφοδέλτιο, κι όμως μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη στιγμή…

Όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος στηρίζει και προκρίνει τους δικούς του έναντι της αξιοκρατίας, τότε συμπράττει στη στασιμότητα, τη διαπλοκή, τη διχόνοια και την ψηφοθηρία. Οι χειρισμοί του κ. Λεβεντάκη, που βαίνουν όλο και πιο αδέξιοι από πλευράς νομιμότητας και αξιοκρατίας, το επιβεβαιώνουν, δημιουργώντας κίνδυνο για το νησί να καθυστερήσει η εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας, και ακυρώνοντας στην πράξη τις έννοιες που τύποις υιοθέτησε (Ενότητα-Ανάπτυξη-Δημιουργία). Αναρωτιέται κανείς αν επιθυμεί μία αντιπολίτευση σαν αυτή που ο ίδιος ο νυν Δήμαρχος κάποτε επιτελούσε, δηλαδή με κενά έδρανα, ατελέσφορες δικαστικές διενέξεις και δυσφημιστικά φυλλάδια εν μέσω θερινής περιόδου ή μία πολιτισμένη αντιπολίτευση που είναι διατεθειμένη να προσφέρει αλλά και να ελέγξει, να συνεργαστεί αλλά και να απαιτήσει, να εκπολώσει αλλά και να συνετίσει.

Η πρόσφατη «ενημέρωση» της 27ης Μαΐου, που ακολούθησε χρονικά μία απαράδεκτου ύφους ραδιοφωνική συνέντευξη στον ΗΧΩ και μία ατέλειωτη συκοφαντολογία σε τοπική εφημερίδα δείχνουν ότι ο Δήμαρχος Αντιπάρου υιοθετεί εδώ και λίγους μήνες τη σκληρή πολιτική συμπεριφοριολογική γραμμή ενός κομματικού μηχανισμού που καταρρέει. Οι καιροί όμως αλλάζουν. Το ίδιο και οι πολίτες, που γίνονται πιο απαιτητικοί για ισονομία, αξιοκρατία, διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο. Όπως φαίνεται, ο τελευταίος που θα το αντιληφθεί είναι ο Δήμαρχος Αντιπάρου.


Σας επισυνάπτουμε το κείμενο-δελτίο τύπου σχετικά με την πρόσφατη ενημερωτική ομιλία - παρωδία του δημάρχου Αντιπάρου στις 27/5/2012. Μπορείτε να το δείτε και στους παρακάτω συνδέσμους:
http://menoumeantiparo.wordpress.com/2012/05/30/omicro/
ο επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος
Σκούρτης Σωτήρης
τηλ. επικ. 6973026217
menoume.antiparo@gmail.com
sotskou@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: