slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟ Η ΣΙΦΝΟΣ-ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΔΗΜΟΣ

 ΣΕ ΔΙΆΛΥΣΗ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΑΖΕΥΕΙ ΨΗΦΟΥΣ 
Tην ώρα που στην Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, με τα δύο (πρώην;) μεγάλα κόμματα να επιχειρούν να κυβερνήσουν -αυτή τη φορά συνεταιρικά- τη χώρα, στην περιφέρεια, όσες κρατικές δομές έχουν απομείνει διαλύονται. Έτσι,μετά την Αστυπάλαια*, ενόψει μάλιστα και της τουριστικήςπεριόδου, γιατρός δεν υπάρχει ούτε για δείγμα και στη Σίφνο. Έτσι, ο δήμαρχος του νησιού Ανδρέας Μπαμπούνης χρησιμοποιεί το τελευταίο του «όπλο» για να προστατέψει την ....
υγεία των δημοτών του: την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Μάλιστα, με αναφορά του στον εισαγγελέα Σύρου καταγγέλλει πως την περίοδο του Πάσχα δεν υπάρχει ούτε ένας εφημερεύων ιατρός στο νησί, αν και στη γειτονική Σέριφο υπάρχουν τρεις αγροτικοί γιατροί, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Επιπλέον, του γνωστοποιεί πως «τόσο ο παιδίατρος όσο και η αγροτική ιατρός που αναμένεται να αναλάβει υπηρεσία μετά την πασχαλινή περίοδο έχουν διατυπώσει ρητά ότι σε περίπτωση μη στελέχωσης του ιατρείου με το απαραίτητο προσωπικό και λόγω των εξουθενωτικών συνθηκών που δημιουργούνται θα υποβάλουν παραίτηση από τις θέσεις τους».
Η αναφορά στον εισαγγελέα
Με την αναφορά του στον εισαγγελέα Σύρου, ο δήμαρχος Σίφνου καταγγέλλει την υποστελέχωση του... Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ), σημειώνοντας πως «η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της υγείας στη Σίφνο είναι και πάλι δραματική», καθώς ενόψει και της τουριστικής περιόδου το νησί «βρίσκεται και πάλι χωρίς κανένα αγροτικό ιατρό. Οι μοναδικοί γιατροί που υπηρετούν είναι ο διευθυντής του ΠΠΙ και ο παιδίατρος».
Όπως σημειώνει, αναφερόμενος στην έλλειψη του αγροτικού ιατρού, που κάνει και τις εφημερίες, είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν και θα υπάρξουν από έναν μόνο άτομο, «όσο φιλότιμες κι αν είναι οι προσπάθειες που καταβάλει», με αποτέλεσμα να «δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στο νησί και η απαίτηση για αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας μετατρέπεται σε ευχολόγιο για καλή τύχη ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Ούτε... ίχνος εφημερίας την περίοδο του Πάσχα
Προβαίνει, δε, σε μια αποκαλυπτική καταγγελία, που προκύπτει από το πρόγραμμα εφημεριών ιατρικού προσωπικού μηνός Απριλίου: «από τη Μ. Δευτέρα 9 Απριλίου έως και την Δευτέρα 23 Απριλίου, μέσα δηλαδή σε περίοδο αιχμής, με την παρουσία στο νησί των εκδρομέων της πασχαλινής περιόδου, δεν υπάρχει εφημερεύων ιατρός! Αντίθετα σε γειτονικό νησί, με 1.000 περίπου λιγότερους μόνιμους κατοίκους, υπηρετούν 3 αγροτικοί ιατροί!»
Υπεύθυνη για την κατάσταση
η διοίκηση του Νοσοκομείου Σύρου

Ο δήμαρχος Σίφνου Α. Μπαμπούνης, μιλώντας στηνaftodioikisi.gr, σημειώνει πως «πράγματι, στη Σέριφο που βρίσκεται μισή ώρα από τη Σίφνο υπηρετούν τρεις αγροτικοί γιατροί, ένας μάλιστα εκ των οποίων έχει στενούς δεσμούς με το νησί και  περίπου δύο μήνες (από 23.1.2012 έως 31.3.2012) κάλυψε το κενό τους αγροτικού γιατρού στη Σίφνο κάνοντας 25 εφημερίες το μήνα! Ζητήσαμε να συνεχισθεί αυτό, ωστόσο από το νοσοκομείο Σύρου ήταν κατηγορηματικοί ότι δεν μπορούν να δώσουν τα εκτός έδρας που δικαιούται! Έτσι, ο άνθρωπος, δικαίως, επέστρεψε στη Σέριφο».
Στην αναφορά του προς τον εισαγγελέα Σύρου, αφού αποτυπώνει όλα αυτά με λεπτομέρειες, κάνει λόγο για σοβαρότατους κινδύνους υγείας στους κατοίκους του δήμου του από αυτή την κατάσταση και καταγγέλλει «ως υπεύθυνους τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και όσους άλλους η εισαγγελική έρευνα ήθελε ταυτοποιήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: