slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τοποθέτηση Κώστα N. Μπιζά στο Περιφερειακό Συμβούλιο γισ το -Στρατηγικό Σχεδιασμό Ευρώπη 2020-

    Την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου.
  Στο δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης   : <<Ενημέρωση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  ΕΥΡΩΠΗ 2020 >>, πραγματοποίησα την παρακάτω τοποθέτηση:
     Κυρίες και Κύριοι,
     Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Περιφερειάρχη , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6.10.11 δημοσιοποίησε τις προτάσεις της  και το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την πολιτική συνοχή μετά το 2013 μέσα από ένα Γενικό Κανονισμό (CPR) που διέπουν τις κοινές διατάξεις  των ταμείων της καθώς και τις προτάσεις της για το Ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την κοινωνική αλλαγή και καινοτομία.
    Δυστυχώς όπως  προκύπτει από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τις περιφέρειες της Ένωσης  και ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιφέρειες, παρόλο ότι προβλέπεται στο άρθρο 174 της συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανήκει , σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση που προτείνεται, στην 3η κατηγορία των περισσότερων αναπτυγμένων περιφερειών ( με κατά κεφαλήν ΑΕΠ > 90% του μέσου όρου της ΕΕ), λόγω του υψηλού ΑΕΠ των 5 μεγάλων νησιών μας.   Ποσοτικά θα αναλογούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 40 εκ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020 αντί των 280 εκ. ευρώ που μας αναλογούσαν την περίοδο 2007-2013. 
    Αυτό προφανώς σημαίνει 1ον)αποκλεισμό μας από επενδύσεις σε έργα υποδομών , μεταφορών και περιβάλλοντος καθώς θεωρούμαστε περιφέρεια που έχει αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματά της ως προς τις υποδομές, γεγονός που προφανώς δεν ισχύει και 2ον) ενίσχυση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πόρων μας θα προέρχονται από το ΕΚΤ και θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως σε άυλες δράσεις , τη στιγμή που η Περιφέρεια μας έχει ανάγκη από πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την κατασκευή βασικών έργων υποδομής.


    Ποια είναι όμως η πραγματικότητα για τα περισσότερα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το 2012 ;
  • Τα νησιά μας  έχουν σημαντικές ελλείψεις σε σχολεία  και αθλητικές εγκαταστάσεις που να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές για την διαπαιδαγώγηση και την άθληση των παιδιών μας. Στην Πάρο τα παιδιά του Γυμνασίου Παροικίας χρησιμοποιούν προκάτ αίθουσες από το 2007 ενώ δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο σε ολόκληρο το νησί.
  • Η ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη στα περισσότερα νησιά είναι στο <<κόκκινο>>. Τα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου με πληθυσμό 15.000 κατοίκων το χειμώνα και περίπου 100.000 κατοίκων το καλοκαίρι, καλύπτονται ιατρικά από ένα Κ.Υ.  υποστελεχωμένο κατά 50%, χωρίς παιδίατρο, χωρίς ορθοπεδικό , χωρίς γυναικολόγο, χωρίς νοσηλευτές , χωρίς επαρκή προσωπικό στο ΕΚΑΒ κ.α.
  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν κάτω από τα εξαντλητικά φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και τις οδηγούν στην πτώχευση.
  • Αρκετοί κάτοικοι των νησιών μας βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Τα συσσίτια και οι φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας, των συλλόγων και  αρκετών συμπολιτών μας δεν μπορούν να δώσουν οριστική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των συνανθρώπων μας.
  • Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών μας ελαττώνονται και δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των εφοπλιστών που θέλουν τα νησιά μας , για να τα <<αρμέγουν>> μόνο την θερινή περίοδο και όταν υπάρχουν αυξημένες πληρότητες.  Έχει χαθεί η κοινωνική και πατριωτική σχέση που είχαν με τα νησιά μας οι παλιοί εφοπλιστές.
  • Ο Αγροτικός και Αλιευτικός τομέας έχει αφεθεί και αυτός στην τύχη του μπλεγμένος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των μεσαζόντων που κερδοσκοπούν εις βάρος του.
  • Την ίδια στιγμή οι πολίτες των νησιών μας βιώνουν ανασφαλείς από την ραγδαία αύξηση των κλοπών και των εγκληματικών πράξεων που οφείλονται στην σημαντική υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.
  • Τέλος κάτω από τις σημερινές δυσμενείς και τραγικές οικονομικές-κοινωνικές  συνθήκες που προκύπτουν απ’ όσα πριν λίγο ανέφερα και απεικονίζουν την καθημερινότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας και τα οποία όλοι γνωρίζουμε έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε τους δείκτες που μας κατατάσσουν στις περισσότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Προφανώς θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση των αντίστοιχων κριτηρίων κατάταξης των περιφερειών.



  
  Για όλους τους παραπάνω λόγους , η Περιφερειακή Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου οφείλει να αγωνιστεί και να διεκδικήσει για λογαριασμό των πολιτών της αυτά που μας αναλογούν, δηλαδή καλύτερες συνθήκες διαβίωσης , επαγγελματικές προοπτικές για τους  νέους , λειτουργία σύγχρονων νοσοκομείων, σχολείων και αθλητικών κέντρων.
      Έχουμε υποχρέωση ως  Περιφερειακή Αρχή να μην αφήσουμε τα νησιά μας στο γενικό διαπραγματευτικό παιχνίδι των ισχυρών κρατών – μελών, αλλά να δώσουμε δυναμικό παρών με ισχυρές θέσεις σε όλα τα επίπεδα διαβούλευσης πριν την τελική ψήφιση των νέων Διαρθρωτικών Ταμείων 2014 – 2020.

Με εκτίμηση
Κώστας N. Μπιζάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: