slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ένταξη του ΧΥΤΑ Νάξου στο ΕΣΠΑ


Θέμα: Ένταξη του ΧΥΤΑ Νάξου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη»
Με ημερομηνία 8/2/2012 υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη, Γιάννη Μαχαιρίδη, η απόφαση ένταξης του ΧΥΤΑ Νάξου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».
Το έργο αφορά στην κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Νάξο για την ταφή μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων, σε γήπεδο έκτασης περίπου 170 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη θέση «Κορφή Ξύδη» του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η επιφάνεια του ενεργού ΧΥΤΑ εκτιμάται σε 44 στρέμματα περίπου, με....... μέση ετήσια δυναμικότητα 15.450 τόνους αστικών στερεών αποβλήτων. Ο συνολικός όγκος ΧΥΤΑ για 20 έτη λειτουργίας εκτιμάται σε 463.500m3, συμπεριλαμβανομένου του υλικού περιοδικής επικάλυψης εκτός της τελικής. Οι εργασίες για την κατασκευή του XYTA περιλαμβάνουν έργα, χωματουργικά (μορφοποιήσεις βάσης και πρανών), στεγάνωσης πυθμένα και πρανών, εγκαταστάσεις χώρου εισόδου, συλλογής και διαχείρισης των στραγγισμάτων, αποστράγγιση χώρου, κτιριακά, ηλεκτρομηχανολογικά, ελέγχου λειτουργίας και

αποκατάστασης. Περιλαμβάνονται επίσης έργα οδοποιίας (οδός πρόσβασης μήκους περίπου 710m και εσωτερική οδοποιία εντός του οικοπέδου περίπου 300m και πλάτους 6m), πρασίνου, περίφραξης. Για την παρακολούθηση των υπογείων υδάτων κατά την φάση λειτουργίας θα εκτελεστούν τρεις (3) γεωτρήσεις.

Επίσης για το έργο προβλέπεται η προμήθεια ενός αυτοκινούμενου μηχανήματος διάστρωσης και συμπύκνωσης απορριμμάτων (κατσικοπόδαρο) με κινητήρα DIESEL.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και η δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 9.144.400 ευρώ.

Ο Δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός και τόνισε ότι: «Ένα μεγίστης σημασίας έργο για το δήμο μας επιτέλους ξεκινάει. Η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας αποτελούν σημαίνοντα στόχο για τη Διοίκηση του δήμου και τα αποτελέσματα των σωστών ενεργειών μας αρχίζουν να αποδίδουν. Με την ολοκλήρωση του έργου και με παράλληλες ενέργειες που θα ενταθούν άμεσα, όπως η βελτιστοποίηση και η γενίκευση της ανακύκλωσης απορριμμάτων σε όλο το δήμο και η αποκατάσταση των υπαρχόντων ΧΑΔΑ, το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα λυθεί. Με την αμέριστη συνεργασία δήμου – δημοτών μπορούμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, που αφορούν στη διαβίωσή μας».
 Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια: