slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εντάχθηκε στο Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» η πρόταση του Δήμου Νάξου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Αποφασίστηκε και υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 13/2/2012, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η ένταξη του έργου «Αποκατάσταση 11 Χ.Α.Δ.Α. και Προμήθεια Εξοπλισμού Μεταφοράς, Προσωρινής Αποθήκευσης και Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων», στον Άξονα Προτεραιότητας «04 – Προστασία Εδαφικών Συστημάτων – Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».
Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είχε καταθέσει την..... 
πρόταση από τις 13/10/2011, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και προώθησης της ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα ια πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

1. Μελέτες αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α.

2. Έργα αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. στις θέσεις Αυλιά, Τίμιος Σταυρός, Διώδι, Παντελούδες, Σελάδι, Ρείκες, Μπαμπακιές, για τη Νάξο και στα νησιά Δονούσα, Κουφονήσι, Σχοινούσα και Ηρακλειά. Οι εργασίες αποκατάστασης θα περιλαμβάνουν διαμόρφωση αναγλύφου, τελική κάλυψη, διαχείριση ομβρίων – στραγγισμάτων – βιοαερίου και έργα πρασίνου.

3. Δημιουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Θα δημιουργηθούν πέντε ΣΜΑ, ένας σε κάθε νησί.

4. Προμήθεια κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης. Ο Δήμος θα προμηθευτεί και θα διανείμει 600 κάδους οικιακής κομποστοποίησης σε δημότες που θα δεχτούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

5. Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας. Θα διοργανωθούν δύο ημερίδες, εκδηλώσεις και ομιλίες σε σχολεία, θα δημιουργηθεί ιστοσελίδα, ενημερωτικό φυλλάδιο και θα γίνει προβολή στα τοπικά ραδιοφωνικά μέσα και στον γραπτό τύπο.

6. Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου. Αφορά στην παροχή τεχνικής υποστήριξης του Δήμου, ιδιαίτερα στα έργα της κομποστοποίησης και των σταθμών μεταφόρτωσης, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 2.696.514 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τελική έκβαση της πρότασης, ανέφερε: «Η επιμονή και οι σωστές ενέργειές μας αποδίδουν καρπούς. Δύο έργα μεγίστης σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος των νησιών μας, ο ΧΥΤΑ και το πρόγραμμα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ύψους 13 εκατ. ευρώ περίπου, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη”. Αποδεικνύουμε εμπράκτως την βούλησή μας για την οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στοχεύοντας πάντα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της βελτίωσης της καθημερινής ζωής των δημοτών. Οι προσπάθειες για τη χρηματοδότηση της τοπικής ανάπτυξης συνεχίζονται με έντονο ενδιαφέρον, από πλευράς της δημοτικής αρχής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: