slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κινδυνεύει με αργία ο Χ. Κόκκινος

kokkinos_xaralamposΘεωρείται πολύ πιθανό να τεθεί σε αργία ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίουΧαράλαμπος Κόκκινος, λόγω της καταδικαστικής απόφασης σε 2ο βαθμό από το Εφετείο Αιγαίου, για τον διαγωνισμό προσλήψεων συμβασιούχων με μερική απασχόληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το 2005. 
Η περίπτωση του κ. Κόκκινου παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνη του περιφερειάρχη Κεντρικής ΜακεδονίαςΠαναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος τέθηκε σε αργία, στις 6 Ιουνίου 2011 (διαβάστε περισσότερα εδώ), από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Τόσο ο κ. Κόκκινος όσο και ο κ. Ψωμιάδηςκαταδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό με αναστολή, για αδίκημα που αφορούσε αποφάσεις τους σε ......
διαφορετικό  όργανο από αυτό στο οποίο υπηρετούν σήμερα (ο κ. Ψωμιάδης ως νομάρχης Θεσσαλονίκης και ο κ. Κόκκινος ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).
Μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, στις 9 Αυγούστου 2011, την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης που κατέθεσε ο κ. Ψωμιάδης (διαβάστε περισσότερα εδώ).
 Ο Καλλικράτης (ν. 3852/2010), άρθρο 236, παράγραφος 2.β.α., αναφέρει: «Εάν εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της προηγούμενης παραγράφου ή για κακουργήματα, ο Ελεγκτής Νομιμότητας οφείλει να θέσει τον καταδικασθέντα σε κατάσταση αργίας, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως, η αργία και το διοικητικό μέτρο θεωρείται ως ουδέποτε επιβληθέν».
 Τα πλημμελήματα που αναφέρονται στο ίδιο άρθρο, παράγραφος 1.γ. είναι: «παραχάραξη, κιβδηλεία, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, μαστροπεία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τη λαθρεμπορία, καθώς και για παράβαση καθήκοντος».
Ο κ. Κόκκινος, ετοιμάζεται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο και να ζητήσει αίτηση αναίρεση της ποινής. Σε περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση, θα ανακληθεί η αργία του, ενώ αν καταδικασθεί και στον Άρειο Πάγο, τότε θα εκπέσει οριστικά του αξιώματός του ως περιφερειακός σύμβουλος.
Αν ο κ. Κόκκινος τεθεί σε αργία δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί από τον αναπληρωματικό περιφερειακό σύμβουλο της παράταξής του, καθώς, βάσει του άρθρου 157 παράγραφος 3 του Καλλικράτη, αντικαθίσταται οι σύμβουλοι που τίθενται σε αργία μόνο αν ο αριθμός των εναπομεινάντων συμβούλων δεν επαρκεί ώστε το περιφερειακό συμβούλιο να έχει απαρτία.
Βάσει του άρθρου 168, παράγραφος 6 του Καλλικράτη, αν ο κ. Κόκκινος τεθεί σε αργία, τότε οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του θα κληθούν να επιλέξουν νέο αρχηγό. Θα διενεργηθούν εκλογές και όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: