slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

     
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.jpg
684 K Προβολή Λήψη αρχείου (λήψη για
Συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, είχε σήμερα στα γραφεία του αντιπροσωπεία της παράταξης μας αποτελούμενη από το Νίκο Συρμαλένιο, περιφερειακό σύμβουλο και τον Βασίλη Παπαβασιλείου. Από την πλευρά του Εργατικού Κέντρου συμμετείχαν o ....
Σάββας Χατζησάββας, ο γραμματέας του και πρόεδρος των οικοδόμων Νίκος Τριπολίτης, ο ταμίας Μιχάλης Εγγλέζος και ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Θανάσης Σταμούλης.
ο πρόεδρος του
Στη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα των εργαζομένων της Ρόδου, που όπως σε όλη τη χώρα, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, που αναπαράγεται από τις πολιτικές της τρόϊκα και της κυβέρνησης.
Οι εργαζόμενοι της Ρόδου, πέραν των γενικών προβλημάτων, αντιμετωπίζουν το καθεστώς ασυδοσίας και αυθαιρεσίας εκ μέρους των εργοδοτών, αλλά και την πλήρη αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους (π.χ. Επιθεώρηση Εργασίας), να ελέγξουν την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και την στοιχειώδη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ειδικότερα στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πέραν της απλήρωτης εργασίας και της καταπάτησης της συλλογικής τους σύμβασης, το φαινόμενο της απασχόλησης των ατόμων με μαθητεία (αμοιβόμενοι με 300 € το μήνα και χωρίς βιβλιάριο υγείας), έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει καταπατηθεί πλήρως και η νομοθεσία που διέπει το καθεστώς απασχόλησης τους (ΚΥΑ Υπουργών Παιδείας, Εργασίας και Πολιτισμού της 27/8/2010). Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουμε αύξηση του τουρισμού στο νησί και ταυτόχρονα αύξηση της ανεργίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο χώρο της οικοδομής και των κατασκευών, όπου είτε σε δημόσια έργα, είτε στην οικοδομή, απασχολούνται σε μεγάλο βαθμό παράνομοι και ανασφάλιστοι αλλοδαποί.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση αλλά και στην αδιαφορία ή και αδυναμία της Επιθεώρησης Εργασίας στη Ρόδο που στελεχώνεται μόνο από 3 άτομα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου κατέφυγε το Μάρτιο του 2011 σε εξώδικο πρός τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος της Επιθεώρησης Εργασίας κ. Χάλαρη, χωρίς μέχρις στιγμής συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Από την πλευρά μας, τονίστηκε ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και ότι είναι αυτονόητη η συμπαράσταση στους αγώνες των εργαζομένων και η αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων σε όλα τα επίπεδα. Προτάθηκε δε συγκεκριμένα, τα ζητήματα αυτά να τεθούν και στον αυριανό δημόσιο απολογισμό της Περιφέρειας, όπου να ζητηθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και από την Περιφερειακή Αρχή για να υπάρξουν επιτέλους προϋποθέσεις λύσεων αλλά και τήρησης της νομιμότητας από πλευράς της εργοδοσίας.

2/2/2012





Δεν υπάρχουν σχόλια: