slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου για τη μεταφορά των μαθητών Α’ θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης.

Συνάντηση εργασίας στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας  στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28-12-2011 μεταξύ του  υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου και των δεκατριών Προέδρων (ή εκπροσώπων) των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων  όλης της Ελλάδας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Δημήτρης Ρούσσος.
Είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα μεταφοράς από .....
τους Δήμους, των μαθητών Α΄θμιας και Β΄θμιας  Εκπαίδευσης, μεταφέρθηκε σε αυτούς από τις Περιφέρειες, μετά το πέρας της εξάμηνης μεταβατικής περιόδου (1/7/2011), σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 94 του Ν. 3852/10 όπως συμπληρώθηκε με το εφ. η΄ παρ.10 του άρθρου 18 του  Ν.3870/10.
Μέχρι 31/12/2011 ισχύει για τη Σύρο και για τα άλλα νησιά η   σύμβαση μεταξύ της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και του ΚΤΕΛ, η οποία παρατάθηκε με   συμφωνητικό παράτασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου στη Σύρο , έγινε ο διαγωνισμός, ο οποίος απέβη άγονος και ακολούθησαν δύο συναντήσεις με τα από 1 και 22/12/2011 πρακτικά διαπραγμάτευσης, δίχως αποτέλεσμα. Έτσι το Υπουργείο προσανατολίζεται σε βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να αρθούν  οι αντιρρήσεις των μεταφορέων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τις διαγωνιστικές διαδικασίες των δήμων για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών τη νέα χρονιά. Αυτό προέκυψε από τις ανακοινώσεις που έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το θέμα με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης περιέγραψαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διενέργεια των διαγωνισμών, υπογραμμίζοντας πως είναι ορατός ο κίνδυνος να μπλοκάρει η μεταφορά των μαθητών από τις 8 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι πολλοί από τους μέχρι τώρα διαγωνισμούς έχουν κηρυχθεί άγονοι.
Ο υφυπουργός  Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλος ανακοίνωσε πρώτον, ότι το αργότερο εντός του επόμενου διμήνου θα καταβληθεί   στους μεταφορείς το σύνολο των οφειλών για το 2011 από το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών καθώς επίσης και των οφειλών του κράτους για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ».
Δεύτερον ότι για τα επιμέρους προβλήματα που υπάρχουν, θα εξεταστούν και θα κατατεθούν  βελτιωτικές προτάσεις προς τους μεταφορείς, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών καθώς και η ομαλή και διαρκής χρηματοδότηση του προγράμματος.
Στο μεταξύ και παρά την αρχική άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ , αποφασίσθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, η παράταση των συμβάσεων που έχουν συνάψει οι Περιφέρειες για την μεταφορά των μαθητών μέχρι τις 28/2/2012.
Με τις νέες αναμενόμενες οδηγίες από το Υπουργείο από πλευράς Δήμου , η προσπάθειά μας θα συνεχισθεί πιστεύοντας ότι από κάθε πλευρά υπάρχει κατανόηση για την εύρεση αποδεκτής λύσης και προς όφελος των μαθητών.
Με την ευκαιρία της συνάντησης ο Υφυπουργός κ.Κουκουλόπουλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΠΕΔ, (Περιφερειακές  Ενώσεις Δήμων) της χώρας , ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες, όσο αφορά τη χρηματοδότηση στους ΟΤΑ το οικονομικό έτος 2011 έκλεισε μειωμένο κατά 15%. Τακτοποιήθηκε η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και δόθηκε παράταση στις συμβάσεις μέχρι 30-6-2012. Επίσης έχει σταλεί η χρηματοδότηση για τους παιδικούς σταθμούς, για το «Βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ,  ΚΗΦΗ, συντήρηση σχολείων, ενώ δόθηκε παράταση μέχρι 30-6-2012 για την αποπληρωμή δανείων και χρεών των Δήμων.


Από το Γραφείο Τύπου
Του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων
της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: