slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απάντηση 'Ολι Ρεν στον Ν.Χουντή-Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για νέες ιδιωτικοπο​ιήσεις.

• Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να ξεπουλήσει όσα μερίδια έχει ακόμα σε κρατικές επιχειρήσεις και όσα μερίδια τραπεζών αποκτηθούν με τα δανεικά του νέου Μνημονίου.


• Απάντηση Όλι Ρέν σε Νίκο Χουντή.

Τα μερίδια του ελληνικού Δημοσίου που, σύμφωνα με το άρθρο 12 της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011, θα αποκτηθούν με τα δανεικά του ελληνικού λαού, έχει ήδη δεσμευτεί η κυβέρνηση να τα ξεπουλήσει στα κοράκια των αγορών, μαζί με όσα μερίδια της έχουν απομείνει σε κρατικές επιχειρήσεις. Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από απάντηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Όλι Ρέν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.



Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής αναφερόμενος στο σημείο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 που σημειώνει ότι “Η Ελλάδα δεσμεύει μελλοντικές ταμειακές ροές από το πρόγραμμα ‘Ήλιος’ ή άλλα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις πέραν των ήδη περιλαμβανομένων στο πρόγραμμα προσαρμογής για την περαιτέρω μείωση του χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας έως 15 δις ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση της δανειοδοτικής ικανότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)” ζητούσε να υπάρξουν διευκρινίσεις τόσο για το πρόγραμμα Ήλιος, όσο και κατά πόσο υπάρχει ο κατάλογος των νέων ιδιωτικοποιήσεων αξίας 15 δις που μνημονεύεται στην απόφαση του Οκτωβρίου.



Στην απάντησή του ο Όλι Ρέν διευκρινίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος, σημειώνοντας ότι “Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία που πρέπει να προστεθούν στο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων που έχει νομίμως εγκριθεί και καθορίζεται από το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-15 που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο”. Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκαλύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει σε μερίδια σε κρατικές επιχειρήσεις από το προηγούμενο Μνημόνιο αλλά και έχει επίσης δεσμευτεί να ξεπουλήσει αμέσως τα μερίδια του δημοσίου που θα αποκτηθούν κατά την εφαρμογή της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με χρήματα από τα 130 δις, που ο ελληνικός λαός δανείζεται με αιματηρούς όρους. Λέει συγκεκριμένα, “η Επιτροπή σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει προς πώληση τα εναπομείναντα μερίδιά της σε κρατικές επιχειρήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους ιδιωτικοποίησης. Επιπλέον, μετά την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών (βλ. παράγραφο 12, συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011), τα μερίδια του δημοσίου που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αποφέρουν έσοδα”.



Καταλήγοντας στην απάντησή του ο Επίτροπος Ρέν, σημειώνει για το πρόγραμμα Ήλιος ότι: “Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση σε σχέση με τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές του προγράμματος Helios. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει το γεγονός και χαιρετίζει τη δεδηλωμένη πρόθεση να διατεθούν τα έσοδα αυτά για τη μείωση του χρέους”.



25/01/12 Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: