slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛ ΥΠ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛ ΕΥΘΥΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΝΔ κκ ΧΡ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΚΑΙ Ι ΒΡΟΥΤΣΗ.

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Η δημοσιοποίηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού επιβεβαιώνει ότι την περασμένη χρονιά δεν προχώρησε η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, παρά τις τεράστιες θυσίες των πολιτών.Οι αποκλίσεις από τους αρχικούς και αναθεωρημένους στόχους διατηρήθηκαν, παρά τις έκτακτες εισφορές και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες. ...


Αποκλίσεις που κατέστησαν αδύνατη την επίτευξη του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης στο 7,3%, και εξαιρετικά πιθανή την εκτόξευσή του πάνω από το 9,5%.



Συγκεκριμένα:

1ον. Το έλλειμμα διευρύνθηκε σημαντικά:

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 21,7 δισ. ευρώ το 2011, υψηλότερα από το 2010 κατά 1,3% και πολύ υψηλότερα από τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (19,8 δισ. ευρώ).

Παρά το γεγονός ότι περικόπηκε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) – κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Χωρίς το Π.Δ.Ε., το έλλειμμα του Προϋπολογισμού είναι αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 17,5% το 2011.





2ον. Τα έσοδα κατέρρευσαν:

Παρά την πρωτοφανή υπερφορολόγηση, τις έκτακτες εισφορές και τα «χαράτσια», τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 49.993 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 50.857 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Δηλαδή, τα καθαρά έσοδα του 2011 μειώθηκαν κατά 1,7% (ή 864 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το 2010, έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για αύξηση κατά 6,2% και του αναθεωρημένου στόχου για αύξηση κατά 0,9%.

Τα ετήσια αποτελέσματα, δυστυχώς επιβεβαιώνουν, ότι η πρωτόγνωρη αύξηση των φορολογικών συντελεστών, έχει επιφέρει πλήρη εκτροχιασμό στα έσοδα.

Πιο αναλυτικά σε ετήσια βάση:

• Τα έσοδα από τους Άμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 0,3% (ή 67 εκατ. ευρώ), παρά τη «φοροκαταιγίδα» στην ακίνητη περιουσία. Σημειώνεται ότι παρά τα μέτρα τα έσοδα από φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 10,5% (ή 1,5 δισ. ευρώ).

• Τα έσοδα από Έμμεσους Φόρους μειώθηκαν κατά 7,9% (ή 2,45 δισ. ευρώ).

• Τα έσοδα από Φ.Π.Α. μειώθηκαν κατά 2,8% (ή 487 εκατ. ευρώ), συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο.

• Παράλληλα, τα έσοδα από τους Φόρους Κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 14,3% (ή 1,69 δισ. ευρώ), με τα έσοδα από τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα να μειώνονται κατά 18,3% (ή 1,04 δισ. ευρώ).

• Τέλος, τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης Οχημάτων σημείωσαν μείωση 59,8% (ή 149 εκατ. ευρώ).







3ον. Οι δαπάνες διογκώθηκαν:

Οι συνολικές δαπάνες είναι αυξημένες σε ετήσια βάση κατά 2,9% το 2011, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Η πολιτική του οριζόντιου «κουρέματος» μισθών και συντάξεων και της υπερφορολόγησης εξοντώνουν τα νοικοκυριά, διευρύνουν τις δαπάνες και διογκώνουν τα ελλείμματα.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι στο πρώτο ενδεκάμηνο του έτους έχουν συσσωρευτεί και ανεξόφλητες υποχρεώσεις της Κυβέρνησης ύψους 6,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία ξεπέρασαν το προϋπολογισμένο επίπεδο επιχορηγήσεων (π.χ. ο Ο.Α.Ε.Ε. ξεπέρασε το επιχορηγούμενο ποσό κατά 6,6%, και το Ι.Κ.Α. κατά 10%).

Μάλιστα, αν δεν υπήρχε η ενίσχυση των προβλέψεων μέσω του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 για την κρατική επιχορήγηση του Ι.Κ.Α., ο ασφαλιστικός φορέας θα είχε ήδη καλύψει την ετήσια χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού από το πρώτο εννεάμηνο του έτους!!



4ον. Το Π.Δ.Ε. βούλιαξε:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 21,8% το 2011, έναντι στόχου του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος για μείωση κατά 10,7% και του νέου αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 18,5%.

Να θυμίσουμε ότι ο αρχικός στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!

Δημόσιες επενδυτικές δαπάνες που περικόπτονταν συνεχώς για να καλύψουν σημαντικό μέρος των αποκλίσεων στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011, επιτείνοντας την ήδη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.



Αυτά τα αδιέξοδα της ασκούμενης πολιτικής, όπως αποτυπώνονται στην αδυναμία επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην επιδείνωση των δεικτών της Ελληνικής οικονομίας, κατέστησαν αναπόφευκτη την απόφαση της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και αναγκαία την άμεση υλοποίησή της.

Υλοποίηση που περιλαμβάνει την οικειοθελή συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Δεν αρκεί, όμως, το «κούρεμα» του χρέους για να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.

Απαιτείται:

1ον. Η επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, μέσα από την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή, αφού πρώτα επαναξιολογηθούν και τροποποιηθούν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικές.

2ον. Η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας. Διότι χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν, ούτε το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο».





Δεν υπάρχουν σχόλια: