slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαμαράς: εκλογές τέλη Μαρτίου


Μόνο το PSI και η δανειακή αφορούν την κυβέρνηση Παπαδήμου, τα υπόλοιπα θα τα λύσει η κυβέρνηση της ΝΔ
Η ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφασίσει για ζητήματα (όπως τα νέα μέτρα) που δεν εμπλέκονται με την βιωσιμότητα του χρέους και την δημοσιονομική προσαρμογή ξεκαθάρισε σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ και προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί κωλυσιεργίες και κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια.
Απαντώντας στα σενάρια και τις διαρροές από το Μαξίμου ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να παραμείνει στον …αιώνα τον άπαντα και να ασχοληθεί με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της Ελλάδος ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση μόνο για την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης – η οποία όμως  “δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας”.
Είπε μεταξύ άλλων στο θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ:

Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Πρέπει λοιπόν να ολοκληρώσουμε σύντομα τη συμφωνία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αυτήν, η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να κυβερνηθεί ούτε να σταθεί
“Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια συνολική λύση σήμερα. Αλλά λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας. Με τη νέα  δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε. Και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε….”
Οι στόχοι στους οποίους συμφωνήσαμε, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, είναι να εκμηδενίσουμε το έλλειμμα, να ελέγξουμε το χρέος και  να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αν, όμως. προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει.
Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, πρόσθεσε, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου.  Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δεχθούμε καθυστερήσεις. Και να ξέρουν οι πάντες: αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, τότε θα μας βρουν απέναντι!
Εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε. Και τις δεσμεύσεις μας τις εκπληρώνουμε στο ακέραιο. Αν κάποιοι θέλουν να παίξουν κομματικά παιγνίδια, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε.
 “Θα διαπραγματευθούμε”
Δείχνοντας εξάλλου την “γραμμή” που θα ακολουθήσει η ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο και ως κυβέρνηση, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν η ΝΔ κρατά το δικαίωμα να αλλάξει πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερινής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία.
 Η ΝΔ, τόνισε άφησε το χρέος βιώσιμο πριν από δύο χρόνια. Φτάσαμε όμως εδώ που φτάσαμε, εξαιτίας της λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσαν.
 Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, τα πάντα, όπως έκανε με το Μνημόνιο ο κ. Παπανδρέου. Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αναζητούμε έναν άλλο δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση. Με ανάκαμψη. Όχι με περισσότερη ύφεση. Από την άλλη πλευρά, πολλά από αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδωσαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα, παρά τα μέτρα, και τα πρόσθετα μέτρα και τα επί πλέον μέτρα, το έλλειμμα του 2011 να φαίνεται ότι αυξήθηκε αντί να μειωθεί! Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε.
Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Και σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί.
Για τις συντάξεις, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως δεν πρέπει να μειωθούν κι άλλο. Και ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων. Οι επικουρικές, για παράδειγμα, μειώθηκαν ήδη δύο φορές τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τώρα μας ζητούν νέα μείωση! Χωρίς να γνωρίζουν καν πόσο θα τις επηρεάσει το κούρεμα των ομολόγων. Δεν είναι ένας μήνας που ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό. Και τώρα, πριν δούμε τι θα γίνει με το κούρεμα, ζητούν και τρίτη μείωση των επικουρικών. Κι αύριο ίσως και τέταρτη και πέμπτη…
Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων – επικουρικών και κύριων – πρέπει να το δούμε συνολικά, κυρίως αφότου ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει άμεσα τα έσοδά τους.
Εμείς έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε ειδικά τις χαμηλές συντάξεις. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα συντάξεων.
Μακροχρόνια μπορούμε να δώσουμε και στα επικουρικά ταμεία περιουσιακούς πόρους που έτσι κι αλλιώς τους χρωστάει το κράτος. Άμεσα μπορούμε να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα. Αλλά, για την ώρα, τους εξασφαλίστηκαν ήδη 310 εκατομμύρια μείωση κόστους με τις περικοπές που ήδη έγιναν. Και εν πάση περιπτώσει, προέχει να δούμε πόσα θα χάσουν όλα τα ταμεία από το κούρεμα, και πόσα θα τους λείψουν φέτος, πέρα από τα 310 που έχουν ήδη εξοικονομηθεί.
Για την απελευθέρωση των φορτηγών, έχει ήδη ψηφιστεί ένας νόμος εδώ και ενάμιση χρόνο. Τώρα η προθεσμία εφαρμογής του προτείνεται να συντομευθεί. Αλλά οι προϋποθέσεις που είχαν ψηφιστεί τότε, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί και κάποιες πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συντομευτεί η εφαρμογή του, αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που τότε είχαν θεσπιστεί. Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες – και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.
Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού να το πάρουν απόφαση
Η Νέα Δημοκρατία είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Κι όπως ήταν απόφαση ευθύνης που δημιουργήσαμε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της, έτσι θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών. Ούτε όρους βάζουμε, ούτε ανταλλάγματα ζητάμε, ούτε προβλήματα δημιουργούμε. Απλώς ζητάμε απ’ όλους να μείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους που όλοι μαζί θέσαμε κι αποδεχθήκαμε. Τίποτε λιγότερο. Τίποτε περισσότερο.
Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για την κυβέρνηση που θα τον βγάλει από την κρίση.
Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος.   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τρέμει ο κολοτούμπας να ανόιξει τα χαρτιά του γιατί τι ψευτιές και παπάρες θα λέει στις προεκλογικές του ομηλίες στους ψηφοφόρους. Όταν έρθει η τρόϊκα θα του τα πουν στο αυτί και θα κάνει και πάλι την κολοτούμπα του. Εδώ θα είμαστε.