slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανακοινώσεις της Κ.Ο. Νάξου του ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ Ολοταχώς προς ένα διαφοροποιημένο, μορφωτικά υποβαθμισμένο Λύκειο


Ένα βήμα πιο κοντά στο σχολείο της ημιμάθειας και της διαφοροποίησης είναι το «νέο Λύκειο».                                Η παρουσίαση των γενικών αρχών του και του ωρολόγιου προγράμματός του χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να πείσει ότι πρόκειται για μέτρο που θα αποσυνδέσει το Λύκειο από τη διαδικασία εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και θα αποφορτίσει τον σκληρά σήμερα εργαζόμενο μαθητή.                               Στην πραγματικότητα, το Λύκειο θα…

είναι ακόμα περισσότερο απ' ό,τι σήμερα προσανατολισμένο στις εξετάσεις (υποχωρώντας ταυτόχρονα κι από τον όποιο γενικό μορφωτικό ρόλο είχε), αφού από τη Β' Λυκείου ακόμα οι μαθητές θα χωρίζονται σε κατευθύνσεις, ανάλογα με το πού θα δώσουν εξετάσεις, ενώ στη Β' και Γ' Λυκείου οι μαθητές θα παρακολουθούν επιλεγόμενα... «μαθήματα εμβάθυνσης», «με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ», όπως λέει το υπουργείο. Και μόνο από τον όρο «μαθήματα εμβάθυνσης» γίνεται φανερό ότι άλλοι μαθητές θα εμβαθύνουν π.χ. στη φυσική και τη χημεία και άλλοι θα μένουν σε ένα μίνιμουμ γνώσεων. Γενικά, τα μαθήματα επιλογής, που καθιερώνονται, αποτελούν και μοχλό διαφοροποίησης και καθιέρωσης ατομικών διαδρομών στη μάθηση.
Επιπλέον καθιερώνεται η λεγόμενη «ερευνητική εργασία», που θα γίνεται ανά τετράμηνο. Εντάσσεται μέσα στο πρόγραμμα σπουδών, είναι υποχρεωτική, αξιολογείται αυτόνομα και ο βαθμός σε αυτήν προσμετράται ισότιμα με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων. «Όλες οι εργασίες θα περιλαμβάνουν χρήση της τεχνολογίας και του Διαδικτύου, στο οποίο θα αναρτώνται με την ολοκλήρωσή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του υπουργείου, ενώ σημειώνεται ότι «μία εργασία θα μπορεί να είναι στα Αγγλικά»! Οδηγώντας τους μαθητές στο «γκουγκλάρισμα» (όπως ονομάζεται ο εντοπισμός πληροφοριών στο ίντερνετ), στην πραγματικότητα εμποδίζονται να σχηματίσουν μια πραγματική, επιστημονική εικόνα του κόσμου, να κατακτήσουν στέρεα γνώση.
Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και η ενοποίηση μαθημάτων π.χ. της Αρχαίας και Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο μάθημα «Ελληνική Γλώσσα», αλλά και της Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας στο μάθημα «Φυσικές Επιστήμες» που οδηγεί τελικά στο να μην παίρνει ολοκληρωμένη μόρφωση ο μαθητής σε κανένα από αυτά τα αντικείμενα.
Το νέο σύστημα θα ισχύσει για αυτούς που θα πάνε τον προσεχή Σεπτέμβρη στην Α' Λυκείου.
Για το σύστημα πρόσβασης ειπώθηκε μόνο ότι οι εξετάσεις εισαγωγής «θα διεξάγονται κεντρικά και με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο», θα αφορούν μικρό αριθμό βασικών μαθημάτων και τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν το συντελεστή βαρύτητας των μαθημάτων.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Ο στόχος της κοινής εκπαίδευσης Στρατού - Αστυνομίας

Κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δυο Σωμάτων και «εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων» (!) προωθεί η κυβέρνηση, με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του «εχθρού λαού». Τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης συζητήθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χτες στη Βουλή, υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλου, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου και Άμυνας Π. Μπεγλίτη.
Η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα θαρραλέο βήμα για τη θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών κατά του λαϊκού κινήματος, ενσωματώνοντας πλέον και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ
Την ενδιαφέρει λέει «κυρίως το όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους»
Δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα.
Σήμερα η ΟΤΟΕ, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου με τίτλο «Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις ΟΤΟΕ - τραπεζών για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», συναντιέται με τους τραπεζίτες. Είναι όμως χαρακτηριστικές ως προς τον απροκάλυπτα αντεργατικό και φιλοκαπιταλιστικό ρόλο της, γερό στήριγμα των Τραπεζών, οι προθέσεις με τις οποίες πηγαίνουν στις διαπραγματεύσεις. Στο δελτίο αναφέρεται:
«...η ΟΤΟΕ θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις επισημαίνοντας ταυτόχρονα στην πλευρά των τραπεζών ότι στις σημερινές δύσκολες εποχές για όλους και ιδιαίτερα για την ελληνική κοινωνία, η συνεννόηση και η συμφωνία μεταξύ ΟΤΟΕ και τραπεζών δεν είναι μόνο προς όφελος των τραπεζοϋπαλλήλων αλλά είναι κυρίως προς όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους που διασφαλίζεται σε ένα κλίμα σταθερότητας, ειλικρινών σχέσεων και εμπιστοσύνης».
Έτσι οι τραπεζίτες μαζί με την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους από κυβέρνηση-κράτος με πάνω από 100 δισ. ευρώ, έχουν και την αμέριστη υποστήριξη της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση και άλλες εργοδοτικές παρατάξεις), που είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει είναι «κυρίως το όφελος των τραπεζών και της προοπτικής τους» όπως ξεδιάντροπα λένε οι ίδιοι. Πουλάνε τους εργαζόμενους στ' αφεντικά, αντί να διεκδικήσουν κλαδική συλλογική σύμβαση, που να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, προκειμένου να μεγαλώνουν κέρδη και κεφάλαια των τραπεζών

ΝΑΞΟΣ,1-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: