slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Βροντοφωνάζουν «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ»!

ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ 14 ΕΝΩΣΕΙΣ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τους απόστρατους αλλά και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τα Μετοχικά Ταμεία, με...

επίδικο τις κυβερνητικές προθέσεις που θέλουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές, τα τρία Μετοχικά Ταμεία να συγχωνεύονται σε ένα και στη συνέχεια να υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας.

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης έριξε το ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που ξεκαθάρισε πως όσα κυκλοφορούσαν ως φήμες έχουν βάση, αφού κατά την άποψη του υπουργείου είναι μονόδρομος, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους, την εξοικονόμηση πόρων και την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας, να ξεκινήσει, μεταξύ άλλων, τις διαδικασίες «συγχώνευσης των Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ), που διαχειρίζονται την ακίνητη περιουσία του ΥΠΕΘΑ, σε ενιαίο ταμείο με παράλληλη κατάργηση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων (ΥΑΜΣ).

Τα Γενικά Επιτελεία, που εποπτεύουν τους προναφερθέντες φορείς, θα προβούν κατά προτεραιότητα στην εκπόνηση κοινών οικονομοτεχνικών μελετών και μελετών σκοπιμότητας. Στόχος μας είναι τα Μετοχικά Ταμεία των Ε.Δ. να αποκτήσουν ισχυρή βιωσιμότητα και να προχωρήσει σταδιακά η μεταρρύθμιση της ενοποίησής τους», όπως δηλώθηκε σχετικά.

«Διάβημα» στον υπουργό

Δεκατέσσερις φορείς (ΣΥΣΜΕΔ, ΠΟΑΞΙΑ, ΠΟΕΠΛΣ, ΕΑΑΝ, ΕΑΑΛΣ, ΕΣΜΑ, ΚΕΘΑ, ΣΑΑΥΣ, Π.Μ./ΣΑΣΥ Π.Ν., Σ.Α./ΣΜΥΝ, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΑΞΗΣ ΣΣΕ 1976, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΣΕ 1977, ΑΚΙΣ και ΑΝΕΑΕΔ) συνέταξαν άμεσα και απέστειλαν σκληρή επιστολή, στον υπουργό ξεκαθαρίζοντάς του πως μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο όσοι προδιαγράφουν τη μοίρα των Μετοχικών Ταμείων, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή: «Το πρώτο, βασικό θέμα, που προκύπτει για εμάς τους μετόχους και μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι η υποτίμηση και απαξίωση που αισθανόμαστε, εκ του γεγονότος ότι συζητούνται ή και δρομολογούνται εξελίξεις, που αφορούν τα έννομα συμφέροντα και θιγόμενα δικαιώματά μας, ερήμην μας».

Οι μερισματούχοι τονίζουν μάλιστα πως εκπροσωπούν περί τις 400.000 οικογένειες και ζητούν άμεσα συνάντηση με τον υπουργό, διότι πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις πρέπει, όπως υπογραμμίζουν, να ληφθεί υπόψη ότι «η ενδεχόμενη μετατροπή των Μετοχικών μας Ταμείων σε κοινά Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και η εκχώρηση της αρμοδιότητάς τους στο υπουργείο Εργασίας δημιουργούν εις βάρος μας ανατροπή της μετοχικής - μερισματικής σχέσης μας με αυτά και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον τα έννομα συμφέροντά μας». Στην κοινή, μάλιστα, ανακοίνωσή τους, οι ενώσεις αναφέρουν ότι διεκδικούν «την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης ενός εκάστου Μετοχικού Ταμείου ξεχωριστά, με συγκεκριμένα δεσμευτικά και θεσμοθετημένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα». Σε αυτήν, δε, ως ένδειξη ότι δεν απορρίπτουν πλήρως την ιδέα, αλλά μπορούν να τη συζητήσουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, αναφέρουν ότι στη συνέχεια και αφού εξυγιανθούν τα Ταμεία ίσως «είναι δυνατή η δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου Μετοχικού Ταμείου Ε.Δ. και Σ.Α., με ίδιες υποχρεώσεις και ίδια επί "τα βελτίω" δικαιώματα για όλους τους μετόχους - μερισματουχους».

Στο πλευρό τους η Ν.Δ.

Η Ν.Δ. επέλεξε να πάρει θέση με κοινή δήλωση των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνοντας την ανησυχία που προκλήθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και στις οικογένειές τους. Όπως υποστηρίζουν απευθυνόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την πολιτική του ηγεσία, οι συγχωνεύσεις Ταμείων απαιτούν ολοκληρωμένες οικονομοτεχνικές μελέτες, οργανωμένο σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, «κυρίως, όμως, επιβάλλουν σεβασμό στα Ασφαλιστικά Δικαιώματα, διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεματικών, έγνοια για το παρόν και το μέλλον της Ασφάλισης των στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων».

(Π+13 01/04/2011 – ΚΩΣΤΑΣ ΑΤΤΙΑΣ)
(Σ.Λ.)



Δεν υπάρχουν σχόλια: