slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε»


Η καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων «ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» στη σημερινή της έκδοση έχει το παρακάτω ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την περασμένη Κυριακή έξω από το Κέντρο Υγείας Πάρου.



«Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα
στο χώρο της υγείας σε Πάρο και Αντίπαρο




Τη δεύτερη κατά σειρά συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας πραγματοποίησαν την Κυριακή το μεσημέρι, κάτοικοι, φορείς και επαγγελματίες της Πάρου και της Πάρου.
Η συγκέντρωση είναι μία ακόμα ενέργεια των κατοίκων των δύο νησιών προκειμένου να στελεχωθεί με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το Κ.Υ. και το ΕΚΑΒ και να δοθούν τα απαραίτητα υλικά για τη λειτουργία του.
Να σημειωθεί ότι χθες αποκλείστηκαν οι υπηρεσίες της υγειονομικής μονάδας του νησιού από την επιτροπή «Δεν πληρώνω» που συστάθηκε στο νησί, προκειμένου οι κάτοικοι που προσήλθαν στο Κέντρο Υγείας να μη καταβάλουν τα 5 ευρώ.
Επίσης, θα πρέπει να επισημανθεί ότι θετική εντύπωση προκάλεσε η παρουσία τριών Μητροπολιτών, Παροναξίας κ. Καλλίνικου, Σύρου κ. Δωρόθεου, Αξώμης κ. Πέτρου, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των συγκεντρωμένων και συμπαραστάθηκαν στον αγώνα των κατοίκων.


Στρατεύτηκαν όλοι οι φορείς


Παρουσία των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης των δύο νησιών, επαγγελματιών, σωματείων, εκπαιδευτικών, κατοίκων, αλλά και μαθητών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας του νησιού. Οι συμμετέχοντες τόσο με τις τοποθετήσεις τους, αλλά και με τα πανό που κρατούσαν στα χέρια, διατύπωσαν για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η άθλια εικόνα που βιώνουν οι κάτοικοι της Πάρου και της Αντιπάρου με το θέμα της υγείας, δηλώνοντας ότι απαιτούν άμεσα να προσληφθεί ιατρικό και νοσηλευτικό, προσωπικό, τόσο στην υγειονομική μονάδα, όσο και στο ΕΚΑΒ. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Πάρου Γιάννης Βλαχογιάννης και ο δήμαρχος Αντιπάρου Γιάννης Λεβεντάκης, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Πάρος-Αξία» Γρηγορία Πρωτολάτη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» Μανώλης Γλέζος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πάρου «Λαϊκή Συσπείρωση» Κώστας Ροκονίδας, η πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Κυκλάδων κ. Βιτζηλαίου, ο εκπρόσωπος των μαθητών Δημήτρης Πάσχος, η εκπρόσωπος του συλλόγου ΑΜΕΑΙ Άννα Πολυκανδριώτη, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου Απόστολος Αλιπράντης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου Νίκος Τσιγώνιας.


«Η κατάσταση παραμένει ίδια.
Είναι εκρηκτική και σαφώς
δεν μπορεί να συνεχιστεί»


Ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης στην ομιλία του τόνισε ότι πέρασαν περίπου 40 μέρες από την προηγούμενη συγκέντρωσή που είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο και ότι δυστυχώς από τότε μέχρι σήμερα καμιά ουσιαστική βελτίωση δεν υπήρξε και καμιά λύση δεν δόθηκε σε κάποιο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού στον τομέα της υγείας. Όπως επισήμανε, η κατάσταση παραμένει ίδια, είναι εκρηκτική και σαφώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, προαναγγέλλοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν μέχρι να λυθεί το καυτό θέμα της υποστελέχωσης στην υγείας.
«Είμαστε όλοι σήμερα εδώ για να στείλουμε για μια φορά ακόμη ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η ανοχή μας τελείωσε. Δεν μπορούμε πια να μένουμε απαθείς και να βιώνουμε μια κατάσταση που μας οδηγεί πίσω ολοταχώς. Η σημερινή συγκέντρωση σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειάς μας. Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου. Δεν ζητάμε την ικανοποίηση τρελών και εξωπραγματικών αιτημάτων. Ζητάμε τα αυτονόητα. Να καλυφθούν πλήρως οι θέσεις του Κέντρου Υγείας που προβλέπει το σχέδιο οργανισμού που εκπονήθηκε την περασμένη δεκαετία και ικανοποιούσε τις ανάγκες εκείνης της εποχής, όταν ο πληθυσμός του νησιού ήταν 8.500 κάτοικοι, και όχι τις σημερινές ανάγκες που είναι πολύ μεγαλύτερες και από τον αντίστοιχο αριθμό πολλών επισκεπτών των περιφερειακών νοσοκομείων της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης, ενώ στη συνέχεια ζήτησε από το υπουργείο Υγείας να απαντήσει στους Παριανούς εάν η κατασκευή νοσοκομείου στο νησί μας ήταν μια «φωτοβολίδα» ή αν αποτελεί δέσμευση της πολιτείας, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται.
«Ζητάμε από την Κυβέρνηση να δει με μεγαλύτερη προσοχή, ενδιαφέρον και συμπάθεια τους κατοίκους των νησιών μας που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια. Οι άνθρωποι ξεσπιτώνονται και οι οικογένειες στην κυριολεξία υποφέρουν.
Ζητάμε από την Κυβέρνηση, για τα νησιά μας, να εφαρμόσει ξεχωριστό σχεδιασμό στην πολιτική της υγείας και ιδιαίτερο σύστημα υποστήριξης των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς για μας η νησιωτικότητα δεν αποτελεί λέξη με κενό περιεχόμενο που έχει συμπεριληφθεί σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος.
Πρέπει να επιβάλλεται, να αποτελεί πυξίδα, στον σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων της κάθε κυβέρνησης. Γεγονός που εφαρμόστηκε στην ψήφιση του “Καλλικράτη”, όπου προβλέπεται ειδικό κεφάλαιο για τις νησιωτικές περιοχές. Το ίδιο θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί», τόνισε ο κ. Βλαχογιάννης.
Ο δήμαρχος Πάρου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, είπε ότι το Σάββατο υπήρξε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πολύζο, ο οποίος του μετέφερε και την άποψη του υπουργού και δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος θα επισκεφθεί το νησί για να συζητήσει με τους φορείς τα προβλήματα υγείας. Επίσης, ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την κάλυψη θέσεων με γιατρούς επικουρικούς και τέλος, ότι τα 5 ευρώ τουλάχιστον για τη συνταγογράφηση χρόνιων παθήσεων θα σταματήσει να δίνεται και θα υπάρξει εγκύκλιος τις αμέσως επόμενες μέρες.


Μηνύματα συμπαράστασης


Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που πραγματοποιούν οι κάτοικοι και οι φορείς της Πάρου και της Αντιπάρου, απέστειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό» Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης, καθώς επίσης και ο περιφερειακός σύμβουλους της πλειοψηφίας Παντελής Τζανακόπουλος.
«Συμπαραστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα σας για στήριξη – αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας της Πάρου που βρίσκεται υπό κατάρρευση, όπως και όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας. Οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται και όμως η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Χορτάσαμε λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι αυτές οι πολιτικές με αιχμή το μνημόνιο οδηγούν σταδιακά στην απαξίωση και τελικά στη διάλυση της δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό σε μας, απομένει μόνο ένας δρόμος: ενότητα και αγώνας για να σταματήσει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική. Στην Πάρο, στην Αντίπαρο, σε όλο το Νότιο Αιγαίο, σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα, όλοι μαζί να βροντοφωνάξουμε: Φτάνει πια. Οι ζωές μας δεν είναι πειραματόζωα. Φτάνει πια. Οι νησιώτες δεν μπορεί να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες», αναφέρει το μήνυμα του συνδυασμού «Πολίτες κόντρα στον καιρό».
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Τζανακόπουλος αναφέρει ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας της Πάρου, είχε την ομόθυμη συμπαράσταση και υποστήριξη ολόκληρου του Παριανού και Αντιπαριώτικου Λαού. «Η πρωτοβουλία αυτή επιδοκιμάστηκε από πλήθος Λαού που συνέρρευσε από όλα τα διαμερίσματα των Νησιών για να βροντοφωνάξει με μια φωνή “φτάνει ποια η υποβάθμιση. Φτάνει πια οι πολίτες των νησιών να είναι πολίτες β’ κατηγορίας”. Ο Παριανός λαός απαιτεί εδώ και τώρα το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας να είναι τουλάχιστον εφάμιλλο με εκείνο των άλλων περιοχών της χώρας. Η νησιωτικότητα δεν μπορεί από Ευλογία να καταλήγει σε μειονεξία. Η ανασφάλεια που αισθάνεται ο Παριανός λαός αλλά και οι επισκέπτες των νησιών μας από την έλλειψη ιατρικού, παραϊατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού είναι διάχυτη ενώ η οργή και η πικρία από την μη επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων είναι γενικευμένη. Καλούμε τους αρμόδιους να δώσουν άμεσες λύσεις στα προβλήματα του Κέντρου Υγείας. Είναι αυτονόητο ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν όλες οι άλλες πρωτοβουλίες για ανάταξη της βαριά νοσούσης οικονομίας μας», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

 Πηγή: http://www.koinignomi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: