slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σαμαράς προς ΕΛΚ: «Δεν αντέχει άλλο την ύφεση η Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στους ευρωπαίους συντηρητικούς υπεραμύνθηκε της πολιτικής του

Τη φράση πως η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση προέταξε το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Αντ. Σαμαράς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεσα επανεκκίνηση της οικονομίας για να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα.


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με μια καθαρά ιδεολογική ομιλία στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία, όπου κυριάρχησε ο διαχωρισμός που έκανε μεταξύ του κοινωνικού φιλελευθερισμού, των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και του σοσιαλισμού, υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Σαμαράς, ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΛΚ, αναφέρθηκε με στην αρχή της ομιλίας του στις πρόσφατες εξελίξεις δημιουργίας της μεταβατικής κυβέρνησης υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο, στο στόχο αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, της πολιτικής ομαλότητας στο εσωτερικό, καθώς και στην πρόσφατη ψήφιση του Προϋπολογισμού για το 2012.

Με την παραδοχή, ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα αναπτύχθηκε χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία και είχε ονομαστική ανάπτυξη σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας, προέβλεψε πως η ύφεση θα γίνει βαθύτερη.

«Δεν αντέχουμε άλλο να είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση! Γι' αυτό χρειαζόμαστε επανεκκίνηση της Οικονομίας προκειμένου να επιτύχουμε άμεσα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως απαιτεί ο Προϋπολογισμός που μόλις ψηφίσαμε» είπε.

Με αυτή τη φράση θέλησε, από τη μια πλευρά να τονίσει την ανάγκη αλλαγής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και από την άλλη να προβάλλει ότι η Ν.Δ. στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής εθνικής γραμμής στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι χρειάζεται η Ελλάδα να βγει από την ύφεση, προκειμένου να ισοσκελίσει το συνολικό προϋπολογισμό όσο γίνεται πιο γρήγορα και να αντιστραφεί η δυναμική του χρέους.

Με άλλο αέρα, σε σχέση με παλαιότερες παρουσίες του ενώπιον των ομοϊδεατών του και με «όπλο» την επιστολή που έστειλε πρόσφατα στο ΕΛΚ και στους πιστωτές της Ελλάδας, ξεκαθάρισε με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι η Ν.Δ. συμφωνεί πλήρως με τους στόχους του προγράμματος, με τα βασικά εργαλεία του και με το χρονοδιάγραμμα. Όμως έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάκαμψη, ώστε να υπάρξει σταδιακή έξοδος από το τούνελ.


Οι τέσσερις κανόνες Σαμαρά
για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση
Με αφορμή και την ελληνική περιπέτεια, ο κ. Σαμαράς που επιμένει στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο και τον σταθερά ευρωπαϊκό προσανατολισμό του.

Για τον κ. Σαμαρά που σημείωσε ότι «στην Ελλάδα πήραμε πολύτιμα μαθήματα με οδυνηρό τρόπο»- πρώτος κανόνας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, αφού όπως είπε, οι κοινωνίες δεν πρέπει να ζουν πέρα από τα όριά τους.

Ο δεύτερος κανόνας είναι η προσαρμοστικότητα, δηλ. να έχουν οι οικονομίες τη δυνατότητα να εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς. Ο τρίτος είναι η ευελιξία, δηλ. οι οικονομίες και οι κοινωνίες να έχουν την ικανότητα να απορροφούν σοκ και να αντέχουν απώλειες, χωρίς να διαλύονται. Ο τέταρτος κανόνας είναι να υπάρξει ρευστότητα, καθώς, όπως ανέφερε, οι σύγχρονες οικονομίες σε πιστωτική ασφυξία, δεν μπορούν να πιάσουν τους στόχους τους ή να ξεπεράσουν τις ζημιές τους.

«Τέσσερις σαφείς κανόνες, πέντε λέξεις: Δημοσιονομική Πειθαρχία, Προσαρμοστικότητα, Ευελιξία, Ρευστότητα! Πρέπει να πηγαίνουν μαζί. Ποτέ η μία σε βάρος των υπολοίπων» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «Η Πειθαρχία είναι προϋπόθεση για μακροχρόνια βιώσιμη Ανάπτυξη. Όλοι οι άλλοι κανόνες - Προσαρμοστικότητα, Ευελιξία και Ρευστότητα - είναι προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας, είναι το δυναμικό της Ανάπτυξης».

Η ιδεολογική του προσέγγιση
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει και την ιδεολογική του προσέγγιση, εμμένοντας στον κοινωνικό φιλελευθερισμό (μίλησε και για κοινωνική οικονομία της αγοράς) που διαχωρίζει, όπως είπε, το ΕΛΚ από τους σοσιαλιστές αφενός και από τους νέο-Φιλελεύθερους αφετέρου.

Ο κ. Σαμαράς επέκρινε τους σοσιαλιστές ότι με την εμμονή τους στην ευρεία χρήση του κρατικού παρεμβατισμού, πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να «διατάξει» την Οικονομία να αναπτυχθεί, κάτι που κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος.

Επίσης, σημείωσε ότι οι σοσιαλιστές προσπαθούν να υποκινήσουν «Ανάπτυξη» με υπερβολικές δαπάνες από τον Προϋπολογισμό, αντί να προκαλέσουν μακροχρόνια βιώσιμη Ανάπτυξη και συμπλήρωσε πως συνήθως προκαλούν τεράστια ελλείμματα και ανεξέλεγκτο χρέος.

Από την άλλη πλευρά επέκρινε και τους νεοφιλελεύθερους, υπογραμμίζοντας πως πιστεύουν ότι οι αγορές μπορούν να τα κάνουν όλα μόνες τους, ότι τάχα μπορούν να αυτό-ρυθμίζονται, να αυτό-διορθώνονται, να αυτό-αναπτύσσονται και να προσαρμόζονται από μόνες τους.

«Όμως, έχει πολλές φορές αποδειχθεί ότι δεν μπορούν. Η αλήθεια είναι ότι οι αγορές δημιουργούν εισόδημα, πλούτο και ευημερία. Αλλά δημιουργούν επίσης ανισορροπίες, ασυμμετρίες και στρεβλώσεις. Γι' αυτό οι αγορές χρειάζονται προσεκτικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις» ανέφερε με έμφαση.

Στο σημείο αυτό προέταξε τη διαφορά σοσιαλιστών με τους οπαδούς του κοινωνικού φιλελευθερισμού, οι οποίοι πιστεύουν, όπως διευκρίνισε στο δυναμισμό της αγοράς και ότι αγορές πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες και να υπόκεινται σε ρυθμίσεις, εν αντιθέσει με τους νεοφιλελεύθερους.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: