slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΝΔ: Τώρα είναι σειρά των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα

 «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αναμφίβολα, θα γίνει αντικείμενο πολλαπλών αναγνώσεων και περισσοτέρων ερμηνειών, αλλά και διαστρεβλώσεων.Έχουν εκδηλωθεί ήδη οι πρώτες προσπάθειες της κυβέρνησης των Σκοπίων να χρησιμοποιήσει την απόφαση αυτή ως «πρώτη ύλη» για μια νέα επίθεση προπαγάνδας σε βάρος της Ελλάδος , η οποία –είναι βέβαιο- ότι θα πέσει στο κενό και θα εκθέσει, για μια ακόμη φορά , σε διεθνές επίπεδο, τους «αρχιτέκτονες» της ακραίας και αδιάλλακτης πολιτικής , που ακολουθούν οι συγκεκριμένοι εθνικιστικοί κύκλοι της FYROM, με επικεφαλής τον κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

Πέρα, λοιπόν, από κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης και παρερμηνείας, από το κείμενο των αποφασισθέντων από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξάγονται, με μοναδικό κριτήριο την λογική και την αλήθεια, τα εξής συμπεράσματα:

1.
Η απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπεισέρχεται καθόλου στο θέμα της ονομασίας, που αποτελεί το «όχημα» της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων.

2.
Το Δικαστήριο παροτρύνει τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εγκαλώντας έτσι – εμμέσως αλλά σαφώς- τα Σκόπια να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους και να δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο στον διάλογο για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση.

3
. Το Διεθνές Δικαστήριο δέχεται τον ισχυρισμό των Σκοπίων ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία, στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου του 2008.

4
. Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το δεύτερο αίτημα της FYROM, τονίζοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον, καθώς οι περιστάσεις δεν δικαιολογούν μια τέτοια ενέργεια από το Δικαστήριο.

5
. Οι περαιτέρω εξελίξεις θα κριθούν, σε πρώτη φάση, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και στην Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στην Βελγική πρωτεύουσα.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν – εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση»και πρέπει ταυτόχρονα, μέσα σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας να απαντήσει άμεσα στην επικοινωνιακή επίθεση του κ. Γκρούεφσκι, αναδεικνύοντας το πραγματικό περιεχόμενο της απόφασης.
Άλλωστε η χώρα μας έχει διανύσει την απόσταση, που της αναλογεί, για να υπάρξει μια κοινώς αποδεκτή λύση του προβλήματος.
 
Τώρα, είναι η σειρά της κυβέρνησης των Σκοπίων να κάνει τα επιβαλλόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στην συνεννόηση και την συμφωνία, εγκαταλείποντας την πολιτική της αδιαλλαξίας και του ακραίου εθνικισμού, η οποία πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: