slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

: Ειδικές πολιτικές για το Νότιο Αιγαίο ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τον ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕΥΟΝΤΑ κ. Γιοχάνες Χαν και Χορστ Ράιχενμπαχ

Τη δημιουργία «ειδικού στόχου» για το Νότιο Αιγαίο, που θα συνοδεύεται από ανάλογες ειδικές πολιτικές χρηματοδότησης, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια (όπως ισχύει σήμερα), ζήτησε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, Γιοχάνες Χαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τους Περιφερειάρχες της χώρας στην Αθήνα.




Ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του ευρωπαίου αξιωματούχου ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος (2014 – 2020) θα σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των Περιφερειαρχών.



Στην τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ευχαρίστησε τον κ. Γιοχάνες Χαν για το συνεχές ενδιαφέρον του και ζήτησε την εκχώρηση στις Περιφέρειες των αρμοδιοτήτων και των πόρων που αφορούν στη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (με παράλληλη αναγνώριση “αυτοτέλειας” των ενδιάμεσων διαχειριστικών αρχών), των ειδικών προγραμμάτων για την Αλιεία και την Περιφερειακή Ανάπτυξη, όπως και των πόρων για την κατασκευή των βιολογικών καθαρισμών.



Αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας για την υλοποίηση σημαντικών και απαραίτητων υποδομών στα νησιά μας, είναι αδύνατη η περικοπή έργων, ενώ ήδη έχει “υπερδεσμευτεί” το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων, ύψους 280 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο Νότιο Αιγαίο από το ΕΣΠΑ.



Επανέλαβε την πάγια θέση του, οι πόροι που απαιτούνται για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όλων των παραγωγικών τομέων στο Νότιο Αιγαίο να προέλθουν από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν χαμηλή εκταμίευση, όχι όμως μέσω των Τραπεζών, αλλά μέσω της Περιφέρειας και των υπηρεσιών της, με εκχώρηση των αντίστοιχων πόρων, διευκολύνοντας έτσι μια ζωτικής σημασίας για τον επιχειρηματικό μας κόσμο διαδικασία.  





Πόροι 6,5 εκατ. ευρώ



ΝΑ σημειωθεί, ότι στο περιθώριο της συνάντησης με τον κ. Γιοχάνες Χαν, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος εξέφρασε τη διάθεσή του να υποστηριχθούν οικονομικά και θεσμικά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, προαναγγέλλοντας συνάντηση με τους Αυτοδιοικητικούς της χώρας τον επόμενο Φεβρουάριο.
Τέλος, σε συνέχεια των πρόσφατων επαφών του με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανακοινώθηκε σήμερα στον κ. Μαχαιρίδη από τον υφυπουργό Θάνο Μωραΐτη η εξασφάλιση πόρων ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που αφορούν στην αποπληρωμή ανεξόφλητων οφειλών αλλά και στην κατασκευή συγκεκριμένων έργων στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: