slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό: Επίσκεψη στη Μήλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο επικεφαλής της παράταξης μας Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε τη Μήλο το διήμερο 1 & 2 Νοεμβρίου. Την Τρίτη 1/11 συναντήθηκε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρο Αντώνη Καβαλιέρο και με μέλη της Διοίκησης, καθώς και με τον πρόεδρο του σωματείου των συνταξιούχων του ΙΚΑ. Στη συνάντηση έγινε αλληλοενημέρωση και ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από τη ζοφερή κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και τα ασθενέστερα  στρώματα της κοινωνίας από τη σκληρή και ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας, καθώς και οι επιπτώσεις της στα δεδομένα της Μήλου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου ανέδειξαν την ανησυχία τους, όχι μόνο εξαιτίας των πολιτικών που πλήττουν τα εισοδήματα και τις συντάξεις, αλλά και για τη διάλυση των υπηρεσιών του κράτους που αφήνουν τους εργαζόμενους απροστάτευτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πλήρης έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, είτε πρόκειται για την Επιθεώρηση Εργασίας, είτε για την Ένωση Μεταλλείων Ν. Ελλάδας, είτε για το Τμήμα Βιομηχανίας της Περιφέρειας, που θα έπρεπε να διαφυλάττουν τα δικαιώματα και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων στις εξορυκτικές επιχειρήσεις του νησιού. Επίσης έθεσαν και το ζήτημα του κινδύνου κλεισίματος της Εργατικής Εστίας, με συνέπεια να μείνει στον αέρα το ζήτημα της χρηματοδότησης του Εργατικού Κέντρου και συνεπώς των λειτουργικών του εξόδων, καθώς και της αναγκαίας και επείγουσας επισκευής του κτιρίου.
Από την πλευρά μας, επαναλάβαμε τη συμπαράσταση μας στον αγώνα του Εργατικού Κέντρου και των εργαζομένων της Μήλου για στήριξη του εισοδήματος και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ για άλλη μια φορά τονίσαμε την ανάγκη πλήρους σεβασμού της νομιμότητας σε ό,τι αφορά αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν την υγεία των κατοίκων αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Την Τετάρτη 2/11, ο Νίκος Συρμαλένιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, που δείχνει τη διάθεση αγωνιστικότητας και διαμόρφωσης των αποφάσεων για τα θέματα της Μήλου. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στα παρακάτω θέματα:
α) στην πρόταση ψηφίσματος για το χαράτσι των ακινήτων μέσω ΔΕΗ, όπου συμφώνησε απόλυτα με το ψήφισμα που έφερε η δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι η μη πληρωμή από όλους τους δημότες δεν είναι πράξη ανομίας, αλλά πράξη υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού που πλήττεται από κατάφωρα αντισυνταγματικές αποφάσεις.
β) στο θέμα του νερού της Μήλου και της καταλληλότητας του με βάση τη μελέτη που παρουσιάστηκε, είπε: «η συζήτηση που γίνεται σήμερα καταδεικνύει ότι το νερό που φθάνει στα σπίτια δεν είναι πόσιμο, ανεξάρτητα αν αυτό οφείλεται στην παραγωγή ή στα δίκτυα. Αυτό σημαίνει πρώτον ότι, η εταιρεία Αιολική που διαχειρίζεται την αφαλάτωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου και παραγωγής του κατάλληλου νερού, δεύτερον, μέχρι να γίνει αυτό, ο Δήμος να αναδιαπραγματευτεί με την εταιρεία την τιμή του νερού, έτσι ώστε να μην πληρώνει ο κόσμος ακριβά κακής ποιότητας νερό, τρίτον, ο Δήμος να προχωρήσει σε αλλαγές του δικτύου εκεί που χρειάζεται (δεν μπορεί να υπάρχει τμήμα του δικτύου με αμίαντο), αναζητώντας χρηματοδότηση και από κονδύλια που διαχειρίζεται η Περιφέρεια».
Τέλος, για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του νησιού, ζήτησε από το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, να αξιοποιήσουν την παρουσία των περιφερειακών συμβούλων που έχουν άμεση σχέση με τη Μήλο.
3/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: