slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υπέρ του Γ. Παπανδρέου αμερικανικά μέσα

                                 

«Κατανοεί» η New York Times τις συνθήκες υπό το βάρος των οποίων ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε αιφνιδίως να διεξάγει δημοψήφισμα για τους όρους της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.

Με το editorial της αμερικανικής εφημερίδας, δίνεται στήριξη στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος αντιδρά και κάνει λόγο για παράλογη απόφαση.

Όπως σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, «σε αυτό το σημείο, δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η κυβέρνησή του θα βγει αλώβητη από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αυτή την εβδομάδα».

Τονίζει ακόμη πως η Ελλάδα έχει αρκετά διαθέσιμα ώστε να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι το μέσον Δεκεμβρίου. Αλλά εάν η νέα συμφωνία δεν τελειοποιηθεί , είναι δύσκολο να αποτραπεί μια άτακτη χρεοκοπία ή να συγκρατηθούν οι επιπτώσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πιστωτές της Ιταλίας, θα ζητήσουν risk premiums πολύ υψηλότερα από αυτά που μπορεί να αντέξει η χώρα».

Σύμφωνα με τους New York Times, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να είχαν δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην αγωνία των απλών Ελλήνων και μικρότερη στην αγωνία των ευκατάστατων ευρωπαίων τραπεζιτών».
 Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «αντί να προσπαθούν να τιμωρήσουν τους «ανήθικους», θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί τις συνέπειες του να υποχρεώσουν την Ελλάδα σε χρόνια αρνητικής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας και αυξημένων φόρων, χωρίς να τους υπόσχεται τίποτα ως αντάλλαγμα εκτός ίσως από το ότι σε μια δεκαετία από τώρα, το χρέος της χώρας θα μειωθεί από τα σημερινά υψηλά επίπεδα».
 Όπως τονίζουν οι New York Times, «ελπίζουμε ότι δεν είναι αργά για να αποφευχθεί μια πλήρη κατάρρευση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και να δώσουν έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας. Αν θέλουν να πάρουν έστω και κάποια χρήματα πίσω από την Ελλάδα, η Αθήνα χρειάζεται χώρο να αναπτυχθεί και να κερδίσει».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: