slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας: Προτάσεις μας προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (μετά και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου)

Πολιτική Κίνηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των θέσεών μας για τα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη Συνέντευξη Τύπου της 8ης Νοεμβρίου, και μετά από την Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στις 9 Νοεμβρίου, με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίο ανέλαβε δυο πρωτοβουλίες:

(α) Σύνταξη Ειδικού Χωροταξικού Νοτίου Αιγαίου για τις ΑΠΕ, με τη συμβολή του Δικτύου Αειφορίας νήσων Αιγαίου “ΔΑΦΝΗ” και συνεκτιμώντας και τις θέσεις των ΟΤΑ. 
(β) Δημιουργία μιας Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου για να φέρει σε διάστημα 2 μηνών το πολύ μηνών, εισήγηση για την εμπειρία “συμμετοχικών εταιριών ευρείας μετοχικής βάσης” και τις δυνατότητες προώθησής τους στο Ν Αιγαίο καθώς και για τις πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων που απαιτούνται,

επανερχόμαστε τονίζοντας την Πρότασή μας προς τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία ζητάμε να μπει άμεσα σε συζήτηση σε επόμενο ΔΣ .

·                    Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να δραστηριοποιηθεί κι αυτός προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συμμετοχικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, συμβάλλοντας άμεσα στη Σύνταξη του Ειδικού Χωροταξικού Νοτίου Αιγαίου μέσα από το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ στο οποίο συμμετέχει, Ταυτόχρονα, να συμμετάσχει ενεργά στην Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα διερευνήσει τις δυνατότητες προώθησής των συμμετοχικών εταιριών ευρείας μετοχικής βάσης” καθώς και τις πηγές χρηματοδότησης των επενδύσεων που απαιτούνται. Πιστεύουμε ότι με τη διαδικασία αυτή ο Δήμος αποκτά παράλληλα και ένα αποτελεσματικό ‘όπλο’ στην προσπάθεια του να  ματαιώσει τις  υλοποίηση μεγάλων αιολικών πάρκων νησί μας (Κοπελούζος), για τις οποίες  πρόσφατα εξέφρασε την αντίθεσή του. Προτείνουμε για τον σκοπό αυτό τη Σύσταση Ενεργειακής Επιτροπής του Δήμου, με συμμετοχή παρατάξεων, φορέων, ειδικών και πολιτών.
·                    Ζητάμε επίσης ο Δήμος να ασχοληθεί και να ενημερώσει τους φορείς του νησιού για την πορεία των υποβληθεισών από το 2007 αιτήσεων για 5 μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα από τον Δήμο Δρυμαλίας (με πρωτοβουλία και τεχνική υποστήριξη τότε από την Αναπτυξιακή Επαρχίας Νάξου –ΑΡΙΑΔΝΗ Α.Ε.) σε Μονή, Κόρωνο, Κανά, Σταυρομενίτη και Καμπί Απεράθου. Αναφέρουμε εδώ ότι σύμφωνα με το Μητρώο της ΡΑΕ οι αιτήσεις αυτές έχουν τον Σεπτέμβριο του 2010 διαβιβαστεί στη ΔΕΗ, βάσει του Ν/ 3510/2010 http://www.rae.gr/old/lic/appl_exempt_170910.pdf)  
·      Προτείνουμε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες προς τη διάχυση της χρήσης υβριδικών οχημάτων στο νησί.
·      Τα σχέδια πολιτικής και δράσης που θα διαμορφωθούν να μπουν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης. ‘Άμεσα προτείνουμε να οργανωθεί με πρωτοβουλία του δήμου μια ημερίδα για τα θέματα ενέργειας στο νησί στην οποία να γίνει σοβαρός διάλογος μεταξύ των φορέων του δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: