slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανοιχτή επιστολή του Νίκου Μ. Πρωτονοτάριου για την «Προωθητική Ειδών Διατροφής Α.Ε.Β.Ε.»

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ

Δεν ξέρω γράφοντας αυτό το σημείωμα σε ποιον πρέπει να το απευθύνω, δεν ξέρω επίσης αποτυπώνοντας κάποιες σκέψεις ποιούς θα θίξω, το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από πολλές πλευρές. Αντιδράσεις, οι οποίες δυστυχώς είναι συνήθεις και από συνήθη πρόσωπα σε αυτόν τον τόπο που υπεραγαπώ.
Παρακολουθώ, μέρες τώρα, με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις κάποιων αλλά και τις δημοσιεύσεις πολλών και διαφόρων γύρω...
από το θέμα της μονάδας τυποποίησης κρέατος και πατάτας που προσπαθεί να λειτουργήσει στο νησί μας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, είναι γεωγραφικά χωροθετημένη στο κέντρο του νοτίου Αιγαίου και είναι και ένας τόπος παραγωγής μιας ποικιλίας πατάτας διεθνώς αναγνωρισμένης και εκτροφής και παραγωγής κρέατος σε τεράστιες ποσότητες κατ’  αναλογία κατοίκων.
Δυστυχώς όμως, ετούτος ο γλυκύτατος τόπος διαθέτει και πολύ μεγάλη μικροψυχία, τεράστια προσωπικά συμφέροντα και απολύτως καμία ευρύτητα νου και σκέψης. Όλα αυτά έχουν «κρατήσει» τον τόπο δεκαετίες πίσω. Κάποιοι το θέλουν? Κάποιοι το επιδιώκουν? Κάποιους συμφέρει? Κάποιοι το επιβάλλουν? Όποιοι κι αν είναι αυτοί, αν υπάρχουν, είναι συνυπεύθυνοι σε μία πολιτική  κατακράτησης του νησιού στο ίζημα του Αιγαίου για να επιπλέουν οι φελλοί. Σημεία των καιρών θα μου πεις! Μπα. Πάντα αυτό γινόταν στο νησί. Γι΄αυτό διαθέτουμε ένα λιμάνι προδιαγραφών 1930, ένα οδικό δίκτυο για μουλάρια και  μια χωματερή σύγχρονων προδιαγραφών. Γι΄ αυτό σταματάμε τις επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες (θα σκοντάψουν οι σκανιάδες επάνω τους), γι΄ αυτο το αεροδρόμιό μας είναι για αεροσκάφη μοντελισμού και γι΄ αυτό σφάζουμε ακόμα τα ζώα στο γόνατο.
Και φτάσαμε συμπατριώτες, στο 2011 να συζητάμε και να τσακωνόμαστε για το αν θα πρέπει να υλοποιηθεί και να λειτουργήσει μία μονάδα τυποποίησης κρέατος και πατάτας στο νησί, υπερσύγχρονη, με 100 θέσεις εργασίας, με εγγυημένη απόδοση στους παραγωγούς και  με διαφήμιση στο νησί. Μια μονάδα στολίδι, 14.000 Μ2!
Θα προσπαθήσω να μην μπω σε ονοματολογία, αν και θα έπρεπε γιατί την υπόθεση τη γνωρίζω πάρα πολύ καλά καθότι ασχολήθηκα από το 2009 με αυτήν. Πρόκειται συμπατριώτες, πραγματικά, για μία απίστευτη για τον τόπο επένδυση. Όχι μόνο λόγω του ύψους της επένδυσης, αλλά κυρίως λόγω των θετικών επακόλουθων αυτής στο νησί.
Το περίεργο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τη μάχονται και τη διαβάλλουν παντού, είτε ούτε καν την έχουν δει από κοντά, είτε ο στόχος τους είναι ο επενδυτής και όχι η ίδια η επένδυση. Και τελικά, βέβαια, στόχος τους είναι αυτό που προανέφερα, δηλαδή να μείνει το νησί στον πάτο. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, συμπατριώτες είναι που μπαίνει δυνατά η μικροψυχία που σας ανέφερα. Αντί με το άκουσμα και μόνο αυτής της επένδυσης, να σηκωθούν όλοι και να χειροκροτήσουν ή να ενθαρρύνουν ή να βοηθήσουν, αμέσως έσπευσαν να λασπολογήσουν κατά του επενδυτού, να κινήσουν τα γνωστά-άγνωστα νήματά τους ώστε να ανακόψουν αυτή την τεράστια προσπάθεια και τελικά να καταφέρουν τι? Να καταφέρουν να αναδείξουν για άλλη μια φορά τη μικρότητά τους, το στενό νου τους  και φυσικά όλα αυτά υπογείως και χωρίς να εμφανίζονται πουθενά. Μη σας μπερδεύουν τα πρόσωπα που διαπληκτίζονται σε πρώτο πλάνο. Να ψάχνετε  τα πρόσωπα που είναι από πίσω, ή εκείνα που την κατάλληλη ώρα των συζητήσεων αποχωρούν,  ή εκείνα που λειτουργούν από τον καναπέ τους με τηλέφωνα, ή τελικά εκείνα που έχουν τον ναξιώτικο λαό μαριονέτα.
Μήπως ήρθε η ώρα συμπατριώτες, να αλλάξουμε λίγο? Μήπως πρέπει να δούμε, επιτέλους, το καλό του τόπου? Μήπως πρέπει τα μικροπολιτικά να μπουν στην άκρη? Μήπως πρέπει να λέμε την αλήθεια και να γυρίσουμε σελίδα? Διότι αισθάνομαι και είμαι σίγουρος γι΄ αυτό, ότι αν άλλαζε το όνομα του επενδυτού, η μονάδα θα λειτουργούσε εδώ και καιρό!!! Και δεν είμαι σίγουρος από ένστικτο, αλλά από γεγονότα και από κουβέντες «μεγάλων» ονομάτων. Αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.
Ελάτε, λοιπόν, να αφήσουμε κατα μέρος τα πάθη, τα προσωπικά «θέλω», τα πολιτικά «είμαι» και πάμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε το νησί μας. Νομίζω ότι το αξίζει. Και μια τεράστια βοήθεια για το νησί μας θα είναι η ολοκλήρωση και λειτουργία αυτής της επένδυσης.
Ξέρετε ποιός είμαι, γνωρίζετε από ποιούς βαστάω. Από κάποιους που προσπάθησαν πολύ για αυτόν τον τόπο. Χωρίς ανταλλάγματα. Μόνο για την ανάδειξη του τόπου. Με τις μικρές και λίγες αυτές δυνάμεις που έχω, σας καλώ να προσπαθήσουμε όλοι να λειτουργήσει αυτή η μονάδα, όπως και άλλες τέτοιου είδους επενδύσεις προβολής και ανάδειξης του τόπου.

Νίκος Μ. Πρωτονοτάριος


14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον αρθρογράφο, αν και αοριστολογεί. Καλο είναι να γινόμαστε συγκεκριμένοι.
Πρέπει να γίνουν όμως ενέργειες για να αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε βάρος αυτής της επιχείρησης. Από τα ντοκουμέντα που δημοσιεύτηκαν στο www.Zougla.gr προκύπτει ότι αυτή η επένδυση κρίθηκε απόλυτα νόμιμη, επιδοτήθηκε με αλλεπάλληλες αποφάσεις των γνωμοδοτικών επιτροπών, αλλά στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε να επικυρώσει τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών επιτροπών χωρίς ποτέ να δώει επίσημη απάντηση για τον λόγο της μη υπογραφής. Ακόμη και τα σχετικά έγγαφα δόθηκαν στον επενδυτή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Το παρασκήνιο όμως βοά. Ακούγεται ότι ο επενδυτής είναι ...φασίστας, ότι εξ αιτίας του έχασε το ΠΑΣΟΚ τον Δήμο και πολλά άλλα. Μερικά απ' αυτά ακούστηκαν και στο δημ. συμβούλιο. Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο τι λέει; γιατί σιωπά; Γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει θέση εναντίον του πολιτικύ διωγμού του Κώτσου (Λεβογιάννης), η εφημερίδα της Νάξου "ΒΗΜΑ" 'εχει γράψει επανειλημμένα.
Η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στη Νάξο πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις από τον Υπουργό Γεωργίας και τον Γεν. Γραμματέα που είναι και Πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής. Πρέπει ο λαός της Νάξου να μάθει τι ακριβώς έχει γίνει, να μάθει ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ για την υπόθεση αυτή. Πρέπει να μάθουμε ποια είναι η θέση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες και τι στάση κράτησαν και κρατούν στην υπόθεση; Ποια είναι η θέση των ναξιωτών περιφερειακών συμβούλων για το θέμα αυτό;
Η υπόθεση δεν μπορεί να παραμείνει έτσι, ούτε φυσικά να ξεχαστεί.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να επέμβει και ο Εισαγγελέας;

Ανώνυμος είπε...

Ναι να επέμβει ο εισαγγελέας και να μην ξεχάσει να ρωτήσει πως μία επιχείρηση που πήρε 6εκ. ζεστό χρήμα επιδότησης από το δημόσιο στις χρήσεις 2008 και 2009, έχει 1εκ. ζημιές στην χρήση του 2009 και δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό για την χρήση του 2010.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασες τα επίσημα χαρτια στη Ζούγκλα; Διάβασες τα πορίσματα των ελέγχων; Αυτά που λες που τα βρήκες γραμμένα; Από πουθενά δεν προκύπτουν. Καμιά επιτροπή δεν απέρριψε την επένδυση αυτή.
Τον άνθρωπο τον κυνήγησαν καθαρά για πολιτικούς λόγους. Γι αυτό πρέπει να επέμβει ο Εισαγγελέας.

Ανώνυμος είπε...

Βρες τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της επιχείρησης να τα δεις και εσύ γραμμένα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ διάβασα τις αποφάσεις των γνωμοδοτικών επιτροπών του Υπουργείου Γεωργίας και των επιτροπών που ορίστηκαν να κάνουν επί τόπου έλεγχο και την αξιολόγησαν επίσης θετικά. Αυτά που λες εσύ δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Μιλάς για πολιτική δίωξη από το ΠΑΣΟΚ όταν η επένδυση του κρέατος απορρίφθηκε αρχικά από την ΝΔ. Στην συνέχεια διαβάζεις τα έγγραφα που έδωσε ο επενδυτής στην δημοσιότητα. Στην Ημερησία στις 9/6/2010 είναι δημοσιευμένος ο ισολογισμός της εταιρείας του για την 11η χρήση (1/1-31/12/2009). Διαβάζει λοιπόν κανείς:
Επιχορηγήσεις επενδύσεων παγίου ενεργητικού για το 2009: 3.935.000€ και για το 2008: 2.051.261,89€. Σύνολο 6 εκατομμύρια ευρουλάκια (όσο το φράγμα του Τσικαλαριού) επιδότηση. Επίσης διαβάζει: Καθαρά αποτελέσματα (ζημιές/κέρδη) χρήσεως προ φόρων: -1.020.198,46€.
Ποιος χρηματοδοτεί ζημιογόνες εταιρείες; Δεν είναι προς όφελος του δημοσίου και του νησιού να γίνει κερδοφόρα η πρώτη επένδυση (της πατάτας) και στην συνέχεια να επιχορηγήσει και δεύτερη; Μήπως ήταν σοφή η απόφαση της ΝΔ (το 2005) να εντάξει μόνο την πατάτα και να απορρίψει το κρέας;

Ανώνυμος είπε...

Επιμένεις όμως να λες ασχετα πράγματα. Απορρίφτηκε ποτέ απ' τις αρμόδιες επιτροπές του Υπ.Γεωργίας η ένταξη της επένδυσης στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής; ΠΟΤΕ. Επιδοτήθηκε αρχικά με 8 εκ.ναι ή όχι; Πουθενά στις αποφάσεις δεν αναφέρεται τίποτα από αυτά που λες, ακόμη και όταν με περίεργο τρόπο περίκοψαν την επιχορηγηση στο 1,5 εκ. Ουδέποτε απορρίφτηκε η επιδότηση, το ύψος της περιόρισαν εκ των υστέρων με περίεργο τρόπο.Κατάλαβες ή θες να στο κάνουν κιάλλο πιο λιανό;

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αυτοί που ευθέως κατηγορούνται απ' τον επενδυτή ότι τον κυνηγούν για πολιτικούς λόγους γιατί δεν απαντούν; Η παράταξη Μαράκη που είναι λαλίστατη για το παραμικρό γιατί ΣΙΩΠΑ; γιατί αποχώρησε απ' το δημοτικό συμβούλιο;

Ανώνυμος είπε...

Iakobe pew alevri

Deimitori είπε...

"Αγαπητέ Ανώνυμε",

Γιά λογιστής μου κάνεις, αλλά κακός λογιστής. Πως τόσο μίσος; Γιατί; Με τόσο δηλητήριο που βγάζεις θα δηλητηριαστείς κι εσύ ο ίδιος!! Πρόσεχε!!

Μιά και ασχολείσαι με τα λογιστικά της εταιρείας, μάθε πως ο λογαριασμός Επιχορηγήσεις Επενδύσεων Πάγιου Ενεργητικού είναι λογαριασμός που μεταφέρει ποσά από την μία χρήση στην άλλη προσθετικά.

Το 2008 πράγματι η εταιρεία πήρε 2.051.261,89 "ζεστά ευρουλάκια" όπως λες, όπως φαίνεται στον ισολογισμό της και το 2009 τα υπόλοιπα 1.883.738,11 €. Σύνολον λοιπόν 3.935.000 € και όχι 6.000.000 € όπως λες. Αυτά είναι τα λεφτά της επιδότησης σε μία επένδυση 22.000.000 "ζεστών ευρουλακίων" όπως τα αποκαλείς.

Στη συνέχεια "Κύριε Λογιστή" μιλάς γιά Καθαρά Αποτελέσματα Χρήσης και αναφέρεσαι σε ζημιές 1.020.000 € γιά το 2009. Μιά λοιπόν και κρατάς αρχείο ισολογισμών της εταιρείας γιατί δεν παρουσιάζεις και τα αποτελέσματα των προηγουμένων χρήσεων πριν την επένδυση, όταν η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια ζωής της είχε μία ανοδική πορεία και έφθασε να είναι ένα από τα 3 πρώτα καλλίτερα ονόματα στην αγορά των κατεψυγμένων στην Αθήνα;

Προς ενημέρωσή σου γιά να εγκριθεί ένα επενδυτικό σχέδιο πρέπει να έχει τους 3 τελευταίους ισολογισμούς κερδοφόρους και να έχει αποδειχθεί ότι το επενδυτικό σχέδιο είναι βιώσιμο.

Μετά από μία τέτοια επένδυση λογικό δεν είναι να υπάρχει ζημιά "γνωστέ - άγνωστε" τον πρώτο χρόνο ή και γιά περισσότερο χρόνο μέχρι η επένδυση να αρχίσει να αποδίδει; Και πόσο μάλλον εδώ που κτιριακά τουλάχιστον η συγκεκριμμένη επένδυση έχει καλύψει και το κρέας.

Τώρα αναφορικά για αυτά που λες γιά την Ν.Δ. το 2005 και την επένδυση του κρέατος. Μάθε άσχετε πως από το ίδιο επενδυτικό πρόγραμμα δεν μπορούν να επιδοτηθούν 2 δράσεις του ίδιου επενδυτή και όταν ετέθη το ερώτημα τότε στον επενδυτή από το Υπουργείο να επιλέξει πατάτα ή κρέας, επέλεξε την πατάτα. Όταν λοιπόν άνοιξε το πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής υπεβλήθη το κρέας γιά ένταξη.

Αυτά γιά ενημέρωση του αρχείου σου μιά και έχεις τόσο ενδιαφέρον γιά την συγκεκριμμένη εταιρεία.

Και κάτι ακόμη. Κακώς ο επενδυτής κατά την γνώμη μου επέλεξε την Νάξο γιά να επενδύσει, την στιγμή που ναι μεν είναι από την Νάξο αλλά ούτε περιουσία είχε στην Νάξο γιά να δημιουργήσει την μονάδα (αγόρασε στην Χώρα 40 στρέμματα τα οποία θα μπορούσε να αγοράσει στην Αττική) και το πρωτογενές προϊόν θα μπορούσε να μεταφέρεται ακτοπλοϊκώς στην Αθήνα. Θα τον συνέφερε λοιπόν να δημιουργήσει την επένδυσή του σε μία βιομηχανική περιοχή όπως ο Ασπρόπυργος και να αγκαλιασθεί από όλους και να μην λειτουργήσει συναισθηματικά και να επενδύσει στην Νάξο και να έχει φθαρεί και συκοφαντηθεί όλα αυτά τα χρόνια και να έχει περάσει την Οδύσσεια που κάποιοι από τους συμπατριώτες του τον οδήγησαν να περάσει γιατί απεφάσισε να επενδύσει στην "δική του Ιθάκη", στον τόπο γέννησής του, στον τόπο γέννησης των γονιών του. Αυτή είναι η αμαρτία του και αυτήν πληρώνει. Δικάστε τον.

Έλεος παιδιά! Έλεος!

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι ότι κάτι ύποπτο πρέπει να έχει η όλη υπόθεση από πλευράς επενδυτή για να μη προχωρεί. Ο ίδιος ο επενδυτής γιατί δεν απευθύνεται στα διοικητικά δικαστήρια ή και σε αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα ή οπουδήποτε αλλού αν πράγματι αδικείται. Γιατί π.χ. ο Βρούτσης ο βουλευτής του πολιτικού του χώρου δεν έχει καταθέσει ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό για να πάρει την όποια απάντηση; Τυχαία όλα αυτά δεν γίνονται και ασχολείται τώρα ο κάθε άσχετος για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους; Έχουμε βαρεθεί συνέχεια να ακούμε και να διαβάζουμε τις όψιμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Λεβογιάννη και άλλων που υπηρέτησαν συνειδητά για δεκαετίες το σύστημα που μας έφερε μέχρις εδώ. Φτάνει πια ο λαϊκισμός και η υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Φοβάμαι ότι κάτι ύποπτο πρέπει να έχει η όλη υπόθεση από πλευράς επενδυτή για να μη προχωρεί. Ο ίδιος ο επενδυτής γιατί δεν απευθύνεται στα διοικητικά δικαστήρια ή και σε αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα ή οπουδήποτε αλλού αν πράγματι αδικείται. Γιατί π.χ. ο Βρούτσης ο βουλευτής του πολιτικού του χώρου δεν έχει καταθέσει ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό για να πάρει την όποια απάντηση; Τυχαία όλα αυτά δεν γίνονται και ασχολείται τώρα ο κάθε άσχετος για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους; Έχουμε βαρεθεί συνέχεια να ακούμε και να διαβάζουμε τις όψιμες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες του Λεβογιάννη και άλλων που υπηρέτησαν συνειδητά για δεκαετίες το σύστημα που μας έφερε μέχρις εδώ. Φτάνει πια ο λαϊκισμός και η υποκρισία.

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι της Νάξου θα έχουν πολλά οφέλη από αυτό το έργο. Πολλοί θα εργαστούν μετά την ολοκλήρωση του έργου. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα βρουν διέξοδο γιατί θα προωθούν εύκολα τα προϊόντα τους σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και δεν θα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας να βρουν πως και που θα τα πουλήσουν εύκολα και κερδοφόρα. Όλοι γνωρίζουμε πως οι αγρότες αφήνουν τις πατάτες να καταστρέφονται στα χωράφια τους αναξιοποίητες. Το ίδιο ισχύει για τους κτηνοτρόφους που αγωνιούν εάν θα μπορέσουν να πουλήσουν το κρέας, κάτι που έχει οδηγήσει αρκετούς στο να πουλάνε τα ζώα τους σε κτηνοτρόφους άλλων νησιών με χαμηλό κόστος.