slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ψήφος εμπιστοσύνης: 153 Ναι, 145 Όχι, δύο αποχές


Ψήφο εμπιστοσύνης παρέσχε η Βουλή με 153 θετικές ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ανεξάρτητης βουλευτού Λούκας Κατσέλη. 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης. Απούσες από την ψηφοφορία ήταν ανεξάρτητες βουλευτίνες Έλσα Παπαδημητρίου και Μιλένα Αποστολάκη 
Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του κατά την συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Και ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 12 Σάββατο, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινούν διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης, διαβουλεύσεις, όπως είπε, ακόμη και για τον επικεφαλής της. 

 Εισπράττει “ΟΧΙ” από τους πολιτικούς αρχηγούς ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Μόνο ο Καρατζαφέρης φαίνεται να λέει ναι προς το παρόν

«Η Δημοκρατική Αριστερά είχε εγκαίρως επισημάνει ότι η έντιμη και καθαρή λύση είναι οι εκλογές. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλούσε περαιτέρω περιπλοκή και κρίση. Όλα δείχνουν ότι αυτό επιβεβαιώνεται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της το κόμμα του κ. Κουβέλη
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετείχε σε αυτό και η Νέα Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επιφυλάχθηκε, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει πως θα εξελιχθούν οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου.
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό είπε «αν κατάλαβα καλά προτείνετε κυβέρνηση ενός και δύο χρόνων. Έχετε ανάγκη από κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα χειρότερα από αυτά που πήρατε μέχρι τώρα. Δικαίωμα σας, όμως πρέπει μπει τέρμα στον εκβιασμό ότι αυτές οι θυσίες γίνονται για την 6η και 7η δόση».
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η όποια νέα κυβέρνηση δεν θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι “τρέμουν σαν το ψάρι οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρώπης μην δοθεί ο λόγος στον ελληνικό λαό”.
Το Reuters μεταδίδει ότι ο Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με τον Βενιζέλο για  σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ηγεσία του τελευταίου.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα  του πρακτορείου ο κ. Βενιζέλος  θα έχει την υποστήριξη ηγετών μικρότερων κομμάτων ενώ άμεσος στόχος της συνεργασίας θα είναι η έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία πριν την προκήρυξη εκλογών τους επόμενους μήνες.

 
Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε, είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα» και "ποτέ μου δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα".
 
Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού έχουν ως εξής: 
 
    -Εδώ και 24 μήνες έδωσα μάχη άνευ προηγούμενου για να σωθεί η χώρα. Μόνος με στήριξη μόνο από τον λαό και την κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ
 
    -Πληρώνουμε τον λογαριασμό δεκαετιών. Και μαζεύω επί 24 μήνες αυτά τα σπασμένα.
 
    -Πετύχαμε μια συμφωνία που κάνει την διαδρομή μας πιο εύκολη τα επόμενα χρόνια. Που μας επιτρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα.
 
    -Η συμφωνία αυτή μας δίνει μια τεράστια ευκαιρία να στήσουμε την χώρα μας σε νέες γερές βάσεις. Και αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να πάει χαμένη.
 
    -Όταν απέχουν όλα τα κόμματα από την ευθύνη τους δίνουν το λογικό δικαίωμα και στον λαό να απέχει.
 
    -Όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας.
 
    -Σηκώσαμε έναν σταυρό του να αλλάξουμε τα πάντα. Να ανατρέψουμε ένα κατεστημένο δεκαετιών ακόμα και από τα δικά μας σπλάχνα.
 
    -Κάποιοι φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού.
 
    -Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και το είπα και στην G20. Οι λαοί πρέπει να είναι επάνω από τις αγορές.
 
    -Στην πολιτική ζωή μου έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά. Παίρνοντας ρίσκο πάντα με γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατίας και της πατρίδας.
 
    -Στόχος μου πάντα ήταν να μην μείνω στα τετριμμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως έκανα και με το δημοψήφισμα.
 
    -Η λύση είναι μια. Να στηρίξουμε διακομματικά την συμφωνία για το καλό της χώρας.
 
    -Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε. Με καλή προαίρεση και με αίσθημα εθνικής ευθύνης.
 
    -Ποτέ δεν ήμουν επαγγελματίας πολιτικός. Αν βρίσκομαι εδώ είναι γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό καλό.
 
    -Με τις πράξεις μου θέλω να συμβολίσω ότι ναι μπορούμε και θυσίες να κάνουμε για το γενικό καλό.
 
    -Παιχνίδια δεν παίζω. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα και το αναλαμβάνω.
 
    -Αμέσως μετά (την ψήφο εμπιστοσύνης) θα επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσω ότι ξεκινώ διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας.
 
    -Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης απόψε για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου. Χωρίς κενό εξουσίας ή να συρθούμε σε εκλογές .
 
    -Δεν είναι καθόλου αθώα η οργανωμένη επίθεση που έχω υποστεί. Κάποιοι φοβούνται.
 
    -Είναι καιρός να δώσουμε μαζί τις μάχες του σήμερα και του αύριο για το καλό της χώρας.
 
    -Η χώρα είναι πάνω από όλους μας. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα βαδίσουμε μπροστά. Και θα τα καταφέρουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: