slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα Αιολικά Πάρκα στη Νάξο και το μπαλάκι της γνωμοδότησης.

 Η ερώτηση που προκύπτει είναι γιατί άργησε 25 ημέρες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δώσει στον Δήμο την ΜΠΕ;

ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα δύο Αιολικά Πάρκα, που προτίθενται να εγκατασταθούν στη Νάξο. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ερευνήσαμε και εκθέτουμε την κατάσταση ως έχει. Γιατί πρέπει οι Ναξιώτες να είναι ενημερωμένοι σωστά και να πάρουν θέση. Συγκεκριμένα:
     Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αφορά στο έργο για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής μέγιστης ισχύος 316,7 ΜW και εγκατεστημένης ισχύος 322 MW, στα τέσσερα Κυκλαδονήσια: Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο. Στα νησιά αυτά προβλέπεται να δημιουργηθούν 10 Αιολικά Πάρκα, εκ των οποίων τα δύο («Δίστομος ΑΕ» και «Βουρλάς») στη Νάξο.
     Τα δύο Αιολικά Πάρκα της Νάξου θα «φυτέψουν» 30 ανεμογεννήτριες στο νησί. Οι 16 στις περιοχές «Καβαλάρης» και «Κανάκι», ισχύος 20MW (Δίστομος ΑΕ) και οι 14 στις περιοχές «Ξυλόκαστρο» και στο βουνό ανάμεσα στον Αγ. Θαλλέλαιο και τη Γαλήνη, ισχύος 32,2 MW (Βουρλάς).
     Το ΥΠΕΚΑ απέστειλε την ΜΠΕ στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 20/9/2011, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να δημοσιοποιήσει το φάκελο της ΜΠΕ και στη συνέχεια να αποστείλει στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ τη σχετική γνωμοδότησή του καθώς και «τις διατυπωθείσες γνώμες και προτάσεις των πολιτών και φορέων εκπροσώπησής τους, εντός 40 ημερών από την παραλαβή του φακέλου».
     Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως όφειλε, ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους Δήμους, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους, θέτοντας το θέμα σε διαβούλευση και λαμβάνοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα είναι ότι η Περιφέρεια καθυστέρησε αδικαιολόγητα να αποστείλει στους Δήμους το cd με την ΜΠΕ, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να μην προλαβαίνουν να ενημερωθούν και να πάρουν σχετική απόφαση, δεδομένου ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 24/10. Από έγκυρες πληροφορίες του Naxios Blogspot, το cd της Περιφέρειας παραδόθηκε στο δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Μανόλη Μαργαρίτη, το Σάββατο 15/ 10, δηλαδή 25 μέρες μετά την παραλαβή του από την Περιφέρεια και 9 μέρες πριν τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η εβδομάδα που διανύουμε, 17-21/10, είναι εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων και το δημοτικό κατάστημα βρίσκεται υπό κατάληψη από του υπαλλήλους του Δήμου, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, καμία εργάσιμη ημέρα, ώστε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο και να συζητήσει το θέμα πριν το περιφερειακό, που έχει οριστεί για τη Δευτέρα 24/10. Φυσικά, καμία δυνατότητα δεν υπάρχει και για να βγει το θέμα σε διαβούλευση.
     Η ερώτηση που προκύπτει είναι γιατί άργησε 25 ημέρες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δώσει στον Δήμο την ΜΠΕ; Επίσης, η Περιφέρεια πρέπει να στείλει τη γνωμοδότησή της στο Υπουργείο μέχρι τις 30/10, διαφορετικά, όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΚΑ, «μετά την παρέλευση της προθεσμίας των 40 ημερών – ανεξάρτητα από το εάν έχουν διαβιβαστεί ή όχι οι προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις και παρατηρήσεις – εκδίδεται μέσα σε 15 ημέρες η έγκριση ή μη των περιβαλλοντικών όρων για το έργο».
     Αυτό σημαίνει ότι το ΥΠΕΚΑ ζητάει τη γνωμοδότηση της Περιφέρειας, των Δήμων και των φορέων, αλλά είτε πάρουν απόφαση είτε όχι, είτε είναι θετική είτε αρνητική η απόφασή τους, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου θα λάβει την τελική απόφαση για το έργο! Οι αποφάσεις των υπολοίπων φορέων έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με άλλα λόγια είναι για τους τύπους!
     Όσο αφορά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία είναι αρμόδια να συλλέξει και αποστείλει φάκελο με τις παρατηρήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι αινιγματική η καθυστέρηση που επέδειξε στο όλο θέμα. Από την άλλη, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας θα αποφασίσει χωρίς την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και χωρίς να έχει ενημερωθεί, ουσιαστικά, ο ντόπιος πληθυσμός!
     Τέλος, ξαναλέμε ότι οι αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικές, ενώ η κύρια ευθύνη για την έγκριση ή όχι της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και ο Νάξιος Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου τί έκανε αυτές τις 25 ημέρες;
Και η Ναξιακή στρουθοκάμηλος: Μήπως βολεύεται έτσι ο Δήμος Νάξου για να μη συζητήσει το θέμα και να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει. ώστε να θεωρηθεί θετική η γνωμοδότηση;

Ανώνυμος είπε...

h perifereia einai arnhtikh... psaxe to ligaki prin kathgorhseis