slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η 28η Οκτωβρίου 2011 ήταν μια μέρα που η Σύρος πλέον θα θυμάται για πάντα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΣΥΡΟΥ

Ερμούπολη 31/10/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από την πρωτοφανή απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για τη ματαίωση της παρέλασης στην Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στη Σύρο, με το επιχείρημα ότι τα κτήρια του Δήμου και της Περιφέρειας βρίσκονται υπό κατάληψη από τους εργαζομένους υιοθετώντας παράλληλα τη δήλωση του Δημάρχου ότι μια πόλη γεμάτη σκουπίδια (εξαιτίας της αποχής των υπαλλήλων καθαριότητας από τα καθήκοντά τους) θα είναι δυσφήμιση για την εικόνα του νησιού προς τα έξω, πραγματοποιήθηκε από τους εργαζόμενους του νησιού η πιο λιτή η πιο ειλικρινής και η πιο συγκινησιακά φορτισμένη παρέλαση των τελευταίων ετών, προκαλώντας πρωτόγνωρα συναισθήματα σε όλους μας καθώς και σε όλους τους παρευρισκόμενους, αποκαθιστώντας ταυτόχρονα το πραγματικό νόημα σχετικά με τις εθνικές εορτές και το που τελικά θα πρέπει να αποτίεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής.
Οι συντονισμένες και άμεσες  προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου και του συντονιστικού σωματείων και εργαζομένων απέδειξαν ότι μπορούν, έστω και αν οι άρχοντες αυτού του τόπου φοβούμενοι την οργή και  τις αντιδράσεις των πολιτών της Σύρου έσπευσαν να κρυφτούν πίσω από ανούσιες και κενού περιεχομένου δηλώσεις και απαγορεύσεις. Αποδείξαμε για άλλη μία φορά ότι είμαστε ικανοί και έτοιμοι να διαχειριστούμε τις περιστάσεις όπως τους αρμόζει και όπως μας αξίζει, να αυτοοργανωθούμε και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.
Τι και αν δεν φορούσαν στολές παρέλασης τα παιδιά, τι και αν δεν κρατούσαν σημαία, τι και αν δεν είχαν το σωστό βηματισμό; Με θάρρος πέρασαν εμπρός μας, καταχειροκροτούμενα δίνοντας με αυτόν τον τρόπο και την δική τους απάντηση, σε μια παρέλαση άνευ προηγουμένου, μια παρέλαση-απάντηση σε ό,τι κακόβουλο σχόλιο ακούστηκε αυτές τις ημέρες και για την ίδια την διοργάνωση, αλλά και για τις προθέσεις μας.
Νιώθουμε όμως έντονα την ανάγκη να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια και να ευχαριστήσουμε πρωτίστως:
- Τα παιδιά που συμμετείχαν στην παρέλαση μετά από απόφαση δική τους ή/και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών τους σχολείων, ή των 15μελών των σχολείων τους.
- Τους εργαζόμενους στην υπηρεσία καθαριότητας και στην υπηρεσία συντηρητών του Δήμου.
- Τον κ. Νίκο Κοντιζά για την δωρεάν ηχητική κάλυψη που μας προσέφερε.
- Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Σύρου.
- Όλους τους Συριανούς/Συριανές που με την παρουσία τους έδωσαν πραγματική σημασία και  άλλο νόημα και στην παρέλαση.

Η 28η Οκτωβρίου 2011 ήταν μια μέρα που η Σύρος πλέον θα θυμάται για πάντα. Μία μέρα που αναζωπύρωσε την ελπίδα μας και απέδειξε ότι μπορούμε ακόμη να κάνουμε πράγματα συλλογικά και εν τέλει αποκατέστησε έστω και για εκείνη την ημέρα την χαμένη και προσβεβλημένη μας αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: