slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παραιτήθηκε η επικεφαλής του γραφείου Πρϋπολογισμού... που ήταν καλή όταν ανέβαζε το έλλειμμα Καραμανλή στο 15% και τώρα έγινε "άπειρη"


ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ... 
ΕΤΣΙ ΦΤΥΣΤΟΥΣ... 
ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΡΕΧΕΙ
 

Την παραίτησή της υπέβαλε στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο η επικεφαλής του γραφείου για τον Προϋπολογισμό του Κράτους της Βουλής, Στέλλα Μπαλφούσια [η οποία να θυμίσουμε ότι ήταν "καλή" όταν σαν επικεφαλής της επιτροπής του Παπακωνσταντίνου έβγαζε το έλλειμμα Καραμανλή στο 14,6%]. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση της έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού που έκανε λόγο για εκτροχιασμό του δημόσιου χρέους, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά την πολύωρη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Βουλής, η κ Μπαλφούσια επέμεινε στην απόφαση της να παραιτηθεί, προφανώς ενοχλημένη από την προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να υποβαθμίσει την εγκυρότητα της έκθεσης του γραφείου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης – εν μέσω της επίσκεψης της τρόικας στη χώρα – προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, που δήλωσε πως «το κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων».
«Όλοι οι υπεύθυνοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ) και όλες οι υπεύθυνες εθνικές ανεξάρτητες αρχές (όπως η Τράπεζα της Ελλάδος) γνωρίζουν με ποιο τρόπο καταρτίζονται, διασταυρώνονται και δημοσιοποιούνται εκθέσεις για την κατάσταση και τις προοπτικές των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών. Αυτήν τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού. Το χθεσινό συνεπώς κείμενο δεν διαθέτει τα στοιχεία εγκυρότητας αντίστοιχων διεθνών εκθέσεων», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Έντονη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για «φαρσοκωμωδία» που ξεπερνά κάθε φαντασία, το ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως ο κ. Βενιζέλος οφείλει επιτέλους να ομολογήσει την παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής και τους Οικολόγους Πράσινους να μιλούν για «τυφλή δέσμευση της κυβέρνησης στις ανέφικτες επιλογές της τρόικας».
Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της κ. Μπαλφούσια, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης σχολίασε πως «η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Ακόμα και εκείνοι "ξεμπροστιάζουν" την αδιέξοδη πολιτική τους» και εξέφρασε την απορία γιατί η κυβέρνηση πριν από ένα μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την οικονομία.
«Τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβει επιτέλους η κυβέρνηση ότι η πολιτική της στην οικονομία είναι λανθασμένη; Η πολιτική αυτή πρέπει να αλλάξει άμεσα και να αλλάξει δραστικά», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: