slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Η συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου ευνοεί τη βιομηχανία τροφίμων και όχι τους καταναλωτές" - Δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ  ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Δελτίο Τύπου
 ·        Επιτακτική η ανάγκη για την πληροφόρηση των καταναλωτών για διατροφικά θέματα.
·        Το λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων κέρδισε τη μάχη της ετικέτας.
·        Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή.
 Εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση Σόμερ, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Καταψήφισα την έκθεση Σόμερ για τέσσερεις κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί δεν υπάρχει υποχρεωτική αναγραφή των διατροφικών πληροφοριών, όπως π.χ. λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι, στο πρόσθιο μέρος της ετικέτας μιας συσκευασίας, κάτι που πολεμήθηκε από τα λόμπι της βιομηχανίας τροφίμων. Δεύτερον, γιατί δεν υπάρχουν στη συσκευασία οι "χρωματικοί κώδικες" ή "σηματοδότες" που προβλέπουν τη χρήση σήματος σε χρώμα κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο ανάλογα με την περιεκτικότητα (υψηλή, μέση ή χαμηλή) των τροφίμων σε θερμίδες, λίπη, ζάχαρη, άλατα και άλλα συστατικά. Τρίτον, γιατί δεν θα αναγράφονται στην ετικέτα τα φυσικά τρανς λιπαρά οξέα, και τέταρτον,  γιατί  θα αναγράφεται στην ετικέτα η χώρα προέλευσης μόνο για φρέσκα κρέατα και ψάρια. Κάτι τέτοιο αποδυναμώνει τη θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ επί του θέματος, η οποία είχε ψηφίσει θετικά στο να περιλαμβάνεται στην ετικέτα η αναγραφή της χώρας προέλευσης και για τα κατεψυγμένα ή επεξεργασμένα κρέατα αλλά και τα προϊόντα κρέατος και τα γαλακτοκομικά.

«Η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παροχή πληροφοριών στους καταναλωτές τροφίμων, ευνοεί τη βιομηχανία και όχι τους καταναλωτές» ανέφερε ο Νίκος Χουντής. «Είναι μεγάλοι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για την υγεία (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιοαγγειακές νόσοι και ορισμένοι τύποι καρκίνου) από την ελλειμματική πληροφόρηση ή παραπλάνηση. Παρ' όλα αυτά, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Πρέπει να σταματήσει η ανασφάλεια του σύγχρονου καταναλωτή στην ποιότητα των τροφίμων. Είναι ευθύνη και του ΕΚ να θεσπίζει νομοθεσία που δεν θα βάζει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών».




06.07.2011                                                                                                  Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: