slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Προχειρότητα ή Ανικανότητα το κλείσιμο του Βρεφικού Σταθμού;

Όταν τον Απρίλιο ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ανακοινώθηκε σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ ότι “παρά την μεγάλη οικονομική στενότητα και τις διαρκείς περικοπές πιστώσεων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το Κεντρικό Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος κλείνει τον Προϋπολογισμό του με μεγάλη άνεση ... Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Προϋπολογισμό εξακολουθούν να υπάρχουν όλες εκείνες οι πιστώσεις που εξασφαλίζουν όχι μόνο την ομαλή λειτουργία του Δήμου (μισθοδοσία προσωπικού κλπ.), αλλά εγγυώνται την συνέχιση λειτουργίας των προνοιακών δομών (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί κλπ.), των αθλητικών δομών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, των δημοτικών λεωφορείων κλπ”.

Λίγους μήνες αργότερα, το Δ.Σ. του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο την “αναστολή” της λειτουργίας του Βρεφικού Σταθμού, αρχικά επικαλούμενο το υψηλό κόστος λειτουργίας του (200.000 ευρώ το χρόνο για ... μόλις 12 παιδιά!) και στη συνέχεια την -κατά προτεραιότητα- ανάγκη μετακίνησης των εργαζομένων από το Βρεφικό στον Παιδικό Σταθμό του Βήσσα, επειδή οι συμβάσεις του εκεί προσωπικού λήγουν στις 31 Ιουλίου και ο Δήμος, κατά τα λεγόμενα της προέδρου του Οργανισμού, δεν μπορεί να πάρει προσωπικό, καθώς όπως δηλώνει σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Κοινή Γνώμη (22.6.2011): “Ξέρετε πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ. Τώρα όμως, μας το απαγόρευσαν και τελείως. Πρέπει να φύγουν δέκα για να πάρεις έναν”.
Παρακολουθώντας αυτές τις δηλώσεις,τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά.
1) Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κομμάτι της υπόθεσης, όπως δήλωσε η πρόεδρος, λεφτά υπάρχουν, απλώς νιώθει υποχρεωμένη να θέσει τον προβληματισμό της όσον αφορά το ύψος του κόστους λειτουργίας του Βρεφικού Σταθμού. Φανταζόμαστε ότι δείχνει εκείνη και οι συνάδελφοι της τον ίδιο “προβληματισμό”  για τα 70.000 ευρώ για αποζημίωση και έξοδα κίνησης των δημοτικών συμβούλων και τα 34.000 ευρώ για έξοδα κίνησης των προέδρων των δημοτικών συμβουλίων, όπως καταγράφονται στην απόφαση 154/αρ.πρακτικού 16/30-5-2011 του Δημοτικού Συμβουλίου.
2) Όσον αφορά το θέμα της αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού για τη στελέχωση του Παιδικού Σταθμού Βήσσα, παραθέτουμε κείμενο που μεταξύ πολλών άλλων παρόμοιων εντοπίσαμε στο διαδίκτυο και το οποίο αναρτήθηκε στο blog του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Πανοράματος στις 3 Απριλίου 2011:
Στην κάλυψη 48 θέσεων με σύμβαση μίσθωσης έργου για δώδεκα μήνες στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Άνω Λιοσίων πρόκειται να προχωρήσει ο Δήμος Φυλής. Μετά την εγκριτική απόφαση που πήρε από το ΑΣΕΠ, την Παρασκευή θα προκηρυχθούν 8 θέσεις βρεφοκόμων, 30 βοηθών βρεφοκόμων, 2 νηπιαγωγών, 7 καθαριστριών γενικών καθηκόντων και 1 μάγειρα.
Εξάλλου, δέκα θέσεις με σύμβαση μίσθωσης έργου για δώδεκα μήνες αναμένεται να καλύψει ο Α΄ παιδικός σταθμός Φυλής, μετά την σχετική έγκριση του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα θα προκηρυχθούν 5 θέσεις βοηθών βρεφονηπιοκόμων και δυο θέσεις μαγείρων. Επίσης, θα προσληφθούν ένας ψυχολόγος κατηγορίας ΠΕ, ένας κοινωνικός λειτουργός ΤΕ και ένας καθαριστής κατηγορίας ΥΕ.

Περιμένοντας μαζί με τους πολίτες αυτού του νησιού τις απαντήσεις από τη δημοτική αρχή, διατυπώνουμε την αγανάκτηση αλλά και την αγωνία μας μπροστά στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται  θέματα μείζονος κοινωνικής σημασίας.
Στους δύσκολους καιρούς που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες, ο Δήμος αντί να σταθεί ο πρώτος αρωγός και συμπαραστάτης του πολίτη -ως όφειλε- ενισχύοντας τις δομές αυτές, αυξάνοντας τη δυναμικότητα τους -όπως ρητά υποσχόταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα(*) για το οποίο και ψηφίστηκε- και μειώνοντας τα τροφεία τα οποία σ' ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος θα ήταν απλώς ανύπαρκτα, προκρίνει -απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες-  το μνημονιακής αντίληψης “νοικοκύρεμα”.
Ως πότε θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα...;
Το λόγο έτσι κι αλλιώς τον έχουν πάρει οι πολίτες.


(*)Απόσπασμα από το προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης “Δημοκρατική Σύρα”:
-Συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών Ερμούπολης και Ποσειδωνίας και προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων δομών και σε άλλες περιοχές του νησιού.

 -Συνέχιση λειτουργίας των παιδικών σταθμών (Ερμούπολης-Βήσσα) και αύξηση της δυναμικότητας τους για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της εποχής”.

  
Πολιτική Κίνηση Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: