Πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα ονόματα των εταιρειών που θα αναλάβουν σύμβουλοι για τις αποκρατικοποιήσεις. Οι ελληνικές τράπεζες ασφαλώς διεκδικούν ένα μεγάλο κομμάτι από την πίτα των αμοιβών που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Έμμεση στήριξη δηλαδή στο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα που έτσι κι αλλιώς είναι υπό κατάρρευση. Δεν τους έφταναν τα 30 και άλλα 30 δις θα πάρουν τώρα και τις μπίζνες από την πώληση της κρατικής περιουσίας.
Ωστόσο, κορυφαίοι σύμβουλοι είναι ξένες εταιρείες, γνωστές για τις δουλειές που έχουν πάρει κατά καιρούς στην Ελλάδα κι όχι μόνο.


Υπάρχουν όμως και πολλά ερωτήματα για τις επιλογές καθώς ίσως κρύβονται υπόγειες διαδρομές, διαπλοκή και μοίρασμα στο μεγάλο φαγοπότι.
Για παράδειγμα η Deutsche Bank που επελέγη για τον ΟΠΑΠ. Αυτή δεν είναι που μέχρι πρότινος έβγαζε εκθέσεις που έβλεπαν χρεοκοπία ή κούρεμα ομολόγων. Πριν μερικές ημέρες δεν έλεγε ότι θα πρέπει να γίνει haircut έως 50% και επιμήκυνση μέσα στο 2012; Αυτή δεν έλεγε ότι είναι ακανθώδες το ελληνικό πρόγραμμα;
Μήπως οι Γερμανοί έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία μας; Μήπως έχει στα χαρτοφυλάκιά της cds;
Επίσης, πώς επιλέγεται η συγκεκριμένη τράπεζα όταν είναι αυτή που έχει αναλάβει για λογαριασμό της Μέρκελ τη διαχείριση του γερμανικού δανείου στην Ελλάδα; Και τέλος, ποια η σχέση του επικεφαλής της τράπεζας, κ. Ακερμαν, με τη Siemens καθώς φέρεται να είναι στέλεχός της;
Για να μην πούμε για την Εθνική τράπεζα η οποία έχει πέσει χρηματιστηριακά στην τρίτη θέση με τις κεφαλαιοποιήσεις και την έχει ξεπεράσει και ο ΟΠΑΠ. Πώς θα είναι σύμβουλος λοιπόν η Εθνική του κ. Ταμβακάκη και του κ. Ράπανου;
Άλλο παράδειγμα: Τα κρατικά λαχεία αναλαμβάνει η Credit Suisse και η Eurobank EFG Equities. Ενώ τον ΟΔΙΕ (Ιππόδρομο) αναλαμβάνει η Εμπορική Τράπεζα και Credit Agricole CIB. Κατ’ αρχάς κανονικό μοίρασμα σε Γάλλους, έτσι για να πάρει και ο Σαρκοζί μέρος από την πίτα. Για να τριτώσει το γαλλικό… κακό μπαίνει και η Societe Generale για την πώληση της ΕΛΒΟ.
Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση της κοινοπραξίας Ernst & Young, Rothschild & Sons LTD και Barclays Bank PLC η οποία αναλαμβάνει σύμβουλος για τη δημιουργία εταιρείας που θα τιτλοποιήσει τα μελλοντικά έσοδα από τα διόδια στην Αττική οδό, τους αυτοκινητόδρομους, το Ρίο – Αντίρριο.
Για την Ernst & Young να πούμε μόνο τα εξής: Πριν από μερικούς μήνες ο γενικός εισαγγελέας στην Αμερική την κατηγόρησε ότι βοήθησε τη Lehman Brothers -η οποία χρεοκόπησε τον Σεπτέμβριο του 2008 σε «μαζική λογιστική απάτη» και εξαπάτηση του επενδυτικού κοινού για την πραγματική οικονομική της κατάσταση.  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βοηθούσε την επενδυτική τράπεζα να αποκρύπτει τις υποχρεώσεις της από τους ισολογισμούς της για περισσότερα από επτά χρόνια.
Για την Barclays Bank οι φήμες λένε ότι ήταν από τις πρώτες επενδυτικές τράπεζες που πόνταραν εδώ και δύο χρόνια στο ελληνικό πρόβλημα και στην πιθανότητα χρεοκοπίας της.
Και πάμε στην Rothschild & Sons. Η εταιρεία – κολοσσός υπήρξε σύμβουλος του ελληνικού κράτους για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, σύμβουλος της Cosmote, των ΕΛΠΕ, της Τράπεζας Εγνατία, της Γενικής Τράπεζας, της Μυτιληναίου, της Eurobank και δεκάδων άλλων τραπεζών και εταιριών στην Ελλάδα.
Η Rothschild & Sons εδώ και δεκαετίες πλουτίζει «πουλώντας» δάνεια σε κάτι κακομοίρηδες σαν κι εμάς και κερδίζει τεράστια ποσά τα οποία επενδύει παντού. Έχει στενούς συνεργάτες τον Σόρος και τον Πόλσον, και οι δύο θεωρούνται οι μεγαλύτεροι fund managers στον πλανήτη, άνθρωποι που ορίζουν τις τύχες μεγάλων κρατών, όχι μόνο της μικρής Ελλαδίτσας. Για να μην πούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει φτιάξει το αναπτυξιακό σχέδιο της TVX Gold που έγινε μετά Ελληνικός Χρυσός και θέλει να εξορύξει τον χρυσό στη Χαλκιδική.
Ούτε ότι η γνωστή οικογένεια διαθέτει μια απίστευτη έπαυλη στην Κέρκυρα αλλά και το μισό Μεγανήσι που θέλει να μετατρέψει σε νησί των πλουσίων με τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών.
Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσε να γράψει κάποιος για τους λύκους που έβαλαν να φυλάνε τα πρόβατα. Η κυβέρνηση μοίρασε σε όλους τους διαπλεκόμενους την πίτα και δεν αφήνει κανένα παραπονούμενο. Ούτε τους Γερμανούς, ούτε τους Γάλλους αλλά και ούτε τους διεθνείς παίκτες που κερδίζουν δις από την κακή μοίρα ορισμένων χωρών.
antinews.gr
http://polylitoikairoi.blogspot.com/