slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

"Θα προστατεύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις - H « ανάπτυξη της χώρας δεν θα προέλθει μέσα από τη φτηνή εργασία»

Description: http://archive.enet.gr/online/dspphoto?id=138542Γιώργος: Θα προστατεύσουμε τις συλλογικές συμβάσεις

Η «κυβέρνηση Καραμανλή υποσκάπτει την ασφάλεια του πολίτη» και «εμείς είμαστε εδώ για να προστατέψουμε την ασφάλεια του λαού».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2006

Με ιδιαίτερα οξείς τόνους εναντίον της Ν.Δ. και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εμφανίστηκε χθες στη ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «επίθεση σε βασικά δικαιώματα όπως αυτό της διαπραγμάτευσης και της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων».


Ετσι, ικανοποίησε τους εκπροσώπους των εργαζομένων, κυρίως του ιδιωτικού τομέα (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ) εργασιακοί χώροι οι οποίοι δέχονται επίθεση όχι μόνο στο επίπεδο των μισθών αλλά, κυρίως, στο δικαίωμά τους να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν Συμβάσεις.


«Στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κάτι θα περισώσουμε γιατί υπάρχει οργανωμένη έκφραση. Το πρόβλημα είναι ο ιδιωτικός τομέας», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ζητώντας τη συνδρομή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Με αέρα αισιοδοξίας


Η δέσμευση Παπανδρέου για «σκληρό αλλά νικηφόρο αγώνα», η οποία μάλιστα ήρθε σε συνέχεια των καλών εμφανίσεων και των υψηλών τόνων που διατήρησε όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι στάθηκε αφορμή για έναν αέρα αισιοδοξίας στα συνδικάτα. Και αυτό καθώς ένιωθαν απομονωμένα και ανήμπορα να σηκώσουν την αμφισβήτηση των κατακτήσεών τους, ενώ θεωρούσαν ότι η μη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων οφείλεται στη μη πολιτικοποίηση των θεμάτων (διακυβεύματα) από την αντιπολίτευση.


Η δεύτερη, σε διάστημα μόλις τριών μηνών, επίσκεψη στη ΓΣΕΕ του κ. Παπανδρεόυ ήταν πιο σύντομη, περίπου 70 λεπτών, αλλά είχε σαφώς πιο αποφασιστικό τόνο αναφορικά με τις Συμβάσεις, τον κοινωνικό διάλογο, τους μισθούς («η ανάπτυξη της χώρας δεν θα προέλθει μέσα από τη φτηνή εργασία» είπε) και ξεκάθαρο στόχο: τον κ. Καραμανλή και την κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων.


Επίσης η συγκυρία προσφερόταν για συγκεκριμένες δεσμεύσεις εκ μέρους του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την επομένη μάλιστα της δήλωσής του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ότι «όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο». Και αυτό καθώς:


α) ο ΣΕΒ πρότεινε αυξήσεις στους βασικούς μισθούς στο 2,8%, συνυπολογίζοντας μάλιστα τον... ευρωπαϊκό πληθωρισμό και όχι τον εγχώριο δείκτη τιμών καταναλωτή (3,5% πέρυσι),


β) αρνούνται οι τραπεζίτες ακόμη και να διαπραγματευτούν με την ΟΤΟΕ την κλαδική Σύμβαση, παρά τα υπερκέρδη που εμφάνισαν το 2005,


γ) «οδηγία» έδωσε ο Αλογοσκούφης για κατάργηση των κανονισμών προσωπικού και περικοπή των αποδοχών που έχουν συνομολογηθεί με Συμβάσεις και


δ) εφαρμόζεται ο νόμος για το ελαστικό 8ωρο με διευθυντικό προνόμιο.


Για τον ξυλοδαρμό


Η επίσκεψη και οι δεμεύσεις Παπανδρέου για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την «κοινωνική ενότητα» έγιναν μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε στο κέντρο την Αθήνας ο κ. Πολυζωγόπουλος, κάτι που επέτρεψε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για «πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονική επίθεση» και αυτά είναι «η όξυνση που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή».


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι με τις τελευταίες εξελίξεις «δεν διακυβεύεται μόνο το εργατικό εισόδημα, που είναι αναγκαίο σε περιόδους ακρίβειας, αλλά κάτι μεγαλύτερο: το θεμελιώδες δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης». Ειδικά για τις τράπεζες, ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι «οι τραπεζίτες εναρμονίστηκαν με τον κ. Αλογοσκούφη».

Από αύριο και για δύο ημέρες ο Γ. Παπανδρέου θα περιοδεύσει στο Νομό Αργολίδας, σε συνέχεια του προγράμματός του «πορεία στο λαό».
Ανάρτηση Από τον/την Δεξί Εξτρέμ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τότε η Ελλάδα δεν είχε φθάσει στο γκρεμνό, αλλά τώρα εκεί που τη φέρατε προτεραιότητα έχει να μη πέσει στο βάραθρο και μετά βλέπουμε.