slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, ασκώντας και νέες πιέσεις στην κυβέρνηση και στην Ευρώπη.
Για πρώτη φορά τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου
Κατά τρεις βαθμίδες, σε Β+ από ΒΒ+ υποβάθμισε την Ελλάδα η Fitch με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας να παραμένει σε ”αρνητικό”.
Για πρώτη φορά τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς άγγιξαν τις 1.380 μονάδες βάσης και το Χ.Α. έκλεισε στις 1.297 μονάδες με απώλειες 1,88%.

Η υποβάθμιση αντανακλά το μέγεθος της πρόκλησης που έχει μπροστά της η Ελλάδα, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, και παράλληλα να βάλει τα θεμέλια για μια διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τη Fitch, η αξιολόγηση Β+ αντανακλά την εκτίμησή της ότι θα χορηγηθεί νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα υποστούν “ήπια αναδιάρθρωση” ή “re-profiling” που θα πυροδοτούσε ένα πιστωτικό γεγονός και θα οδηγούσε σε “αξιολόγηση χρεοκοπίας” από τη Fitch.
Μια επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων τίτλων θα θεωρούταν από τη Fitch ως χρεοκοπία και η πιστοληπτική ισχύς της Ελλάδας θα αξιολογούταν ανάλογα, σημειώνει.
economikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: