slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κερατέα: Χρειάστηκαν οι κατευναστικές παρεμβάσεις, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ. Νικολάου για να αποχωρίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή



Χρειάζονται και δημιουργικές, κατευναστικές παρεμβάσεις, όπως αυτές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη, κ. Νικολάου, προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα. Αν με ρωτάτε, όμως, όσον αφορά στην κυβέρνηση, όσον αφορά τη θέληση του πρωθυπουργού και τη δική μας πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτή είναι δεδομένη και σταθερή από την πρώτη στιγμή. Τα πολιτικά ζητήματα λύνονται με διάλογο, δεν λύνονται με τη βία, δεν λύνονται με σύγκρουση».


Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, αναφερόμενος στην αποχώρηση της Αστυνομίας από την Κερατέα και των κατοίκων από τα μπλόκα στην περιοχή.

Ο κ. Παπουτσής είχε συνάντηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Κ. Λεβαντή, και στην εκτόνωση της κρίσης σημαντικό ρόλο είχε η μεσολάβηση του Μητροπολίτη Λαυρεωτικής και Μεσογαίας, Νικολάου, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση.

Μετά τη συμφωνία έκαναν δηλώσεις τόσο ο κ. Παπουτσής, όσο και ο Μητροπολίτης Νικόλαος και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, με κοινό γνώμονα την υποβολή νέων προτάσεων και την εκ νέου εξέταση της υπόθεσης προς την κατεύθυνση εξεύρευσης άμεσης λύση για τη δημιουργία ΧΥΤΥ.

Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι έχει δεσμευτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ότι την επόμενη Πέμπτη, θα γίνει συνάντηση του δημάρχου και των εκπροσώπων της περιοχής με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη και άλλους εκπροσώπους αρμοδίων υπηρεσιών της κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος της Κερατέας».

Στη συνάντηση θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας επάνω στις ιδέες που έχουν η τοπική κοινωνία, η τοπική αυτοδιοίκηση. «Έχουν μία συγκεκριμένη μελέτη, μία νέα πρόταση την οποία θέλουν να παρουσιάσουν στην κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση όπως γνωρίζετε, επιμένει στις υποχρεώσεις που έχει η χώρα μας για την προώθηση του περιφερειακού σχεδιασμού, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Από την άποψη αυτή πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονους και περιβαλλοντικούς όρους, έτσι όπως ακριβώς απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία, τα συμφέροντα του λαού, της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας είναι μια βαθειά πολιτική διεργασία και βεβαίως χρειάζεται μια πολιτική λύση. Στην πολιτική λύση αυτή, οι αρμόδιοι υπουργοί, οι αρμόδιοι φορείς είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο με την τοπική κοινωνία και την εκπροσώπησή τους. Με τον δήμαρχο, με τον νέο περιφερειάρχη. Η αποκατάσταση λοιπόν, της ηρεμίας και της τάξης, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τον δημιουργικό, ουσιαστικό διάλογο και τους συμβιβασμούς. Εξάλλου, στη Δημοκρατία πάντα υπάρχει η έννοια και των συμβιβασμών».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι εφόσον ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τους δρόμους και επομένως θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση της τάξης και της ηρεμίας στην περιοχή «δεν θα υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για την παρουσία της αστυνομίας». Σε ό,τι, δε, αφορά το Οβριόκαστρο ο υπουργός τόνισε: «Εδώ και πολύ καιρό, στη Βουλή, έχω δεσμευτεί ότι η Αστυνομία θα αποχωρήσει από την περιοχή, την επόμενη στιγμή που θα πρυτανεύσει η λογική, ο διάλογος και η διάθεση για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».

Ο υπουργός εξήρε τη συμβολή του Μητροπολίτη Νικόλαου. «Είναι μία λειτουργική παρέμβαση σε αυτή τη συζήτηση που, δυστυχώς, με ευθύνες πολλών και ακραίων λογικών που επεκράτησαν κάποιες στιγμές, δημιουργήθηκε μια εστία έντασης στην περιοχή, που δεν τιμά κανέναν», τόνισε.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω των καθυστερήσεων των προηγούμενων χρόνων και αναφερόμενος στο μέλλον του έργου, σημείωσε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κάτοικοι ενδιαφέρονται για τη δημιουργία ενός πολύ σύγχρονου σταθμού, με πλήρεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την περιοχή.

«Νομίζω ότι αυτό είναι κοινή επιδίωξη όλων. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει η ανάγκη του διαλόγου και της αποσαφήνισης των λεπτομερειών. Με ποια ακριβώς μεθοδολογία, με ποια τεχνολογία, ποιο ακριβώς περιεχόμενο θα προχωρήσουν», επισήμανε ο κ. Παπουτσής

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαυρεωτικής υπογράμμισε: «Νομίζω, ανοίγοντας η οδός Λαυρίου, θα βρούμε και τους καινούριους δρόμους και θα μπορέσουμε, ταυτόχρονα κάτι παραγωγικό και δημιουργικό να γίνει στην τοπική περιοχή που έχει νεκρωθεί και έχει στιγματιστεί από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών».

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής σημείωσε πως η πρωτοβουλία του κ. Νικόλαου για συνάντηση με τον υπουργό και εξεύρεση λύσης έγινε και με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας. «Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι και αυτός, παραμονή του Πάσχα πρέπει οι πολίτες να πάνε στα σπίτια τους, να ηρεμήσουν. Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση».

Ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε την προτεινόμενη εκ μέρους των κατοίκων λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με μία σύγχρονη μέθοδο μέσα στο βιοτεχνικό πάρκο του δήμου, εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αντίδραση από τους κατοίκους, εφόσον προκύψει συμφωνία κατά τη συνάντηση με τους συναρμόδιους φορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: