slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μιχελάκης για οικονομία, σύμφωνο ευρώ, ανδιάρθρωση χρέους, πρόταση μομφής, πρόωρες εκλογές και υποψηφιότητες στελεχών της ΝΔ


Επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως δεν διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο εξαπέλυσε η ΝΔ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Μιχελάκης παρουσίασε κοινή δήλωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία, με την οποία εκφράζεται ικανοποίηση για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου της κυβέρνησης του Δουβλίνου για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

"Φαίνεται ότι το Μνημόνιο δεν είναι ταμπού", τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος επεσήμανε πως στην πρώτη αποστολή της τρόικας στην Ιρλανδία , προχώρησε ουσιαστικά σε αλλαγή των όρων το Μνημονίου. Την ίδια ώρα, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μεροκάματου και σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, κατά μεγάλο, μάλιστα, ποσοστό.

"Αυτό αποδεικνύει πως υπάρχουν πολιτικές που μπορούν να εφαρμοστούν εκτός μνημονίου, αρκεί κάποιος να τις διαπραγματευτεί", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επισημαίνοντας πως τέτοιες προτάσεις έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση τις απορρίπτει, επειδή είναι εκτός μνημονίου.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε σε μια συνολική επισκόπηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας μια πρόγευση του "Ζαππείου 2".

Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που έχουν επισημάνει βουλευτές και υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να πει επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τον Οκτώβριο του 2009. Το έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, η οικονομία βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση, το χρέος αυξάνεται και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός καλπάζει, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η ανεργία καλπάζει, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος παρουσίασε σειρά στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία, όπως τόνισε, φαίνεται πως η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης του 8%, αντί αύξησης της τάξης του 8,5%, στην οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση, ενώ η ύφεση στο 4ο τρίμηνο του 2010 έχει φτάσει στο 6,6%.

"Είμαστε η μόνη χώρα στην ΕΕ που έχουμε συρρίκνωση της οικονομίας, το βιοτικό μας επίπεδο έχει γυρίσει 6 χρόνια πριν", δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος επεσήμανε πως η ανεργία τον Ιανουάριο του 2011 σκαρφάλωσε στο 15,1%, όταν το ΠΑΣΟΚ την παρέλαβε όπως είπε στο 9,8%.

Σύμφωνα με τη ΝΔ το κόστος δανεισμού στα έντοκα γραμμάτια μικρής διάρκειας έχει διογκωθεί, ενώ το κόστος δανεισμού της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται. Παράλληλα ανύπαρκτη είναι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τη ΝΔ, ενώ και οι οφειλές του κράτους φτάνουν τα 5,35 δισ. ευρώ μόνο για το 2010.

Όσον αφορά το χρέος ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως επί ΝΔ υπήρξε αύξηση του χρέους κατά 4,9% την περίοδο 2004-2009, αύξηση την οποία δικαιολόγησε λόγω των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των χρεών των νοσοκομείων, ενώ μόνο την περίοδο 2010-2011 το χρέος αυξάνεται κατά 14,7%.

"Η ψυχολογία της αγοράς έχει καταρρεύσει", δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως συνεχίζει να προχωρά στη λήψη ολοένα και περισσότερων μέτρων.

"Το 2011 ξεκινήσαμε από το μνημόνιο με μέτρα 9,1 δισ. ευρώ. Τα μέτρα ανήλθαν στα 14,3 στον προϋπολογισμό του 2011. Στην τρίτη επικαιροποίηση τον Φεβρουάριο του 2011 φτάνουμε στα 16,1 δισ. και από την προχθεσινή παρουσίαση του Παπακωνσταντίνου φτάνουμε στα 17,3 δισ. ευρώ . Το 2012-14 το μνημόνιο έλεγε για 15 δισ. και φτάνουμε στα 19,6 δισ..

Άρα συνολικά τα μέτρα για την περίοδο 2011-2015 φτάνουν τα 25,9 δισ. ευρώ, συμπέρανε. "Και όλα αυτά την ώρα που για το 2010-11 το ποσό των μέτρων που ελήφθησαν ή θα ληφθούν ξεπερνά τα 40 δισ.", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Για την αναδιάρθρωση

"Οι συζητήσεις αυτές δεν βοηθούν", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, για τα οποία είπε ότι ξεκινούν μέσα από την κυβέρνηση . "Εκτός του κ. Σημίτη, τα ίδια έχει πει ο κ. Πάγκαλος και άλλοι", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, τονίζοντας πως τα σενάρια καταστροφολογίας κάνουν κακό.

Επεσήμανε πάντως πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση του επιτοκίου ή και τα δύο δεν είναι κακό σενάριο.

Για τις διαδικασίες στη Βουλή

"Το σύμφωνο για το ευρώ υπεγράφη από 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διακυβερνητική απόφαση και δεν πηγαίνει στα εθνικά Κοινοβούλια", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. "είναι ένας μπούσουλας που προβλέπει γενικά θέματα, όπως για παράδειγμα το θέμα της δια βίου μάθησης. Έρχεται για συζήτηση στη Βουλή, αλλά δεν περνά για ψήφιση ή για κύρωση στο εθνικό Κοινοβούλιο", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και επεσήμανε πως ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που μπαίνει σε διαδικασία από το 2013 θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά Κοινοβούλια μέχρι το 2012.

Για πρόταση μομφής

Ο κ. Μιχελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως "παραπλανά τον ελληνικό λαό", παρουσιάζοντας έναν "οδικό χάρτη με ψέματα". Ο εκπρόσωπος τύπου επανέλαβε πως η πρόταση μομφής "είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της ΝΔ", το οποίο και θα χρησιμοποιήσει όταν και αν το κρίνει απαραίτητο, ενώ για το θέμα των πρόωρων εκλογών παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Για υποψηφιότητες

Υπάρχει μια απολύτως δημοκρατική διαδικασία η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Μιχελάκης σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου με ονόματα υποψηφίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε παράλληλα και την πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά σε ικανά στελέχη από την κοινωνία για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: