slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Διαχείριση Έργων από την Νέα Δημοτική Αρχή. Απειρία, άγνοια ή κακοδιαχείριση;»


Δημοτική Κίνηση:
«Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»
Μαράκης Νικόλαος, Επικεφαλής
Χώρα Νάξου
Στάθης Αγγελής, Δημοτικός Σύμβουλος
Στάθης Πιτταράς, Δημοτικός Σύμβουλος
        Μανώλης Μανωλάς, Μέλος Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου Νάξου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νάξος, 04/04/2011

 
Τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η Νέα Δημοτική Αρχή έλαβε τις πρώτες αποφάσεις κατοχύρωσης και ακύρωσης έργων και διαγωνισμών. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η έλλειψη γνώσης των διαδικασιών και η σαφής διάθεση ρεβανσισμού έναντι στην προηγούμενη δημοτική αρχή έχουν οδηγήσει στην κατασπατάληση πόρων, μεγαλύτερων των

8.800€, ενώ η ψήφιση προϋπολογισμού του Δήμου έχει καθυστερήσει σημαντικά.

• Δικαιωθήκαμε σε ότι αφορά την κατοχύρωση των διαγωνισμών για την επιλογή ορκωτών λογιστών, καθώς η Οικονομική Επιτροπή ακύρωσε την καθόλα παράνομη απόφαση κατοχύρωσης. Και ενώ περιμέναμε να επαναπροκηρυχτεί ο διαγωνισμός (όπως είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος), διαπιστώσαμε ότι ο Δήμος λειτούργησε ως συντεχνιακό όργανο των ορκωτών λογιστών βάζοντας ως προτεραιότητα την τήρηση των ελαχίστων αμοιβών τους (όπως καθορίζονται από το σωματείο τους) και όχι το συμφέρον του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός με τίμημα μεγαλύτερο και από τις δύο αρχικές προσφορές ακολουθώντας μία διάτρητη διαδικασία (ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τηλεφώνησε σε κάποιες εταιρείες και έλαβε προσφορές τις οποίες άνοιξε μόνος του), την οποία νομιμοποίησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Εμείς διερωτώμεθα εάν η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι από 2 Μαρτίου 2011 έχει ψηφιστεί ο νόμος 3919 (ΦΕΚ 32Α/2011) για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο οποίος καταργεί την ελάχιστη αμοιβή των ορκωτών λογιστών (δίνοντας μία μεταβατική περίοδο 4 μηνών, έως 2 Ιουλίου 2011). Είναι τέτοια η πρεμούρα επιλογής του αρεστού ορκωτού λογιστή που μπαίνει σε δεύτερη μοίρα το οικονομικό συμφέρον του Δήμου;

Σημειώνεται ότι με τις παλινωδίες της Δημοτικής Αρχής στο θέμα ορισμού των ορκωτών λογιστών, δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η απογραφή έναρξης του νέου Δήμου. Η απογραφή είναι αναγκαία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος καθυστερεί δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.

• Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Νάξου να ακυρώσει το δημοπρατημένο έργο της πεζοδρόμησης της κεντρικής και της μικρής προβλήτας, καταβάλλοντας μάλιστα στον εργολάβο την ρήτρα ακύρωσης του έργου, περίπου 5.000€ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των μελετών και των εγκρίσεων). Σημειώνεται ότι η αναγκαιότητα του έργου είχε υποδειχτεί από το Λιμεναρχείο το 2008 και απασχόλησε την υπηρεσία για 3 χρόνια, προκειμένου να γίνει η μελέτη και να παρθούν όλες οι εγκρίσεις. Δημοπρατήθηκε τον Μάιο 2010 και σήμερα ματαιώνεται με επιβάρυνση του Λιμενικού Ταμείου. Είναι κατανοητή η προσπάθεια απαξίωσης του έργου των προηγούμενων διοικήσεων του Ταμείου, όμως αυτή δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των δημοτών, πληρώνοντας ρήτρες σε εργολάβους και διαιωνίζοντας την έλλειψη πεζοδρομίων στην κεντρική και την μικρή προβλήτα του Λιμένα της Νάξου.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να ακυρώσει και τις δύο αυτές απαράδεκτες αποφάσεις. Η δημιουργία, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να προταθεί στο μέλλον, έναντι στο αδιάκοπο κυνήγι μαγισσών στο οποίο έχει επιδοθεί η Δημοτική Αρχή για να αναδείξει, τα δήθεν, κακώς κείμενα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου.

Εκ του Γραφείου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: