slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«Οι νέοι στην εποχή του μνημονίου»


Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «οι νέοι στην εποχή του μνημονίου» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/3 στην Ερμούπολη της Σύρου με ομιλήτρια τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (φωτογραφία). Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που επιφέρει το μνημόνιο σε όλες τις πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής και ιδιαίτερα στους νέους. Η οικονομική ασφυξία, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας που στους νέους σημειώνει δραματικά υψηλά ποσοστά, η ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η υποκατάσταση της σταθερής απασχόλησης με τη μαύρη, την ανασφάλιστη εργασία και την εργασία με το μπλοκάκι, η ασφυξία των πιστώσεων στην παιδεία, υγεία, έρευνα κ.α., δημιουργούν εφιαλτική προοπτική στους νέους ανθρώπους, μεγάλη μερίδα των οποίων προβληματίζεται σοβαρά για αναζήτηση εργασίας και καλλίτερης τύχης σε χώρες του εξωτερικού. Το ερώτημα που πλανάται σε ολόκληρη την κοινωνία είναι: ποιο μέλλον μπορεί να έχουν οι νέοι άνθρωποι με αυτή την πολιτική; Προφανώς κανένα, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική και αν δεν υπάρξει μια άλλη πορεία με αναδιανομή του πλούτου, ανάπτυξη και απασχόληση.


Μετά την αρχική ομιλία, ακολούθησε συζήτηση και παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν έντονο χαρακτήρα αμφισβήτησης τόσο για το ρόλο των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος συνολικά, όσο και για την αντίδραση της αριστεράς απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αμφισβητήθηκε επίσης η ικανότητα της αριστεράς να δώσει πειστικές απαντήσεις, όσο και να εμπνεύσει συλλογικούς αγώνες. Φυσικά κοινός παρανομαστής υπήρξε η ανάγκη ενότητας της αριστεράς, αλλά και η δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης από κοινωνικές δυνάμεις απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.


Το Σάββατο 19/3, η Ηρώ Διώτη συνοδευόμενη από τον επικεφαλής των «Πολιτών Κόντρα στον Καιρό» Νίκο Συρμαλένιο και το μέλος της Γραμματείας της Π.Κ. Σύρου-Μυκόνου του ΣΥΝ Γρηγόρη Μισκεδάκη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας Θ. Μήτσκας και Γ. Πολυδούλης, καθώς και αρκετοί πρόεδροι σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του. Από την πλευρά των συνδικαλιστών επισημάνθηκαν σε υψηλούς τόνους οι δραματικές επιπτώσεις του μνημονίου προς τους εργαζόμενους, το υψηλό ποσοστό ανεργίας στο Ν. Αιγαίο και κυρίως στη Σύρο, ενώ θεώρησαν ότι η κυβέρνηση εκτελεί διατεταγμένες εντολές. Σε ότι αφορά το Νεώριο, δήλωσαν ότι μέχρι τώρα έχουμε μόνο υποσχέσεις για την ανάθεση των δύο δεξαμενών του Π.Ν., ενώ στην τελευταία κινητοποίηση τους στο Υπουργείο Άμυνας, απέσπασαν πάλι την υπόσχεση περί επίσπευσης του διαγωνισμού. Επίσης σε ότι αφορά τις συμβάσεις του ναυπηγείου της Ελευσίνας αλλά και του Νεωρίου με Γαλλική εταιρεία για συμπαραγωγή 6 φρεγατών, ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ενώ μας μετέφεραν ακόμη την ανησυχία τους για τις περαιτέρω εξελίξεις μετά την υπαγωγή της Ελευσίνας στη διαδικασία πτώχευσης του άρθρου 99. Τέλος ευχαρίστησαν το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ για τη συνεπή του στάση συμπαράστασης σε όλους τους αγώνες και τα αιτήματα των εργαζομένων του Νεωρίου και έφεραν ως παράδειγμα την τελευταία Ερώτηση στη Βουλή, που έγινε αμέσως με τη δημοσιοποίηση των πρόσφατων προβλημάτων του ναυπηγείου.
Από την πλευρά μας, επαναλάβαμε την αυτονόητη στήριξη στους εργαζόμενους του Νεωρίου που αποτελεί μία από τις λίγες εναπομείνασες βιομηχανικές μονάδες στο Αιγαίο, στηλιτεύσαμε την ανυπαρξία εθνικής ναυπηγικής πολιτικής και καλέσαμε τους εργαζόμενους να αγωνιστούμε μαζί για τη δημιουργία ενός ευρέος μετώπου πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για την ανατροπή του μνημονίου.


Ακολούθησε συνάντηση με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκο Παγίδα, ο οποίος και ανέλυσε στη βουλευτή τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη Δικαιοσύνη στις Κυκλάδες και ανέπτυξε την αντίθεση του συλλόγου για τις αλλαγές στο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο που σχετίζονται με το δικηγορικό λειτούργημα.


22/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: