slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων – Να κλείσουν οι ΧΑΔΑ στα νησιά, μέχρι 1η Ιουλίου η προθεσμία

khatzemikhales
Σε τεχνική συνάντηση με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κω, με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτη Χατζημιχάλη, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης, που συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Τζώρτζη Μακριωνίτη και τους περιφερειακούς συμβούλους Μαρία Κυπραίου, Γιάννη Καμπανή, Ειρήνη Σβύνου και Αντώνη Χατζηϊωάννου, που είναι και ο αρμόδιος στα ...

θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του σχεδίου για το κλείσιμο όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Παρουσία δημάρχων της Δωδεκανήσου, ο κ. Μαχαιρίδης επέμεινε στην άποψή του ότι κάθε νησί πρέπει να διαχειρίζεται τα σκουπίδια του, ενώ αποφασίστηκε να κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ μέχρι την 1η Ιουλίου, σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα.
Πράγμα που σημαίνει, ότι μέχρι την εκπνοή της συγκεκριμένης προθεσμίας οι Δήμοι της Δωδεκανήσου υποχρεούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Με την άποψη αυτή συμφώνησαν οι δήμαρχοι Κω και Λειψών, κ. Κώστας Καίσερλης και Μπενέτος Σπύρου, καλώντας τους συναδέλφους τους να δοθεί οριστικό τέλος στη λειτουργία των ΧΑΔΑ.

Σημειώνεται, ότι για την προοπτική κλεισίματος των ΧΑΔΑ στον νησιωτικό χώρο, οι Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και Νάσος Γιακαλής, όπως και ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Φώτης Χατζημιχάλης, είχαν συναντηθεί στις 3 Φεβρουαρίου με την υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, εν όψει της εκχώρησης των σχετικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες από την 1η Ιουλίου.

Μετά τη σημερινή τεχνική συνάντηση, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στον Δήμο της Κω, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα του νησιού.
Μετά την Κω, ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης θα επισκεφθεί την Κάλυμνο

Δεν υπάρχουν σχόλια: