slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανοιχτή Επιστολή του …αγωνιούντος Προέδρου της Κορώνου προς τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Άρχισαν τα ...παράπονα από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου προς τη νέα Δημοτική Αρχή.

Τα παράπονα αυτά είναι λίγο υπερβολικά μια και αναφέρονται στην άσχημη εικόνα που έχει το χωριό του, εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Ή λειτουργεί με τόσο γρήγορους ρυθμούς η ζωή εκεί και έγιναν ραγδαίες αλλαγές σε τόσο μικρό διάστημα ή είναι τόσο ανυπόμονος ο πρόεδρος να δείξει έργο, που δεν δίνει καθόλου χρόνο προσαρμογής στη νέα διοίκηση του δήμου με τα δεδομένα του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ή του αρέσει να κάνει αντιπολίτευση και θέλει να το τονίσει από νωρίς – νωρίς….

Η κρίση δική σας!

Διαβάστε στο όλη την ανάρτηση, την ανακοίνωση της Δημοτική Κίνηση«Συμπαράταξη Νάξου & Μικρών Κυκλάδων του Νίκου Μαράκη


Χουζούρης Νικόλαος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κορώνου

Προς: Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
Μανόλης Μαργαρίτης, Δήμαρχος

Κοινοποίηση:
Μαυρομάτης Φώτιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Μανιός Αντώνιος, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας
Δημοτική Παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νάξου»
Δημοτική Παράταξη «Πολίτες για τα Νησιά μας»
Τοπικά ΜΜΕ

Κόρωνος, 9/2/2011

Θέμα: «Αρμοδιότητες Κοινοτικών Συμβουλίων
Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων»

Ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων της Νέας Δημοτικής Αρχής αποστέλλω την παρούσα ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προκειμένου να εκφράσω (ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορώνου) την αγωνία μου για την εγκατάλειψη του χωριού μας. Δεν γνωρίζω τους λόγους που αγνοείτε εμάς τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας και δεν μας έχετε καλέσει σε μία (έστω και εθιμοτυπική) συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα προβλήματα των χωριών και να αποφασίσουμε ποιος θα είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων των Προέδρων και των Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη (άρθρο 82) οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας είναι επιγραμματικά:
1. Μεριμνά για την καλή κατάσταση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας της τοπικής κοινότητας
2. Μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων
3. Λαμβάνει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης
4. Μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου δημοτικού φωτισμού
5. Μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών
6. Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία, την συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της τοπικής κοινότητας
7. Καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι υπεύθυνος για την ομάδα πυρασφάλειας
8. Είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της τοπικής κοινότητας
9. Εισηγείται στο τοπικό συμβούλιο θέματα της αρμοδιότητάς του και εκτελεί τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου
10. Ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή

Από τις παραπάνω αρμοδιότητες, η μόνη που πραγματικά εξασκείται είναι αυτή της έκδοσης πιστοποιητικών ταφής. Στα θέματα καθημερινότητας (καθαριότητα, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση και χρήση μηχανημάτων του δήμου) δεν έχουμε καμία συνδρομή από την αρμόδια αντιδημαρχία που εδρεύει στο Χαλκί με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να προστρέξουμε στην βοήθεια του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας του Φιλωτίου (τον οποίο και ευχαριστούμε για την έξω από τις αρμοδιότητές του βοήθεια που μας προσφέρει).

Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο οι κάτοικοι των ορεινών χωριών να πρέπει να πηγαίνουν στην Χώρα ή το Χαλκί για απλές συναλλαγές τους με τον Δήμο (π.χ. έκδοση ΤΑΠ, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, γνήσιο υπογραφής κ.α.), γεγονός που αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα και το γράμμα του Καλλικράτη και την αρχή της εγγύτητας των υπηρεσιών προς τους κατοίκους, ειδικά των ορεινών νησιωτικών περιοχών.

Είναι πεποίθησή μου ότι τα προβλήματα θα πρέπει να τα επεξεργάζεστε σε συνεργασία με τους εκλεγμένους Προέδρους και Κοινοτικούς Συμβούλους και όχι με τους παρολίγο τοπικούς υποψηφίους του Συνδυασμού σας (που συμπεριφέρονται ως παράγοντες του τόπου) και σε αυτό νομίζω ότι εκφράζω την πλειοψηφία των Προέδρων.

Τέλος, πιστεύω ότι εάν όλοι μας σεβαστούμε τον Καλλικράτη ως θεσμό, θα προχωρήσουμε μπροστά λύνοντας σημαντικότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.


Εκ του Γραφείου Τύπου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλοι προέδροι, άλλων χωριών και πιο απομακρυσμένων της Κορώνου κάθε μέρα σχεδόν επισκέπονται το Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για να λύσουν τα προβλήματα των Χωριών τους. Μπας και εσάς δεν το επιτρέπει το επαγγέλμά σας να ασχολειθείται όσο πρέπει και φταίνε όλοι οι άλλοι; Γιατι μια παροιμία λέει ή παπάς -παπάς ή ζευγάς- ζευγάς .Διαφορετικά ρώτησε το Μάκη να σε βοηθήσει.

Ορεινός είπε...

Τελικά τέτοια ξεφτίλα δεν την φανταζόμασταν. Απευθύνονται οι πρόεδροι των Κοινοτήτων στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανιό για διάφορα θέματα του χωριού τους και αυτός τους παραπέμπει στον πρόεδρο του Φιλοτίου Κρασά. Αν ο άνθρωπος είναι ανίκανος και ακατάλληλος σε αυτά που του έχουν αναθέσει να παραιτηθεί και να βάλουν άλλο στη θέση του. Ποιος είναι αυτός ο Κρασάς για να τον ρωτούν οι πρόεδροι των άλλων χωριών μας τι θα κάνουν. Αυτός είναι για το χωριό του και όχι για τα άλλα. Ντροπή. Και πιο είναι το επίπεδο και οι γνώσεις του για να καπελώνει τους άλλους προέδρους. Ντροπή σας ανίκανοι και άσχετοι

Ανώνυμος είπε...

Ο Κρασσάς δε λειτουργεί ως αφέντης - πρόεδρος, ούτε ανεξέλεγκτα. Του έχει ζητηθεί από το Δήμαρχο να συντονίζει προσωρινά το τμήμα αυτό.
Και ο Αντώνης Μανιός από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα είναι στο γραφείο του στο Χαλκί, πρόθυμος, όπως πάντα, να εξυπηρετήσει οποιονδήποτε, σε οτιδήποτε.
Μια επίσκεψη θα σας πείσει.
Προσπαθείστε να ενημερώνεστε πριν αφήνετε τις κακίες σας εκτός αν το ζητούμενο είναι μόνο η αντιπολίτευση και η ...ζήλια!
Και μια φιλική συμβουλή: Για να έχει αποτέλεσμα η κριτική και να μην οδηγεί σε γκάφες σταματήστε να την κάνετε από το γραφείο, το φούρνο, γενικά εξ αποστάσεως...