slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Μιχελάκης για συνάντηση ΓΑΠ - Μέρκελ, επαφές ΓΑΠ με το ΔΝΤ, ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, πρόωρες εκλογές, Καραϊσκάκη

http://www.report24.gr/wp-content/uploads/18281_lp_-1.jpgΓια πλήρες αδιέξοδο της πολιτικής του μνημονίου κάνει λόγο η ΝΔ, κάτι που όπως τονίζει, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και την ανάγκη διαβουλεύσεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος του κόμματος υπενθύμισε πως "η ΝΔ σταθερά και ξεκάθαρα υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής λύσης", τονίζοντας πως χρειάζονται κινήσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει το δημόσιο χρέος χωρίς πρόσθετα επώδυνα μέτρα.

"Θεωρούμε αυτονόητη την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Αυτό άλλωστε επιβάλλουν και λόγοι ισότιμης αντιμετώπισης σε σχέση με την Ιρλανδία", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην κυβέρνηση να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, καθώς όπως επεσήμανε η επιμήκυνση έχει αποφασιστεί από τις 28 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup".

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει επίσης ταχθεί υπέρ της έκδοσης του ευρωομολόγου ενώ έχει ζητήσει και τη μείωση του επιτοκίου.

Για τις δηλώσεις του Στρος Καν

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ΝΔ επανέφερε το θέμα των δηλώσεων του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, επικρίνοντας την κυβέρνηση πως αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Απάντηση δεν πήραμε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως "μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο κόσμος καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί σιωπά η κυβέρνηση και προσπαθεί να αλλάξει συζήτηση. Όπως καταλαβαίνει πολύ καλά και τι πραγματικά έχει συμβεί".

Για λάθη κυβέρνησης Καραμανλή

"Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει κάνει λάθη. Εμείς έχουμε κάνει σκληρή αυτοκριτική. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατηγορείται για πράγματα που δεν έκανε, αυτή η κυβέρνηση κατηγορείται για πράγματα που έκανε", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Για πρόωρες εκλογές

"Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης κατηγορώντας πάντως το ΠΑΣΟΚ πως διακινεί κατά βάση αυτά τα σενάρια. "Αυτοί βγαίνουν, αυτοί τα διαρρέουν, αυτοί τα μαζεύουν, αυτοί τα ξαναβγάζουν. Τώρα ξεκινούν τις διαρροές για ανασχηματισμό. Οι άνθρωποι έχουν φτάσει προ αδιεξόδου" ανέφερε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τις τελικές διατυπώσεις και την πλήρη εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται συμψηφισμός των χρεών, αναμένει η Νέα Δημοκρατία για να τοποθετηθεί και επίσημα, αν και εμφανίζεται "δικαιωμένη" για το γεγονός ότι στο θέμα του συμψηφισμού, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος του κόμματος, "η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, έρχεται κοντά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Ο Αντώνης Σαμαράς από τις 7 Ιουλίου είχε τονίσει την ανάγκη για άμεσο συμψηφισμό ανάμεσα στις οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες και στις οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος", δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη "όταν το κράτος ζητεί από τους πολίτες να είναι συνεπείς, οφείλει να είναι συνεπές πρώτα από όλους το ίδιο".

Η ΝΔ, πάντως, διατηρεί ακόμα επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για "επικοινωνιακή πιρουέτα του ΠΑΣΟΚ" και στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου.

Για συγχωνεύσεις τραπεζών

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος τάσσεται η ΝΔ. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μιχελάκης δήλωσε πως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι παρεμβάσεις της πολιτείας και οι πρωτοβουλίες των ίδιων των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ως στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας και της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων και της αγοράς.

"Έτσι είναι σκόπιμη πράγματι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές", είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος και υπενθύμισε πως ο κ. Σαμαράς έχει τονίσει πως αυτές οι εξαγορές είναι αναγκαίες για να αντέξουν την κρίση οι τράπεζες, αρκεί βέβαια να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να γίνονται με διαφάνεια και να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Για την κατάσταση στην αγορά

Κριτική στην ασκούμενη οικονομική πολιτική άσκησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ με αφορμή τα στοιχεία μελέτης που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου για το δημοσιονομικό και κοινωνικοοικονομικό κόστος από το κλείσιμο μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την μελέτη μέχρι το τέλους του έτους αναμένεται να βάλουν "λουκέτο" 220.000 επιχειρήσεις και το κοινωνικό κόστος θα εκτιναχθεί, δήλωσε ο κ. Μιχελάκης. " Η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε στραγγαλισμό την αγορά. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι παγιδευμένη στην αδιέξοδη πολιτική της. Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ έχουν προτείνει άλλο μείγμα πολιτικής που θα βασίζεται στην αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας" δήλωσε ο Εκπρόσωπος της ΝΔ.

Για τα επεισόδια στο Καραϊσκάκη

Στην έντονη καταδίκη της βίας από όπου και αν προέρχεται προχώρησε η ΝΔ με αφορμή και τα τελευταία επεισόδια στο γήπεδο Καραϊσκάκη και όσα ακολούθησαν. Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως η ΝΔ έχει ξεκάθαρη και πάγια θέση. "Καταδικάζουμε τη βία με όποιον τρόπο και αν εκδηλώνεται, σε όποιο χώρο και αν συμβαίνει, όποια και αν είναι η αιτία, όποια και αν είναι η πρόφαση", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

Για τους μετανάστες στο Μέγαρο Υπατία

Την έντονη ανησυχία της ΝΔ για τις εξελίξεις όσον αφορά το θέμα των λαθρομεταναστών που συνεχίζουν να παραμένουν στο Μέγαρο Υπατία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, επικρίνοντας την κυβέρνηση πως δεν έχει κανένα σχέδιο για το τι θα γίνει και εκφράζοντας την αγωνία του για το ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα. "Ελπίζουμε οι όποιες εξελίξεις να μην χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για κοινωνική αναταραχή", δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.

1 σχόλιο:

Πανοχωρίτης είπε...

Χαρά εσείς να βουλιάξει η οικονομία ακόμη πιο βαθιά από εκεί που την αφήσατε. Της παράταξης σας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είναι η Μέρκελ και να την χαίρεστε. Να είστε όμως σίγουροι ότι όπως και να έρθουν τα πράγματα ο λαός δεν πρόκειται να ξεχάσει τους αυτουργούς αυτής της κατάστασης.