slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΝΑΞΟΥ


Νάξος 21/02/2011

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι επιχειρηματίες καταστημάτων καφέ, καφέ-μπαρ, μπαρ, Ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων κλπ κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα (21.02.2011) από όλες τις περιοχές του διευρυμένου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, μετά από πρόσκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας «Φιλοξενία» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε διαδήλωση, στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας Νάξου, προκειμένου να δηλώσουμε την αντίδρασή μας σε συγκεκριμένα προβλήματα του κλάδου μας . Στην Διαδήλωση παρευρέθηκαν εκατοντάδες επαγγελματίες απ’ όλο τον διευρυμένο Δήμο, οι οποίοι έκλεισαν και τα καταστήματά τους (24ωρο), μαζί τους εργαζόμενοι, πελάτες αλλά και απλοί πολίτες επισημαίνουμε τα ακόλουθα:




• Αντιδρούμε στις συνεχείς αυξήσεις ΦΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στην περιοχή μας. Απαιτούμε μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο μας (όπως έγινε σε άλλον συναφή τουριστικό κλάδο) ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των εποχιακών και άλλων επιχειρήσεων.
• Αντιδρούμε στις υψηλές απαιτήσεις του ασφαλιστικού μας φορέα. Ζητάμε ουσιαστική ρύθμιση των υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ρυθμίσεων που να δύναται να καλύψει ο επαγγελματίας όχι ρυθμίσεις για την δημιουργία εντυπώσεων. Ζητάμε συνυπολογισμό της εποχικότητας στις εισφορές να μην πληρώνουν τα ίδια οι επιχειρήσεις που λειτουργούν 5 μήνες μ’ αυτές που λειτουργούν 12.
• Αντιδρούμε στην διατήρηση Δημοτικού Φόρου 5% στα μπαρ και στα κέντρα Διασκέδασης και Ζητάμε την κατάργησή του ολοσχερώς από όλους τους κλάδους Εστίασης αφού εξ’ ορισμού είναι και παράνομος.
• Αντιδρούμε στις δυσβάσταχτες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων και ζητάμε πάγωμα των αυξήσεων , και των εξώσεων. Ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων όπως κάνει το Δημόσιο στα ακίνητα που νοικιάζει εκείνο, προχωρώντας σε μειώσεις μέχρι και 30%.
• Αντιδρούμε στις απαιτήσεις των εταιρειών Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Ζητάμε σαφή κριτήρια για τον καθορισμό του ύψους των οφειλομένων δικαιωμάτων.
• Αντιδρούμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ακτοπλοΐα. Ζητάμε εφαρμογή του «Μεταφορικού Ισοδυνάμου» και «κατάργηση των εισφορών προς τρίτους» που επιβαρύνουν το εισιτήριο σε ποσοστό 35%.
• Αντιδρούμε στην εφαρμογή αυτού του Αντικαπνιστικού νόμου που προέκυψε χωρίς διαβούλευση και επιβάλλεται φασιστικά. Λαμβάνοντας υπόψη μας ότι:
• Στη Χώρα μας το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό, κατά πολύ υψηλότερο αυτού των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι δε πελάτες των καταστημάτων μας είναι σε συντριπτικό ποσοστό καπνιστές. Η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι εκ μέρους της Κυβέρνησης υποκριτική και ανελεύθερη διότι:
• αν υποθέσουμε, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προστασία του πληθυσμού από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, τότε θα έπρεπε η κυβέρνηση και η εξ ίσου υποκριτική ΕΕ, να απαγορεύσει την καλλιέργεια, την μεταποίηση και την εμπορία των προϊόντων καπνού, και όχι απλά να ποινικοποιήσει το κάπνισμα στα καταστήματά μας
• η κυβέρνηση, ως Μεγάλος Αδελφός, λαμβάνει μέτρα για την υγεία μας, μετατρέποντας τους πολίτες σε άβουλα όντα και παραβιάζοντας στοιχειώδεις ελευθερίες τους. Και οι καπνιστές, όπως και οι μη καπνιστές, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα αναζητήσουν την έξοδο, τη χαλάρωση, τη διασκέδαση, σε χώρους καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων.
Τα καταστήματά μας βιώνουν ήδη τις καταστροφικές συνέπειες της απαγόρευσης, καθώς οι πελάτες τους (καπνιστές στο μεγαλύτερο μέρος τους), έχουν πλέον ως αντικίνητρο την απαγόρευση του καπνίσματος. Μη μπορώντας να βγουν για καφέ ή για ποτό, που κατά παράδοση συνοδεύεται από ένα τσιγάρο, μένουν σπίτι τους ή συχνάζουν σε όσα καταστήματα διαθέτουν μεγάλους υπαίθριους χώρους. ΄Ετσι, εκτός από την κατακόρυφη πτώση της ζήτησης, είμαστε αντιμέτωποι με τον αθέμιτο ανταγωνισμό των καταστημάτων αυτών, αφού δεν έχουν όλα τα καταστήματα τη δυνατότητα να διαθέτουν υπαίθριους χώρους.
Μ’ άλλα λόγια, με την απαγόρευση αυτή η κυβέρνηση:
 πλήττει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεων σε όλη τη Χώρα, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης.
 συμβάλλει στην περαιτέρω καθίζηση της Αγοράς, στο κλείσιμο καταστημάτων και στην κατάργηση θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα στη μείωση των εσόδων του Δημοσίου από φόρους.
 επιδεινώνει την ψυχολογία του πληθυσμού, κόβοντάς του, είτε το θέλει είτε όχι, μια συνήθεια, που «λειτουργεί» ως παρηγοριά και ανάσα στα δύσκολα.
 δεν διδάσκεται από τις ακραίες συνέπειες, που παρατηρήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και που ήδη τους υπαγορεύουν την επάνοδο σε καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας καπνίσματος (π.χ. Ολλανδία, Αυστρία )




Αποφασίζουμε να επιμείνουμε με όλες μας τις δυνάμεις σε ένα σύστημα ελεύθερης επιλογής και για τον επιχειρηματία και για τον πελάτη : στον ελεύθερο εκ μέρους του επιχειρηματία χαρακτηρισμό του καταστήματός του σε «καπνιζόντων» και «μη καπνιζόντων», με τρόπο εμφανή, και με βάση αυστηρών προδιαγραφών ώστε ο πελάτης να μπορεί να κάνει την επιλογή του και να το προτιμήσει ή όχι. Να δοθούν κίνητρα από την Πολιτεία για την δημιουργία καταστημάτων μη καπνιζόντων.
Τέλος Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο την μέριμνα για όλες τις περιοχές του Δήμου. Απαιτούμε Διαβούλευση και συμμετοχή των Επαγγελματιών μαζί με τους απλούς Πολίτες στις αποφάσεις. Απαιτούμε την ουσιαστική βοήθεια του Δήμου στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε μια προσπάθεια προστασίας και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.



ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

• Το παρόν ψήφισμα να επιδοθεί στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους αρμόδιους Υπουργούς, στους τοπικούς Βουλευτές και στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.

Το Προεδρείο του Σωματείου
Της Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων « Φιλοξενία »


Υιοθετούμε ανεπιφύλακτα το περιεχόμενο του ψηφίσματος της 21.02.2011 των επιχειρηματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το συνυπογράφουμε, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα τους.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση



Δεν υπάρχουν σχόλια: