slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Siemens: Αυτοί παραπέμπονται

Ένας πρώην πρωθυπουργός, 15 πρώην υπουργοί και ένας νυν παραπέμπονται στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens.

Αργά το βράδυ έγιναν γνωστά τα ονόματα που αναφέρονται στα πορίσματα, που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει πολιτικές ευθύνες κατά τομέα έρευνας και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν άλλες ευθύνες:

Για τον ΟΤΕ στους Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου και Νίκο Χριστοδουλάκη που μετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Αλογοσκούφη από την περίοδο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

•Για τον ΟΣΕ στους Χρήστο Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, ενώ για τη προμήθεια του C4I στους Γιάννο Παπαντωνίου από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη από την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

•Για τις προμήθειες στα εξοπλιστικά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, για τις προμήθειες στο υπουργείο Πολιτισμού στον Μιχάλη Λιάπη και για το σκέλος της «συγκάλυψης» στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Γιάννη Παπαθανασίου, εξαιτίας της απομάκρυνσης του πρώην εισαγγελέα Γιώργου Ζορμπά και της υποβάθμισης της Αρχής για το "ξέπλυμα" χρήματος σε απλή επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο βουλευτής Α΄Αθήνας Παντελής Οικονόμου χαρακτήρισε μεγάλη τη λίστα των προτεινομένων, ενώ εξέφρασε διαφωνίες για την υπόδειξη του κ. Βερελή (για τον ΟΤΕ), του κ. Παπαθανασίου (για την αποπομπή Ζορμπά), του κ. Πολύδωρα (για την τροποποίηση των συμβάσεων) και του κ. Παπαντωνίου (για το C4i).

Η ΝΔ από την πλευρά της δεν κάνει διαχωρισμούς κατά τομείς έρευνας και κατ’ αρχήν αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, χαρακτηρίζοντας την πολιτική του ευθύνη αδιαμφισβήτητη, μιλώντας για «αποκλειστικά πράσινο σκάνδαλο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει εμμέσως, η εξέταση να αφορά εκτός από τον Κώστα Σημίτη, και τους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Ευάγγελο Μαλέσιο, Αναστάσιο Μαντέλη, Χρήστο Βερελή, και Γιώργο Παπακωνσταντίνου (για τη συμμετοχή του στο ΔΣ του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Σημίτη).

Στην περίπτωση αποδοχής της πρότασής της από το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, όπως δηλώνουν στελέχη της, "δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να εξεταστούν και τα πεπραγμένα και των δικών της υπουργών", αν και «κρίνει ότι δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο εναντίον τους, αφού απλώς κλήθηκαν να υλοποιήσουν ήδη υπογεγραμμένες από το ΠΑΣΟΚ συμβάσεις».

Τα 17 ονόματα:

Κώστας Σημίτης

1. Αναστάσιος Μαντέλης,
2. Χρήστος Βερελής,
3. Γιάννος Παπαντωνίους
4. Νίκος Χριστοδουλάκης
5. Μιχάλης Λιάπης
6. Γιώργος Αλογοσκούφης
7. Γιώργος Βουλγαράκης,
8. Βύρωνας Πολύδωρας,
9. Προκόπης Παυλόπουλος
10. Χρήστος Μαρκογιαννάκης
11. Άκης Τσοχατζόπουλος,
12. Γιάννης Παπαθανασίου,
13. Ευάγγελος Μαλέσιος,
14. Αναστάσιος Μαντέλης,
15. Χρήστος Βερελής,
16. Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Διαφωνία Καμμένου με ΝΔ

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμένος, διαφωνώντας με τις προτάσεις του κόμματός του, κατέθεσε δική του έκθεση ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών και αστικών ευθυνών για τους: Σημίτη. Μαντέλη Τσοχατζόπουλο, Παπαντωνίου, Χριστοδουλάκη, Μαντέλη, Παπακωνσταντίνου, Μαλέσιο, Λιάπη και Μαρκογιαννάκη. Απαλάσσει δε τους Χρήστο Παπουτσή, Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Χρίστο Βερελή.

Υπέρ προανακριτικής ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής για την περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών σε όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, που χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, τάσσεται στο πόρισμα του το ΚΚΕ.

Υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί σε ονόματα μέχρι να έλθει η υπόθεση στην ολομέλεια της βουλής.

Τη Δευτέρα το ογκώδες πόρισμα

Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στην ολομέλεια το ογκώδες πόρισμα.

Χαρακτηριστικό του είναι η πολύ προσεκτική διατύπωση, αφού αποφεύγεται να γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα αδικήματα που θα μπορούσαν να αποδοθούν στους υπό έρευνα πρώην υπουργούς, και από την αρχική διατύπωση με παρέμβαση του προέδρου της εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη αφαιρέθηκε ο επιθετικός προσδιορισμός «ποινικές» και έμεινε μόνον «περαιτέρω τυχόν ευθύνες».

Το επόμενο βήμα θα είναι να οριστεί από το προεδρείο της Βουλής μετά από πρόταση 60 βουλευτών η ημερομηνία συζήτησής του στην Ολομέλεια.

Στη συνέχεια θα πρέπει με πρωτοβουλία τριάντα βουλευτών να κατατεθεί πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, στην οποία απαιτείται να αναφέρονται ρητώς και με σαφήνεια τα ονόματα όσων αφορά η νέα έρευνα.

1 σχόλιο:

Παριανός είπε...

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει και από τα δύο κόμματα και καλλά κάνει η ΝΔ μόνο από το ΠΑΣΟκ. Και στο τέλος λέει-δεν θα είχαμε αντίρηση να ελεγχθούν και οι δικοί μας- Αυτό δείχνει ότι τρέμουν να αναφέρουν ονόματα δικών τους γιατί θα τους τινάξουν στον αέρα με τα στοιχεία που έχουν εις βάρος τους σε διάφορα σκάνδαλα. Το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα, γιατί ο Πρόεδρος και όλα τα σημερινά του στελέχη είναι πεντακάθαροι. Τρέμουν και βγάζουν μουγκαμάρα. Ντροπή σας λαμόγια!