slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απ. Ψαρράς: "Δεν επιθυμώ να έχω ούτε καλημέρα"

Απόστολος Κ. Ψαρράς
Πολιτικός Μηχανικός
ΦΙΛΩΤΙ
843 02 ΝΑΞΟΣ

Νάξος 27 - 01 - 2011

Θέλω κατ’ αρχάς να δηλώσω τα εξής αυτονόητα, σχετικά με το θέμα ύπαρξης ή μη νομικού κωλύματος ως προς την εκλογή μου σαν Δημοτικός Σύμβουλος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Παρόλο που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Φώτης Μαυρομάτης, ανακοίνωσε στην 1η συνεδρίαση του Δ.Σ. τα προβλεπόμενα από τον «Καλλικράτη» για το θέμα αυτό, εν τούτοις κατανοώ πλήρως τις τυχόν ενέργειες τις οποίες έκανε ή θα κάνει οποιοσδήποτε εναντίον της εκλογής μου, για τον δικό του αυτονόητο από όλους λόγο.



Στην πιο πάνω όμως συνεδρίαση, από την πλευρά του συνδυασμού του κ. Ν. Μαράκη τέθηκαν λόγω του επαγγέλματός μου (Πολιτικός Μηχανικός-Εργολάβος Δημοσίων Έργων) και θέματα ηθικής τάξεως ως προς το πρόσωπό μου.

Αμφισβήτησαν οι ομιλητές Ν. Μαράκης και Γ. Καραμανής, και ως εκ τούτου καταψήφισαν σαν συνδυασμός, την πρόταση του Δημάρχου για τον ορισμό μου ως τακτικού μέλους των επιτροπών α) Παραλαβής έργων, βάσει του άρθρου 16 του Π.Δ. 171/87 και β)Βεβαίωσης καλής εκτέλεσης έργων και εργασιών, βάσει του άρθρου 15 του ίδιου Π.Δ. Αιτιολόγησαν δε τη θέση τους αυτή με το επιχείρημα ότι θα είμαι ελέγχων και ελεγχόμενος, παρόλο που ο Πρόεδρος, κ. Φ. Μαυρομάτης, είπε ότι για τυχόν περιπτώσεις τέτοιων έργων, υπάρχει και ο νόμιμος αναπληρωτής μου. Όπως έθεσαν μάλιστα το ζήτημα, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι μόνος μου τάχα θα παραλάμβανα τα έργα που είχα εκτελέσει. Η θέση τους αυτή εξηγείται μόνο με μία εκ των δύο παραδοχών. Η πρώτη είναι ότι τόσα χρόνια κουμανταδόροι του Δήμου Νάξου δεν έμαθαν τι λέει η σχετική νομοθεσία και η δεύτερη ότι την ήξεραν, αλλά έλεγαν ό,τι έλεγαν δημαγωγούντες και υποκρινόμενοι ότι ενδιαφέρονται και για θέματα ηθικής τάξεως.

Χωρίς να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, τις οποίες όμως θα αναφέρω με πρώτη ευκαιρία, θα σημειώσω μόνο ότι η μεν πρώτη επιτροπή εκτός από το δημοτικό σύμβουλο έχει από έναν (1) έως και τρεις (3) τεχνικούς διπλωματούχους Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. σαν μέλη (άρθρο 16 του Π.Δ. 171/87) αναλόγως του προϋπολογισμού των έργων, η δε δευτέρα επιτροπή είναι για μικρά έργα μέχρι 6.000 ευρώ (2.000.000 δρχ) και παραλαμβάνονται από δύο (2) δημοτικούς συμβούλους που συντάσσουν και τη βεβαίωση για την καλή εκτέλεση και το εύλογο της δαπάνης του έργου (άρθρο 15 του Π.Δ. 171/87). Είναι δε αυτά έργα που συνήθως αναλαμβάνουν εμπειροτέχνες εργολάβοι και όχι διπλωματούχοι μηχανικοί.
Εν συνεχεία ο κ. Ν. Μαράκης με κατηγόρησε ότι «εσκεμμένα» καθυστέρησα τις εργασίες πλακόστρωσης σε έργο που εκτελώ από το Σεπτέβριο του 2010 στη Χώρα και σε Γλυνάδο, Γαλανάδο, για να δημιουργήσω άσχημες εντυπώσεις στον κόσμο για την τότε Δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να μην ψηφίσουν στις εκλογές της 7/11/2010 το συνδυασμό του, αφού όπως είπε «Από τον Αύγουστο που άρχισαν τα έργα, καθυστερούσα επίτηδες». Γι’ αυτό και καταψήφισαν και οι εννέα (9) την από 20/12/2010 αίτησή μου για παράταση προθεσμίας του έργου έως 28/2/2011.

Αναφέρω απλώς ότι το έργο ξεκίνησε την 16η Σεπτεμβρίου 2010 και όχι τον Αύγουστο και ήδη βρίσκεται στην τελευταία φάση του. Σημειώνω δε ότι μέχρι παραμονές των εκλογών εκτελούσαμε εργασίες εκεί που εξυπηρετούσε τη Δημοτική Αρχή, κατόπιν υποδείξεών της, λόγω της προεκλογικής περιόδου και όχι εκεί που ήταν καλύτερα για την πρόοδο του έργου. Ήταν δε τέτοια η πρόοδος των εργασιών, ώστε δυο-τρεις φορές (επειδή ομολογώ ότι δεν πίστευα πως μπορεί ο κ. Ν. Μαράκης να χάσει τις εκλογές) του έλεγα αστειευόμενος «Δήμαρχε, με την ταχύτητα που εκτελώ το έργο, θα βοηθήσω και εγώ να βγεις πιο εύκολα Δήμαρχος».

Ως προς τα θέματα λοιπόν ηθικής τάξεως που έθεσαν ο κ. Ν. Μαράκης και ο κ. Γ. Καραμανής -ο οποίος μάλιστα είχε την άποψη ότι έπρεπε να είμαι εκτός αιθούσης όταν μιλούσαν ο κ. Μαράκης και ο ίδιος, για να μην ακούω τι έλεγαν ώστε να μην μπορώ να απαντήσω-, θέλω να δηλώσω τα εξής:

1. Προφανώς ο κ. Γ. Καραμανής θεωρούσε ότι αν ήμουν εκτός αιθούσης δε θα μάθαινα για το «εσκεμμένα» του κ. Μαράκη. Εκτός και αν υπολόγιζε πως ό,τι έλεγαν μέσα ήταν μόνο για εντυπώσεις και δε θα περνούσαν στα πρακτικά. Ο κ. Μαράκης όμως ζήτησε να γραφούν στα πρακτικά επακριβώς.
2. Όλοι εδώ στη Νάξο γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας και ο κόσμος ξέρει το ηθικό επίπεδο του καθενός μας, ιδίως αυτών που ασχολούνται με τα κοινά.
3. Επανειλημμένως από τα τοπικά Μ.Μ.Ε., αλλά και σε σχόλιό μου στους «Ναξιακούς Καιρούς», έχω δηλώσει και το πιστεύω, ότι η παρελθοντολογία και οι στείρες αντιδικίες στα δημοτικά θέματα δεν προσφέρουν τίποτε θετικό στους δημότες μας, για τους οποίους υποτίθεται ότι ενδιαφερόμαστε.
Προφανώς οι πιο πάνω συνάδελφοι αυτή μου τη θέση την έχουν ερμηνεύσει- σαν να μη με γνωρίζουν- ως αδυναμία και έλλειψη επιχειρημάτων από μέρους μου, ως προς τα πεπραγμένα τους σε όλους τους τομείς στο Δήμο τα προηγούμενα χρόνια.

Πλανώνται πλάνην οικτρά και είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι που έχασαν την τελευταία ευκαιρία που έχουν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου μας.
Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω κάτι που δεν ακούστηκε στο Δ.Σ., γιατί όταν άρχισα να μιλάω οι συνάδελφοι του συνδυασμού του κ. Μαράκη αποχώρησαν φωνασκούντες…«δημοκρατικά».

Επειδή λοιπόν, όπως προαναφέρω, ΟΛΟΙ εδώ γνωριζόμαστε, θέλω να δηλώσω ότι εκτός δύο (2) συναδέλφων από το συνδυασμό αυτό, τους οποίους γνωρίζω πολλά χρόνια και για τους οποίους πιστεύω ότι ψήφισαν, όπως ψήφισαν, γνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι τα όσα ακούστηκαν στο Συμβούλιο από το συνδυασμό τους για το πρόσωπό μου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, με τους άλλους επτά (7) δεν επιθυμώ να έχω ούτε καλημέρα.

Γνωρίζοντας μάλιστα ότι λίγο ή καθόλου τους ενδιαφέρει αυτό, πιστεύω ότι με τη δήλωσή μου αυτή τους…διευκολύνω.

Απόστολος Κ. Ψαρράς

Φωτογραφία: www.naxos-news.gr


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα κατάφερε ο Ψαρράς ακόμα δεν βγήκε και έδωσε το στίγμα του...
Τα έβαλε και με τον Καμβύση και τη "Μάσκα" και με θεούς και δαίμονες!
Αμάν Απόστολε, από τώρα άχρησες; 'Ελεος πια!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως εσύ παραπάνω που γράφεις άχρησες ήθελες να γράψεις άχρηστες;
Γιατί πράγματι όσοι ξέρουν τον κύριο αυτό και το τι γράφει στην εφημερίδα του είναι άχρηστες οι συζητήσεις μαζί του. Το άκουσες Γιώργο Καμβύση;