slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΟΥΣΙΚΟΙ “ΔΡΟΜΟΙ” ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) Η ηλεκτρονική πρόσκληση της εκδήλωσης "Μουσικοί Δρόμοι" στην Νάξο (επιμέλεια: Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος)

Μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση φέτος το καλοκαίρι στη Νάξο

Μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση, πέρα απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει ως τώρα, θα πραγματοποιηθεί φέτος στο νησί. Την Τρίτη 10 του Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ, στο Γλινάδο (κτήμα Ξενώνα “Μπέη”), θα …..


επιχειρήσουμε να δούμε το τραγούδι μας μέσα από την ερευνητική ματιά του πανεπιστημιακού δάσκαλου από τη μια μεριά και του βιρτουόζου βιολίστα από την άλλη. Τις ρίζες του θα ψάξουμε και την πορεία του θα αναδείξουμε, μια πορεία άρρηκτα δεμένη μες την ψυχή και την ζωή του Αξώτη.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Nαξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), οι Σύλλογοι των χωριών Γλινάδου, Αγερσανίου και Τριπόδων με την συμπαράσταση του Δήμου Νάξου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του.
Ο πανεπιστημιακός Δρ. Σταύρος Σπηλιάκος, ο οποίος έχει αναλώσει και αφιερώσει τη ζωή του εδώ και δεκαετίες στην έρευνα για το μουσικό και χορευτικό πλούτο του νησιού μας, έχει αναλάβει την παρουσίαση του υλικού που συγκεντρώνει όλα τα χρόνια της ερευνητικής του δουλειάς και που για πρώτη φορά μέσα από εικόνα και ήχο θα παρουσιαστεί στο κοινό.
Ο συμπατριώτης μας βιολάτορας Νίκος Χατζόπουλος, θα υποστηρίξει με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του και τις βαθιές του γνώσεις την ζωντανή μουσική επένδυση της βραδιάς.

Η Νάξος, έχοντας προνομιακή θέση στο κέντρο του Αιγαίου, είχε ανέκαθεν απλωμένες τις μουσικές κεραίες της προς όλες τις κατευθύνσεις : ανατολή, δύση, βορρά, νότο, σε στεριά και σε θάλασσα. Συνάμα είχε την τύχη να διαθέτει αξιόλογους μουσικούς, ανθρώπους που “δούλευε τ΄αυτί τους” και είχαν τη δυνατότητα, εκτός του να δημιουργούν, να αφουγκράζονται ότι αξιόλογο έπεφτε στην αντίληψή τους και να το προσαρμόζουν στα δικά τους, στα Αξώτικα μέτρα και σταθμά. Αυτό το αέναο μουσικό ταξίδι ήχων και στίχων, ανθρώπων και μουσικών λαϊκών οργάνων θα παρουσιαστεί σ΄αυτή την πρωτόγνωρη για το νησί μουσική εκδήλωση.
Στα νερά του Αιγαίου θα ταξιδέψουν το “αρμενάκι ” ο “σκοπός του γάμου”, ο “κατιφές”, το “ουζάμ”, “του κίτσου η μάνα”, “του ψαρά το παιδί” και τόσα άλλα, κάνοντας την περιοδεία τους στην Μικρά Ασία , στη Μακεδονία, στη Πελοπόννησο, στα γειτονικά νησιά, στην Κρήτη, στην Κύπρο. Στη Νάξο θα ‘χουν το προνόμιο να γίνουν ένα με τη ψυχή του ντόπιου, να αγαπηθούν και να γίνουν κτήμα του σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεται κανείς σήμερα να δεχθεί πως δεν είναι δημιούργηματά μας. Αυτό το θαυμάσιο ταξίδι του τραγουδιού μας θα παρουσιαστεί σ΄ αυτή την εκδήλωση. Ο στόχος της είναι διπλός: Από την μια μεριά να παρουσιαστούν όλα εκείνα τα στοιχεία που η επιστημονική έρευνα συγκέντρωσε τόσα χρόνια και που αξίζει τον κόπο ένας λαός που ξέρει να γλεντά, να χορεύει, να τραγουδά με την ψυχή του, να γνωρίζει και απ΄την άλλη να ξαναφέρουμε με έναν ηχηρό τρόπο το νησιώτικο τραγούδι στο προσκήνιο σε μια εποχή που κατακλύζεται από προϊόντα υποκουλτούρας και στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Τρίτη, 10 τ΄Αυγούστου, 9.00 το βράδυ, σ΄ ένα χώρο εξώστης του νησιού, η νησιώτικη μουσική, η ναξιακή μουσική και το τραγούδι θα έχουν την τιμητική τους, με μια εκδήλωση που θα αποτελέσει αφετηρία, αλλά και πιλότο για το μέλλον.








Δεν υπάρχουν σχόλια: