slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αγωγή του Bloomberg κατά της ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps

Ζητεί αποκάλυψη των στοιχείων

Στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσέφυγε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα στοιχεία σχετικά με τα ελληνικά swaps, με τα οποία η Ελλάδα κατηγορείται ότι «έκρυβε» την πραγματικότητα για τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την αγωγή.

Η Eurostat είχε πει το Νοέμβριο ότι τα swaps επιβάρυναν το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά 5,3 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Τα στέλεχη της ΕΚΤ φέρονται να εντόπισαν για πρώτη φορά μία «συμφωνία swap με ασυνήθεις όρους» τον Απρίλιο του 2009, επτά μήνες πριν το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση, είναι ασαφές αν η ΕΚΤ έκανε οτιδήποτε εκείνη την περίοδο για να ερευνήσει περαιτέρω το θέμα.

Δημοσιογράφοι του Bloomberg είχαν ζητήσει από την ΕΚΤ να δημοσιοποιήσει εκθέσεις στελεχών της σχετικά με το πώς χρησιμοποίησε η Ελλάδα τα swaps, το 2001, ώστε να μειώσει τεχνητά το δημόσιο χρέος της.Στις αρχές Νεομβρίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ επικαλέσθηκε τον κίνδυνο να προκληθεί αναστάτωση στις αγορές και γι' αυτό απόρριψε το αίτημα δημοσιοποίησης των εισηγήσεων.

Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Η επίδραση του κυβερνητικού ελλείμματος και χρέους από τα εξωχρηματιστηριακά swaps: η ελληνική υπόθεση».

Το δεύτερο έγγραφο εξετάζει την Titlos Plc., μια τιτλοποίηση που επέτρεψε στην Εθνική Τράπεζα να ανταλλάξει swaps με ελληνικό χρέος αντί χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ ανέφερε στην επιστολή του προς το πρακτορείο ότι τα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν για τη λήψη αποφάσεων, προσθέτοντας ότι είναι πλέον χρονικά ξεπερασμένα και θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους επενδυτές.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το γνωστό ΠΑΣΟΚικό in.gr

Το δε real.gr του μέγα Χατζηνικολάου, αναδημοσιεύει το θέμα, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στο 2001, χρονιά που ζητήθηκε η αρχή του ελέγχου.
Τυχαίο; Δε νομίζω...


Προσέξτε από ποια χρονιά ζήτησαν έλεγχο των στοιχείων.Από το 2001
Δε θυμάμαι ποιος κυβερνούσε τότε...
Θυμάται κανείς;
Θα πρέπει ΤΩΡΑ να σταματήσει το παραμύθι σχετικά με το ποιος έδινε αλλοιωμένα στοιχεία στην Ευρώπη. Εκτός και αν το Bloomberg, είναι τίποτα εγκάθετοι της δεξιάς και δεν το ξέρω.

Συντρόφια να τη χαίρεστε την ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΟΥΝΤΑ και..
Να τους ξαναψηφίσετε βρε..

Μανώλης εξ Απειράνθου

Δεν υπάρχουν σχόλια: