slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σχολιάζοντας τη συνέλευση της ΟΝΑΣ…




Ομόφωνα εγκρίθηκε ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων…

Ετήσιο γίνεται το περιοδικό «Ναξιακά»…

Παραίτηση έχει ήδη υποβάλει. ο γραμματέας της ΟΝΑΣ…

Νίκος Βερνίκος κατά συμβούλων της ΟΝΑΣ που κατεβαίνουν υποψήφιοι και δεν παραιτούνται από την ΟΝΑΣ…

Έκκληση του πρώην προέδρου της ΟΝΑΣ Λάζαρου Θεόφιλου για ενότητα και μείνει η ΟΝΑΣ μακριά από κομματικούς και εξωναξιακούς παράγοντες…

Σε κλίμα ελεγχόμενης έντασης και δυσπιστίας (χωρίς ακρότητες είναι αλήθεια) κύλησε η τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Απεραθίτικου Συλλόγου (Ανδριτσαίνης 51 Γαλάτσι). Ο πλούσιος οικονομικός και διοικητικός απολογισμός και ο προγραμματισμός του Διοικητικού Συμβουλίου, ψηφίστηκε ομόφωνα. Ειδικά στα οικονομικά δύσκολα κανείς θα μπορούσε να βρει ψεγάδια μια και ελάχιστα είναι τα έσοδα και τα έξοδα.

Στην ημερησία διάταξη υπήρχε ως θέμα συζήτησης ο τρόπος συνέχισης της έκδοσης του περιοδικού «ΝΑΞΙΑΚΑ».

Στη συζήτηση αυτή φάνηκε και το κλίμα έντασης και καχυποψίας που υπάρχει στην Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

Ήταν εμφανής η ύπαρξη δύο…..


στρατοπέδων, αυτό της σημερινής πλειοψηφίας υπό το Πρόεδρο Νίκο Μαϊτό, Κώστα Βερνίκο (πρόεδρο Συλλόγου Σαγκριωτών Νάξου), Πέτρο Καραπάτη (πρόεδρο του Απεραθίτικου Συλλόγου) και Ιάκωβο Γιακουμή και αυτό της «αντιπολίτευσης» που εκφράστηκε κυρίως από τους πρώην προέδρους της ΟΝΑΣ, Λάζαρο Θεόφιλο, Μανόλη Ναυπλιώτη, Κώστα Καρποντίνη και τον Μανώλη Καλαϊτζή (πρόεδρο Συλλόγου Δαμαριώνα, αντιπρόεδρο και πρώην γραμματέα ΟΝΑΣ).
Όσον αφορά, το περιοδικό «ΝΑΞΙΑΚΑ» το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κατά την άποψή μας, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά επαφή του σημερινού Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων με την πλειοψηφία της Συντακτικής Επιτροπής.
Από την μια, η επιτροπή θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργεί σήμερα, δηλαδή αυτόνομη, και από την άλλη, το σημερινό Δ.Σ. επιθυμεί να έχει τον έλεγχο του περιοδικού.
Αυτά είναι, πάντα κατά την άποψή μας, τα αιτία της κόντρας και όχι η δήθεν προσπάθεια της σημερινής πλειοψηφίας να κλείσει το περιοδικό, όπως κάποιοι αδίκως κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Νίκο Μαϊτό, διότι απλούστατα δεν υπήρχε ποτέ τέτοια σκέψη αλλά και αν υπήρχε θα ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί.
Τελικός νικητής και στην ουσία και στις εντυπώσεις ήταν η πλευρά της πλειοψηφίας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Μαϊτός, του οποίου η πρόταση υπέρ της αλλαγής της περιοδικότητας και για παράλληλη έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού με εμπλουτισμό της θεματολογίας του και αλλαγή του χρόνου έκδοσής του, πέρασε άνετα από την συνέλευση, απέναντι στην πρόταση για τη διατήρησή του ως έχει.
Πάντως με πρόσχημα τη σύγκρουση για τα «ΝΑΞΙΑΚΑ», βγήκαν πολλές πικρίες από όλους και για πράγματα που δεν είχαν σχέση με το περιοδικό και κυρίως για τα αποτελέσματα, σε επίπεδο προσώπων, των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κόντρα του Νίκου Βερνίκου (Προέδρου της συνέλευσης) με τον Ιάκωβο Γιακουμή, όταν ο πρώτος αναφέρθηκε σε συμβούλους της ΟΝΑΣ που κατεβαίνουν υποψήφιοι και δεν παραιτούνται από σύμβουλοι με αποτέλεσμα κάποιοι να κατηγορούν την ΟΝΑΣ ότι είναι με τον ένα ή το άλλον. Αλλά και η έκκληση του πρώην προέδρου της ΟΝΑΣ Λάζαρου Θεόφιλου για ενότητα μακριά από κομματικούς και εξωναξιακούς παράγοντες.
Απέναντι σ’ αυτά τα υπονοούμενα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Μαϊτός ξεκαθάρισε, σε όλους τους τόνους, ότι η ΟΝΑΣ, ούτε ήταν, ούτε είναι, ούτε θα είναι στο μέλλον διατεθειμένη να στηρίξει ως όργανο πρόσωπα και παρατάξεις της αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τον απολογισμό, τον προγραμματισμό και την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για τα «ΝΑΞΙΑΚΑ», που υπερψηφίστηκαν την Κυριακή από τη Γενική Συνέλευση της ΟΝΑΣ.




Πρόεδρος της συνέλευσης ορίστηκε ο Νίκος Βερνίκος από το Σαγκρί, αντιπρόεδρος ο Πέτρος Καραπάτης από τον Απεραθίτικο Σύλλογο και γραμματέας ο Ναυπλιώτης από το Σαγκρί.

Παρόντες και ταμιακώς εντάξει στην Γενική Συνέλευση ήταν οι εκπρόσωποι των παρακάτω Ναξιακών Συλλόγων από: Αγγίδια, Απείρανθο, Απόλλωνα, Τρίποδες, Γλινάδο, Δαμαριώνα, Δανακό, Εγγαρές. Κεραμωτή, Κουρουνοχώρι, Κυνίδαρο, Κωμιακή, Κόρωνο, Χώρα, Σαγκρί, Χείμαρρο – Τσιακαλαριο.
Απόντες από την Γενική Συνέλευση ήταν οι εκπρόσωποι από τους παρακάτω Ναξιακούς Συλλόγους: Μέση - Σκαδό, Ποταμιά Μελάνες, Δαμαλά, Αγερσανί.

Από τους Ναξιακούς Συλλόγους, μη μέλη της ΟΝΑΣ, παραβρεθήκαν στη Γενική Συνέλευση εκπρόσωποι του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου και του Συλλόγου Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων.
Ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ το λόγο έλαβαν κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης οι: Αντώνης Χωριανόπουλος (πρώην Πρόεδρος ΟΝΑΣ) Κώστας Βερνίκος (πρόεδρος Σαγκριού) Νίκος Βερνίκος (Σαγκρί), Λάζαρος Θεόφιλος (Αντινομάρχης Κυκλάδων και πρώην Πρόεδρος ΟΝΑΣ), Στέλιος Στρούβαλης, Ιακωβος Γιακουμής (Απείρανθος), Βερώνης (Δαμαριώνας), Δρυμαλίτου (Δανακός), Παπακωνσταντής (Κόρωνος), Μάνος Σταυριανός (Απείρανθος), Μανώλης Ναυπλιώτης (πρώην Πρόεδρος ΟΝΑΣ), Νίκος Φυρογένης (Κεραμωτή, πρώην Γραμματέας ΟΝΑΣ), Μανώλης Καλαϊτζής (Δαμαριώνας, Αντιπρόεδρος και πρώην Γραμματέας ΟΝΑΣ), Μανώλης Σέργης (καθηγητής Πανεπιστήμιου).
Από τον πρόεδρο της συνέλευσης Νίκο Βερνίκο τέθηκε το θέμα της απουσίας του γραμματέα. Εκεί παρενέβη ο πρόεδρος, λέγοντας ότι ο γραμματέας έχει ήδη υποβάλει την παραίτηση του.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μ αρέσει που ο Λάζαρος μιλάει για ενότητα κλπ. Αυτή την ενότητα που υπηρέτησε ο ίδιος στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εννοεί ; Πόσο εύκολα είναι τα λόγια και η μικροπολιτική!!! Τουλάχιστον λίγη τσίπα απέναντι στο δημοκρατικό κόσμο της Νάξου που προδόθηκε !!!

Ανώνυμος είπε...

Το πιο μεγάλο κομματικό μαντρόσκυλο των Κυκλάδων, ο άνθρωπος που άσκησε κανένα επάγγελμα στη ζωή του παρά μόνο εκείνο του κομματάρχη, και για το οποίο πληρωνόταν, μιλάει σήμερα για την ΟΝΑΣ που πρέπει να παραμείνει μακρυά από κόμματα. Είναι για γέλια ο άνθρωπος.

Ανώνυμος είπε...

ναι να φυγει ο λαζαρος βαλτε το Καπουνη σας παρακαλω να μας ενωσει ολους μπεεεε μπεεεεεεεεεε