slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Βαγγέλης Σιγάλας στην Αντίπαρο


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερμούπολη, 24 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Βαγγέλης Σιγάλας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε ο υποψήφιος δήμαρχος Αντιπάρου κ. Λεβεντάκης στους συνδυασμούς των περιφερειακών εκλογών παραβρέθηκε στην εκδήλωση με θέμα τον «Καλλικράτη» στην Αντίπαρο το Σάββατο 23 Οκτώβρη.

Ο Β. Σιγάλας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο αντιδραστικός νόμος της διοικητικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ…


προέκυψε με την αρχική συναίνεση ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τη μετέπειτα στάση τους για ψηφοθηρικούς λόγους. Όπως τόνισε ο Β. Σιγάλας ο «Καλλικράτης» προωθεί:
την διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγή των χρήσεων γης στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης κ.ά.).
την πιο βαθιά και πλατιά προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την πλήρη ανατροπή σε τομείς όπως οι εργασιακές σχέσεις, Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, Αθλητισμός, Πολιτισμός.
Με τον «Καλλικράτη»:
θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι και η τοπική φορολογία
θα ενισχυθούν και θα πολλαπλασιαστούν οι μορφές ελαστικής απασχόλησης
θα αλλάξει το εργασιακό καθεστώς για χιλιάδες υπάλληλους, ενώ πολλοίθα χάσουν τη δουλεία τους θα διευκολυνθεί η επιβολή βδομάδας 65 ωρών
θα γίνουν παιδεία, υγειά, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός άπιαστα όνειρα, πολύ χειρότερα από ο,τι είναι σήμερα για πλατιά λαϊκά στρωματά, ενώ θα διαφοροποιούνται οι αντίστοιχες υπηρεσίες ανάλογα με την φορομπηξία του κάθε τοπικού δημάρχου ή περιφερειάρχη,
θα μειωθούν περαιτέρω τα κρατικά κονδύλια για την περιφέρεια και τους δήμους αφού η κυβέρνηση ομολογεί μέσω του μνημονίου ότι θα περικόψει 1, 5 δις ευρώ από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ήδη παραδίνονται τα έργα των νησιών στους ιδιώτες μέσω της «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε» που είναι μεν εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο που ανήκει στο δημόσιο, λειτουργεί όμως ως πλασιέ ιδιωτών.
Το όλο εγχείρημα ενισχύει τα ταξικά χαρακτηριστικά στη σύνθεση των δήμων, τη διαφοροποιημένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, αφού ό,τι υπήρχε από δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες εμπορευματοποιείται παραπέρα με το καθεστώς της «ανταποδοτικότητας» και «αντιληπτικότητας». Δηλαδή, το πέρασμα της αντίληψης ότι κάθε υπηρεσία έχει κόστος και πρέπει να ξαναπληρώνεται ξεχωριστά και να σταματήσει ο λαός να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η «επιχειρηματικότητα» και η εμπορευματοποίηση ήδη έχουν προχωρήσει στην Τοπική Διοίκηση και ακολουθούν γοργά η «επιχειρηματική» οργάνωση των ΟΤΑ.
Ο Β. Σιγάλας τόνισε ακόμη ότι σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλαν δήμαρχοι, νομάρχες και συμβούλια που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, με δεκανίκι τον ΛΑ.Ο.Σ., εξειδικεύοντας την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Διαπραγματεύτηκαν την αύξηση της χρηματοδότησης με πόρους από αντιλαϊκούς φόρους (τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, κ.λπ.) μόνο και μόνο για να δεχτούν να λειτουργήσουν αρμοδιότητες που κανονικά έπρεπε να βρίσκονται στην ευθύνη του κράτους. Δεν αντιστάθηκαν ή περιόρισαν, για ιδιοτελείς λόγους, την αντίσταση στα όρια και την έδρα ή κρύφτηκαν πίσω από τη θέση για εθελοντικές συνενώσεις.
Οι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί που στηρίχθηκαν από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά συνεργάστηκαν σχεδόν παντού με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και με τη ΝΔ στα τοπικά όργανα, όπως αποδεικνύει και ο ενεργός του ρόλος στην αρχική διαμόρφωση του σχεδίου «Καλλικράτης». Η συνεργασία τους δεν αφορά μόνο στους δήμους που είχαν κοινή κάθοδο ή συμφωνία για το β΄ γύρο, αλλά και εκεί που δεν εκφράστηκε ανοιχτά εκλογική συνεργασία.
Ο Β. Σιγάλας κλείνοντας σημείωσε ότι είναι ψεύτικος και αποπροσανατολιστικός ο διαχωρισμός σε τοπικά προβλήματα και κεντρική πολιτική αφού η πολιτική που ακολουθείται στην χώρα μας οριοθετεί την πολιτική της τοπικής διοίκησης, ακόμη δε περισσότερο όταν τοπικά εκλέγονται «υποτακτικοί» της κυρίαρχης πολιτικής.
Ο Β. Σιγάλας κάλεσε τους Αντιπαριώτες αλλά και όλους του Κυκλαδίτες με την ψήφο τους να καταδικάσουν όχι μόνο το μνημόνιο αλλά την πολιτική που γεννά μνημόνια και φτώχεια και να ανοίξουν νέα προοπτική για λύσεις υπέρ του εργαζόμενου λαού, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.



Από την Γραμματεία


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Λεβεντάκης είναι ενάντια στον Καλλικράτη;