slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Για να μη ξεχνιόμαστε: Στα 53 - 55 λεπτά το λίτρο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

Στην τιμή των 53-55 λεπτών το λίτρο κάνει πρεμιέρα φέτος η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινάει σήμερα. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου προκαλούν ανατιμητικές τάσεις στην εγχώρια αγορά καυσίμων.

Η τιμή του αργού ξεπέρασε χθες τα 74 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 65% από τις αρχές του έτους. Η πτώση του δολαρίου, οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και κατά συνέπεια της ζήτησης -κυρίως από τις αναδυόμενες- σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ για αύξηση της κατανάλωσης το 2010, οδηγούν καθημερινά την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα.

Στην Ελλάδα, εν όψει της έναρξης της περιόδου, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Μανιάτης κάλεσε χθες σε σύσκεψη τους εκπροσώπους ολόκληρης της αλυσίδας διακίνησης του καυσίμου. Bασικό ζητούμενο της πολιτικής ηγεσίας που εποπτεύει την αγορά καυσίμων σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και η αποφυγή κάθε είδους παρανομίας, η οποία πέρα από τις συστάσεις προς τους φορείς θα επιδιωχθεί και με αυστηρούς ελέγχους από τα αρμόδια συνεργεία. Tο θέμα των ελέγχων αναμενόταν χθες να το θέσει και η ίδια η αγορά όπως και το θέμα της αποτελεσματικότητας του συστήματος «HΦAIΣTOΣ» αν και είναι υπό την αρμοδιότητα του υπουργού Oικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Tο θέμα της τιμής δεν αναμένεται να απασχολήσει άμεσα τη νέα πολιτική ηγεσία, αφού διαμορφώνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περσινά. Δεν θα αργήσει, ωστόσο, να μπει στην «ατζέντα» αν συνεχιστεί η άνοδος των διεθνών τιμών πετρελαίου.

Πέρυσι (2008), η τιμή έναρξης του πετρελαίου θέρμανσης είχε διαμορφωθεί πανελλαδικά στα 71,2 λεπτά το λίτρο και στην Aττική στα 69,5 λεπτά το λίτρο για μικρές ποσότητες, ενώ για ποσότητες άνω των 1. 000 λίτρων η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 61-65 λεπτά το λίτρο. H περσινή περίοδος διακίνησης του προϊόντος έκλεισε τον Mάιο στα 51,1 λεπτά το λίτρο πανελλαδικά και στα 49,6 λεπτά το λίτρο στην Aττική.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_14/10/2009_333210

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλα καληνυχτα,απο 80 λ.και πανω