slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιάννης Βρούτσης : Εκτίναξη της ανεργίας προβλέπει το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011,

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ndpress@nd.gr

Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2011 και τις προβλέψεις που περιλαμβάνει για την εξέλιξη της ανεργίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2011, προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας για τον επόμενο χρόνο από το 11,5% για φέτος, στο 14,5% για το 2011 και στο 15% για το 2012. Δηλαδή, περίπου 200.000 άνεργοι περισσότεροι από τους ήδη 600.000 εγγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ σήμερα.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον…


τομέα της συγκράτησης της ανεργίας και της τόνωσης της απασχόλησης.
Το Υπουργείο Εργασίας, επί ένα χρόνο, κωφεύει στις συνεχείς προτροπές της Ν.Δ. για άμεση λήψη μέτρων και αδρανεί χαρακτηριστικά.
Εξήγγειλε και άρχισε να υλοποιεί Προγράμματα μέσω του ΟΑΕΔ, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, μέτρα που όμως η πρώτη αποτίμησή τους κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.
Για τους λόγους αυτούς, κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Εργασίας κα Λ. Κατσέλη, σχετικά με τα προβλήματα απορρόφησης και αποτελεσματικότητας των “νέων” προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα Προγράμματα του ΟΑΕΔ, όχι μόνο καθυστέρησαν να αρχίσουν (συμβάλλοντας έτσι στην εκτόξευση του αριθμού των ανέργων), αλλά είναι τόσο γραφειοκρατικά και πολύπλοκα, που δεν είναι πλέον ελκυστικά για τις επιχειρήσεις και δεν αποτελούν πλέον κίνητρο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, η απορρόφησή τους είναι μικρή και δεν αναχαιτίζουν την ανεργία που συνεχίζει να καλπάζει.





Επιπλέον, ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των Προγραμμάτων, μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ, είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική ρευστότητα του κύριου Ασφαλιστικού Φορέα της χώρας, του ΙΚΑ. Δηλαδή, ο ΟΑΕΔ δεν θα δίνει χρήματα στο ΙΚΑ για τις εισφορές που θα επιδοτεί, αλλά αυτά θα αφαιρούνται από τα «χρέη» του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ.
Τέλος, μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί από τις αιφνίδιες αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις επιχορήγησης των νέων ελευθέρων επαγγελματιών, την ασάφεια των υπουργικών αποφάσεων και την ελλιπή ενημέρωση των ανέργων από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Για παράδειγμα, δεν λαμβάνονται πλέον υπόψη οι δαπάνες για την αγορά παγίων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν εκ των υστέρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι χιλιάδες άνεργοι, που προσπαθούν να ξεκινήσουν μια δική τους μικροεπιχείρηση, να μένουν “ξεκρέμαστοι” και χρεωμένοι.
Συμπερασματικά, η ανάγκη για τη λήψη άμεσων - χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια - και αποτελεσματικών δράσεων για την ανεργία, είναι επείγουσα και επιτακτική.
Είναι χρέος προς τους χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: