slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήλωση Βρούτση για την πρόθεση Λοβέρδου να καταργήσει αποφάσεις διαιτησίας για αυξήσεις μισθών

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εκφράζουν την πρόθεση του να καταργήσει, με νομοθετική παρέμβαση, αποφάσεις του ΟΜΕΔ για αυξήσεις μισθών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η προχειρότητα και ο αποσπασματικός χαρακτήρας του περιεχομένου του Μνημονίου, επιβεβαιώνεται καθημερινά στην προσπάθεια υλοποίησής του.

Η συμφωνία με το Μηχανισμό Στήριξης επιβάλλει τριετές πάγωμα μισθών.

Αντίθετα, η πρόσφατη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), προβλέπει αυξήσεις για το 2011 και 2012. Τη σύμβαση αυτή, η Ν.Δ. τη χαιρέτησε ως ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο γιατί ξεπέρασε τα στενά όρια του Μνημονίου, αλλά και κυρίως γιατί επετεύχθη μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Παράλληλα, η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), κατά τη διαδικασία ψήφισης του Ασφαλιστικού Νόμου, πήρε αναβολή και παράταση, προκειμένου να επανέλθει με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Την ίδια ώρα, ο ΟΜΕΔ, εκδίδει διαιτητικές αποφάσεις, που προβλέπουν αυξήσεις για το 2010.

Ο Υπουργός Εργασίας απειλεί και αναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση, που θα απαγορεύει τις διαιτητικές αποφάσεις που προβλέπουν αυξήσεις για το 2010 ή και αργότερα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την απαγόρευση ακόμη και των ελεύθερων συλλογικών συμφωνιών.

Οι σπασμωδικές αυτές κινήσεις της κυβέρνησης προδίδουν τις προθέσεις της να θέσει υπό «κηδεμονία» τον ΟΜΕΔ. Ταυτόχρονα, εγείρονται ενστάσεις συνταγματικότητας σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναγγέλλει.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα και χωρίς σχέδιο.

Η αναστολή της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΜΕΔ, τον καθιστούν επί της ουσίας ανενεργό.

Καταργεί, εκ των προτέρων το διάλογο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του.

Υποβαθμίζει, την αξία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

Όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση, αυξάνουν την ανασφάλεια και αποσταθεροποιούν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες της αγοράς εργασίας.

Η Ν.Δ., έγκαιρα, με συνέπεια και ευθύνη έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το περιεχόμενο του Μνημονίου και για τη θέση της αυτή, δικαιώνεται καθημερινά.

Στηρίζουμε το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Έχουμε επισημάνει τις διαχρονικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του ΟΜΕΔ και έχουμε προτείνει την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του, μέσα από ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες συγκλίσεις και συναινέσεις.

Η Μεσολάβηση και η Διαιτησία οφείλουν:

* να εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
* να αναγνωρίζουν τις πραγματικότητες της οικονομίας
* να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων
* να κινούνται με γνώμονα την αύξηση της απασχόλησης
* να μη δημιουργούν με τις αποφάσεις τους στρεβλώσεις του υγιούς ανταγωνισμού
* να διασφαλίζουν την αναγκαία ισορροπία και εργασιακή ειρήνη στο χώρο της Ελληνικής Οικονομίας

Η κοινωνική συναίνεση και η εργασιακή ειρήνη αποτελούν βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Η κυβέρνηση, τον τελευταίο καιρό κάνει διάλογο μόνο με τα κανάλια και τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Αγνοεί την κοινωνία, τους πολίτες, τους θεσμούς.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις θέσεις της για την αναστολή της λειτουργίας του ΟΜΕΔ. Να σταματήσει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις. Να προσέλθει σ’ έναν ειλικρινή και ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της Μεσολάβησης και της Διαιτησίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: