slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Oι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Απεραθίτικου Συλλόγου


Ενταγμένες στο 1ο Φεστιβάλ Απειράνθου 2010 θα είναι φέτος οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Απεραθίτικου Συλλόγου στο χωριό.

Το 1ο φεστιβάλ αποφασίστηκε ομόφωνα απο το Δ.Σ και τελεί υπο την αιγίδα της Εθνικής Ομοσπονδίας της UNESCO.

Oι εκδηλώσεις πλούσιες και πρωτότυπες θα πραγματοποιηθούν στο χωριό, 10, 11, 12 και 13 Αυγούστου και θα

περιλαμβάνουν:

1η μέρα 10 τ'Αυγούστου:

Το πρωί θα γίνει μια περιπλάνηση με ξεναγό στους πύργους, στα μουσεία, στη βιβλιοθήκη,στο συνεταιρισμό γυναικών,στις εκκλησίες,στα στιαστά και γενικά στα αξιοθέατα του χωριού.Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην πλατεία του χωριού,θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: “Το γλωσσικό ιδίωμα της Απειράνθου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Μανώλης Γλέζος, επίτιμος διδάκτορας Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελευθερία Γιακουμάκη, γλωσσολόγος, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, η Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου, γλωσσολόγος-διαλεκτολόγος, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων, η Ιώ Μανωλέσσου, ιστορικός γλωσσολογος, Ερευνήτρια Β΄ Βαθμίδας στο Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και η συγχωριανή μας Μαρία Ξεφτέρη, γλωσσολόγος.



2η μέρα 11 τ'Αυγούστου:

Αιμοδοσία στο χωριό και στη Μουτσούνα για τη διατήρηση και ενίσχυση της τράπεζας αίματος του Συλλόγου μας. Το βράδυ στο γήπεδο του χωριού -στις Μαυρομοίρες-θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το γνωστό ερμηνευτή του έντεχνου μουσικού χώρου Δημήτρη Ζερβουδάκη. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο νησί και τη νεολαία. Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι προσιτή για το κοινό.Τη συναυλία θα ανοίξουν οι “ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΙΠΟΤΑ” ένα συγκρότημα το οποίο αποτελείται απο 2 νέα παιδιά του χωριού μας: Τον Μανώλη Λιανή και τον Πάνο Ελευθερίου.



3η μέρα 12 τ'Αυγούστου:

Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών με τίτλο: ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΠΕΡΑΘΙΤΙΚΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΎ. Στη συνέχεια η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, υπο την δημιουργική καθοδήγηση των διακεκριμένων συγχωριανών μας ηθοποιών Λευτέρη Ελευθερίου, Γιώργου Νανούρη και Άρη Σερβεταλή θα ανεβάσει θεατρικά παλιές ιστορίες του χωριού.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό Ναξιώτικο γλέντι με τους πιό γνωστούς μουσικούς του νησιού να μας διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Επίσης την επόμενη μέρα 13 τ'Αυγούστου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού μας κέντρου θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του συγχωριανού μας Γιάννη Πρωτονοτάριου η Σωζογιάννη με τίτλο: “Ενα οδοιπορικό στη μνήμη και στο χρόνο”.Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 με την επιμέλεια του καθηγητή Νίκου Δέτση και θα παρουσιασθεί απο διακεκριμένους Απεραθίτες επιστήμονες.Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα απο το βιβλίο του συγγραφέα καθώς και απαγγελίες.

Για χορηγίες στο φεστιβάλ και λοιπές πληροφορίες, μπορείτε να απευθήνεστε στον Πρόεδρο Πέτρο Καραπάτη 6945-369660 η 2102139977 και στον Αντιπρόεδρο Μάνο Σταυριανό 6942-085907 αλλά και σε οποιδήποτε άλλο μέλος του Δ.Σ

Για την ενίσχυση των προσπαθειών και των στόχων του Συλλόγου θα ξεκινήσει απο 1η Ιούλη λαχειοφόρος αγορά με πολλά και σπουδαία δώρα, όπως :Υπολογιστής, κάμερα, φωτογραφική μηχανή,τηλεόραση, πολυμηχάνημα υπολογιστή και πολλά άλλα ακόμη.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προσπάθειες του Συλλόγου και ιδαίτερα στο 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΠΕΙΡΑΝΘΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: